„Dabar dokumentas yra suderintas, aptartas, belieka šiandien per Seimo posėdžio dieną aplankyti parlamentarus, susirinkti 35 parašus, kad garantuotai klausimas būtų įtrauktas į kitos dienos darbotvarkę.

Planas pagal darbotvarkę yra toks, kad klausimas galėtų būti svarstomas antradienį“, – Eltai teigė Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Domas Griškevičius.

Parlamentaras nurodo, kad iš viso opozicijos parengtame projekte yra penki klausimai, dalis jų – susiję su praėjusių metų rugpjūčio 10-ąją prie Seimo vykusių riaušių malšinimu. Taip pat ketinama aiškintis, ar R. Pociaus kaltinimai ministrei A. Bilotaitei dėl mobingo yra pagrįsti.

„Klausimai išplėstiniai, bet pats principas yra išsiaiškinti būtent 2021-ųjų metų rugsėjo 10 d. įvykių tėkmę, kitaip tariant, ar ministerija, ministrė, kartu su pavaldžiomis įstaigomis, vadovavosi kažkokiu planu, jei vadovavosi, tai kokiu“, – dėstė D. Griškevičius.

Antrasis klausimas, anot politiko, susijęs su garsiai skambėjusiu specialiuoju priemonių planu „Vėtra“.

„Klausimas, ar jis buvo įgyvendintas, jei taip, tai kada davė įsakymą, ar buvo atlikti visi formalumai“, – tęsė Seimo narys.

Kiti klausimai, anot D. Griškevičiaus, susiję su jau po riaušių vykusiais veiksmais.

„Tai klausimas dėl ikiteisminio tyrimo, taikant baudžiamojo kodekso nuostatas dėl riaušių sukėlimo. Klausimas, ar teisėtai tai buvo atlikta“, – aiškino jis.

Taip pat ketinama aiškintis tiek dėl ministrės mestų kaltinimų R. Pociui, tiek dėl pastarojo kaltinimų A. Bilotaitei.

„Ketvirta dalis susijusi labiau su tais ministrės išsakytais viešais kaltinimais, kad nebuvo R. Pocius pasiekiamas, kad jis staiga nevykdė nurodymų ir panašiai. Tai irgi keliame tam tikrus klausimus, kiek tokių nurodymų davė, ar jie buvo įgyvendinti, jei ne, kiek neįgyvendintų buvo. O penkta dalis susijusi jau su galimu mobingu“, – pridūrė jis.

D. Griškevičius nurodo, kad komisiją siūloma sudaryti iki rudens Seimo sesijos pabaigos.

„Jei būtų patvirtinta ši laikinoji tyrimų komisija, tai posėdžio metu kviesime frakcijas pagal nustatytas kvotas teikti savo kandidatūras į komisiją“, – detalizavo parlamentaras.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę tarp vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės ir buvusio VST vado R. Pociaus įsiplieskė viešas konfliktas. R. Pociui palikus VST vado pareigas, šis pasidalijo informacija apie pernai rugpjūtį prie Seimo vykusias riaušes. Anot pareigūno, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė, o net ir riaušių metu surinkus pajėgumus, jų malšinimui niekas nevadovavo, situacija, pasak jo, priminė chaosą. Taip pat generolas teigė, kad po riaušių iš ministrės ne kartą sulaukė reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų ir patyrė nuolatinius tikrinimus.

Vidaus reikalų ministrė R. Pociaus kaltinimus mobingu ir tariamu jo žeminimu atmeta. Politikė patvirtino, kad nepasitikėjo generolu, tačiau pasak ministrės, tai nebuvo susiję su praėjusiais metais įvykusiomis riaušėmis prie Seimo. VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis.

Vis tik, į situaciją sureagavusi opozicija reikalauja daugiau atsakymų ir ketinama inicijuoti parlamentinį tyrimą, neatmetama ir interpeliacijos galimybė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)