Delfi kalbinta vilnietė, vieniša mama pasakojo dokumentus šildymo kompensacijai gauti pradėjusi tvarkyti rugpjūtį – stovėjo ilgose eilėse savivaldybėje, su valdininkais bendravo telefonu. Bet iki šiol neaišku, ar ji kompensaciją gaus, o ir tai esą turėtų paaiškėti tik lapkričio pabaigoje.

Teigia, kad savivaldybė itin kabinėjasi

Iš pradžių gyventoja, pasak jos pačios, turėjo išdeklaruoti vieną asmenį iš gyvenamosios vietos. Tai, anot jos, užtruko apie mėnesį.

Vėliau savivaldybei reikėjo pateikti informaciją apie trijų mėnesių darbo užmokestį, taip pat įrodyti, kad ji – vieniša mama. Tam esą reikia teismo sprendimo dėl priteistų alimentų.

„Klausiau, prie ko čia šildymo kompensacija ir alimentai, sakė, jeigu negaunate, jums nepriklauso kompensacija. Jeigu teismo keliu man nėra priteista alimentų, man nepriklauso niekas. Reiškia, jeigu man nepavyko su vyru sutarti, ar išsireikalauti [alimentų], man nepriklauso niekas“, – stebėjosi pilietė.

Be to, net jeigu ir yra teismo priteisti alimentai, gauti tai patvirtinantį dokumentą iš teismo, pasak gyventojos, užtrunka keletą mėnesių.

Dar daugiau – savivaldybė, pilietės teigimu, turi informaciją apie mokamus alimentus, bet jos esą neužtenka.

„Atrodo, kad kam norės, tam duos. Manau, daug žmonių kompensacijų negaus. Labai kabinėjasi. Tai tu ir sakyk: duosim paramą, bet labai kabinėsimės. Aš ir galvosiu, ar man eiti tuos keturis mėnesius, ar skolintis pinigų“, – pažymėjo gyventoja.

Savivaldybė: jei alimentai nepriteisti, kompensacija nepriklauso

Vieniša mama, kreipdamasi dėl būsto šildymo, geriamojo ir karšto vandens kompensacijų, turėtų pateikti savivaldybei prašymą, teismo sprendimo apie vaiko išlaikymui priteistus alimentus ir vaiko gyvenamosios vietos nustatymą kopiją (jeigu alimentus gauna iš antstolio, pažymą apie iš antstolio gautus alimentus) ir, jeigu dirba, pažymas apie priskaičiuotą ir išmokėtą darbo užmokestį už pastaruosius 3 mėnesius, o jei keitėsi pajamų šaltinis – pažymas už mėnesį, nuo kurio skiriama parama, Delfi nurodė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Jeigu alimentai vaiko išlaikymui nėra priteisti, kompensacija nepriklauso“, – teigiama atsakyme.

O teismo sprendimo dėl priteistų alimentų ir vaiko gyvenamosios vietos nustatymo kopijos savivaldybei esą reikia „siekiant įvertinti gaunamų alimentų dydį ir su kuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, tai yra kas teisiškai gali gauti išmoką už jį“.

Sprendžiant dėl kompensacijos vienišai mamai, svarbu, kokias ji gauna pajamas.

Vilniaus miesto savivaldybė

„Bendrai gyvenantiems asmenims už normatyvinį būsto plotą kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, kuri viršija 10 procentų skirtumo tarp bendrai gyvenančių asmenų vidutinių pajamų per mėnesį ir 294 Eur kiekvienam bendrai gyvenančiam asmeniui“, – dėstė savivaldybė.

Pasiteiravus, kiek turėtų užtrukti visas procesas nuo tada, kai asmuo, šiuo atveju vieniša mama, kreipiasi dėl kompensacijos iki tol, kol sužino, ar tokią gaus, savivaldybė nurodė, kad tai turėtų užtrukti ne ilgiau kaip mėnesį nuo visų dokumentų pateikimo datos.

Teigia, kad darbuotojai deda visas pastangas

„Sprendimas dėl kompensacijų, vadovaujantis teisės aktais, priimamas per mėnesį nuo prašymo ir visų reikiamų dokumentų pateikimo dienos.

Jeigu šildymas centralizuotas, pritaikytą kompensaciją mokėjimo pranešime asmuo pamatytų kitą mėnesį nuo sprendimo skirti kompensacijas priėmimo.

Pavyzdžiui, jei asmuo pateikė prašymą rugsėjo 5 d., prašydamas skirti kompensaciją už šildymo sąskaitas nuo 2022 rugsėjo mėn. iki 2023 balandžio mėn., o sprendimas priimamas spalį, tai po priimto sprendimo iki mėnesio pabaigos savivaldybė perduoda duomenis Vilniaus šilumos tinklams. Tokiu atveju lapkričio mėnesį gautoje sąskaitoje už spalį jau bus pritaikyta kompensacija ir tai bus įrašyta pačioje sąskaitoje“, – atsakyme paaiškino Vilniaus miesto savivaldybė.

Teigiama, kad savivaldybės darbuotojai deda visas pastangas, kad procesas dėl kompensacijų suteikimo būtų sklandus:

„Savivaldybės darbuotojai deda visas pastangas konsultuodami gyventojus įvairiais būdais (gyvai, telefonu, el. paštu ir kitais būdais). Siekiame suteikti išsamią informaciją jau pirmos konsultacijos metu. Duomenys ir informacija, kuriuos prašoma pateikti, norint gauti kompensaciją, yra įtvirtinti teisės aktuose ir priklauso ne nuo savivaldybės darbuotojų valios.“

Skelbiama, kad šįmet dėl šildymo kompensacijų į savivaldybes jau kreipėsi daugiau žmonių nei pernai: rugsėjo ir spalio mėnesiais Vilniuje prašymų skaičius išaugo beveik 3 kartus (31911) lyginant su pernai tuo pačiu metu (11380).

Dėl to savivaldybėse formuojasi eilės, išaugo darbuotojų krūvis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)