Skandalą sukėlusį R. Pociaus interviu galite perskaityti čia.

Laikinosios tyrimo komisijos prašoma ištirti, ar 2021 m. rugpjūčio 10 d. neramumų prie Seimo metu buvo naudotas riaušių malšinimo planas? Jei taip, tai koks? Klausiama, ar buvo duotas įsakymas aktyvuoti masiniams neramumams malšinti ir viešajai tvarkai atkurti skirtą planą „Vėtra“? Jei taip, kas šį įsakymą davė ir kada, ir ar įsakymas buvo įformintas pagal tuo metu galiojusių teisės aktų reikalavimus?

Taip pat prašoma ištirti, kas, kada ir kokiu tikslu neramumų dieną inicijavo ikiteisminį tyrimą dėl galimo riaušių organizavimo pagal Baudžiamąjį kodeksą.

„Kodėl 2021 m. rugpjūčio 10 d. pradėjus minėtą ikiteisminį tyrimą teritorinės policijos įstaigos, kurios veiklos teritorijoje prasidėjo riaušės, viršininkas nedelsdamas nepriėmė įsakymo pradėti operaciją „Vėtra“? Kas, kuris pareigūnas ar jų grupė (Vilniaus AVPK viršininkas, Policijos generalinis komisaras, VRM ministrė, Seimo Pirmininkė ar kt.), kada priėmė sprendimą neaktyvuoti plano „Vėtra“? Kas vadovavo statutinių pareigūnų veiksmams 2021 m. rugpjūčio 10 d.? Kokios konkrečios užduotys buvo skirtos pareigūnams ir kas jas skyrė? Ar minėtas riaušių malšinimas buvo vykdomas pagal teisės aktų reikalavimus?“ – dėstoma projekte.

Be to, prašoma išnagrinėti, kokia tvarka remiantis neramumams malšinti buvo pasitelkiami VST pareigūnai – ar tai padaryta pagal VST pareigūnų pasitelkimo tvarką, kai jiems konkrečias užduotis nustato vidaus reikalų ministras.

Ričardas Pocius

„Ar buvo pasirašytas toks VRM ministro įsakymas ir kokios konkrečios užduotys buvo skirtos VST pareigūnams? Kas buvo paskirtas atsakingas už užduočių vykdymą, jei VST pareigūnai buvo pasitelkti padėti policijos pareigūnams? Kas vadovavo pasitelkimo operacijai? Kiek kartų nuo 2020 m. gruodžio mėn. iki 2022 m. spalio mėn. VRM ar kita vidaus reikalų statutinė įstaiga raštu su prašymu pasitelkti VST pareigūnus kreipėsi į VST? Kiek kartų VST raštu atsisakė skirti savo pareigūnus į pagalbą kitoms statutinėms įstaigoms? Ar VRM ministrė A. Bilotaitė yra priėmusi įsakymą (-us) dėl VST pareigūnų pasitelkimo į pagalbą kitoms statutinėms įstaigoms, kai VST buvo atsisakiusi šią pagalbą teikti? Jei taip, kiek kartų ir kokioms užduotims vykdyti?“ – rašoma dokumente.

Paskutiniu projekte numatytu klausimu prašoma ištirti, ar vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė reikalavo apie spaudimą interviu Delfi prabilusį VST buvusį vadą generolą R. Pocių atsistatydinti.

„Ar VRM ministrė A. Bilotaitė reikalavo R. Pociaus atsistatydinti iš pareigų, nuolat ji tikrino, elgėsi nepagarbiai, sukurdama darbui nemalonią psichologinę aplinką ir socialiai nesaugias darbo sąlygas bei baimes dėl galimybės netekti užtarnautų socialinių garantijų?“ – klausiama komisijos.

Inicijuoja beveik 60 parlamentarų

Parlamentinį tyrimą dėl pernai prie Seimo vykusių riaušių valdymo ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado atleidimo priežasčių inicijuoja 57 opozicijos parlamentarai.

Sprendimą dėl laikinosios tyrimo komisijos priima Seimas paprasta balsų dauguma.

„Jeigu nuspręs, kad reikia tirti, tai tirs. Man regis, aš viską pasakiau“, – ketvirtadienį BNS sakė A. Bilotaitė, paprašyta komentaro apie parlamentinį tyrimą.

Vienas iš parlamentinio tyrimo iniciatorių „valstietis“ Dainius Gaižauskas teigė, kad atsakyti į iškeltus klausimus būtina, jog būtų užlopytos galimos krizinių situacijų valdymo spragos.

„Per šios komisijos darbą galime pamatyti spragas, kurios neveikia ir jas pataisyti“, – BNS sakė Seimo narys.

Jis siūlė visą situaciją vertinti per nepaprastosios padėties režimą.

„Policija ir VST privalo užtikrinti mūsų saugumą per nepaprastąją padėtį. (...) Dabar matome, kad per vidaus reikalų ministrę susipriešino dvi tarnybos – policija ir VST. (...) Ministrė ne tik nesutaikė, bet dar ir sukiršino, todėl politinės atsakomybės klausimas yra labai svarbus, nes turime žinoti, kas vyksta Vidaus reikalų ministerijoje tokių krizinių situacijų metu“, – tvirtino D. Gaižauskas.

Jis sakė pritarsiantis, jei Seimas apsispręstų, kad parlamentinį tyrimą atliktų ne speciali komisija, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Neaišku, ar įkurti komisiją pavyks

Sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl A. Bilotaitės elgesio opozicionieriai nusprendė praėjusią savaitę po pokalbio su vidaus reikalų ministre. Tiesa, opozicija abejoja, ar įkurti komisiją pavyks, nes tai blokuos valdantieji.

Kaip jau minėta, naujų klausimų dėl praėjusių metų riaušių prie Seimo bei vidaus reikalų ministrės veiksmų kilo prabilus buvusiam VST vadui generolui R. Pociui.

Opozicija kaltina ministrę A. Bilotaitę, kad ši raštu neįformino VST pareigūnų pasitelkimo per riaušes, kad ministerijai pavaldi policija per riaušes neįvedė operacijos „Vėtra“.

A. Bilotaitė teigia, kad raštu įsakymą turėjo įforminti ne ministerija, o „Policijos departamentas kartu su Viešojo saugumo tarnyba“.

Planas „Vėtra“, pasak jos, nėra būtinas pasitelkiant VST, tai galima padaryti ir žodžiu.

Pradėti parlamentinį tyrimą dėl vidaus reikalų ministrės veiksmų opozicionieriai siūlo įvertinę „viešojoje erdvėje paskleistą informaciją apie tai, jog A. Bilotaitės vadovaujama Vidaus reikalų ministerija (VRM) galimai netinkamai, nesivadovaudama teisės aktuose nustatyta tvarka dėl Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnų pasitelkimo, organizavo jai pavaldžių viešąjį saugumą užtikrinančių institucijų darbą, kai iš pareigų dėl galimo mobingo bei grasinimo būti sunaikintam pasitraukęs buvęs VST vadas Ričardas Pocius paviešino, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. prie Seimo kilusių riaušių metu nuspręsta neįvesti specialaus plano „Vėtra“, kurį paskelbus VST įsilieja ir perima valdymą, tačiau VST pareigūnai buvo pasitelkti be plano paskelbimo, kas suponuoja, kad riaušių malšinimo veiksmai buvo atliekami nesant tam teisinio pagrindo.“

Opozicijos įsitikinimu, reikėtų išsiaiškinti aplinkybes „susijusias su R. Pociaus pasitraukimu iš pareigų ir galimą VRM ministrės mobingą jo atžvilgiu, galimai sąmoningai žeminant arba sukuriant darbui nemalonią psichologinę aplinką ir socialiai nesaugias darbo sąlygas bei baimes dėl galimybės netekti užtarnautų socialinių garantijų.“

Klausimas dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo į Seimo posėdžių darbotvarkę turėtų būti įtrauktas antradienį.

Išvadą komisijos prašoma Seimui pateikti iki gruodžio 23 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)