Ugdymo įstaigos nuomojamas Vilniaus kolegijos patalpas Nacionalinis visuomenės ir sveikatos centras (NVSC) dar kartą tikrins lapkričio 3-ąją dieną. Paskutinio tikrinimo metu NVSC atkreipė dėmesį, kad patalpose nėra pakankamai sanitarinių mazgų, karšto vandens, rizikų kelia ir aštrūs paviršiai, atviri elektros laidai, netvarkingos lubos.

„Tam, kad ministrė galėtų pasirašyti sutikimą šiai mokyklai pradėti ugdymą pagal Ukrainos švietimo programą, jiems reikia turėti higienos pasą, kuris įrodytų, kad tos patalpos yra saugios ir gali būti tinkamos naudoti mokyklai“, – Eltai teigė ministrės atstovas D. Lukas.

Pasak jo, visi kiti dokumentai, kurių ministerija laukia nuo balandžio mėnesio, pagaliau sutvarkyti.

„Dokumentai, kurie bus teikiami ministerijai norint gauti ministro sutikimą vykdyti Ukrainos bendrojo ugdymo programą, jau yra tvarkingi“, – informavo jis.

Pasak D. Luko, šiuo metu mokykloje yra registruota daugiau nei 1100 iš Ukrainos atvykusių vaikų. Šiems mokiniams, akcentuoja ministrės atstovas, turi būti suteikiamos saugios, visus reikalavimus atitinkančios mokymosi sąlygos.

NVSC jau buvo apžiūrėti Tarptautinės Ukrainos mokyklos nuomojamas patalpas, tačiau rado tam tikrų pažeidimų, dėl to higienos pasas ugdymo įstaigai nebuvo išduotas.

Ministrės atstovo žiniomis, mokyklos steigėjai jau šią savaitę susitiks su NVSC atstovais. Po NVSC vertinimo bus priimtas sprendimas, ar mokykla atitinka reikalavimus.

„Mokykla įsipareigoja sutvarkyti iki lapkričio 3 dienos tas patalpas ir NVSC specialistė dar kartą jas apžiūrės ir įvertins, ar ten yra saugu ir ji gali išduoti higienos pasą. O kai bus išduotas higienos pasas, nebeliks jokių kliūčių ministrei išduoti sutikimą vaikus mokyti pagal Ukrainos švietimo programą“, – patikino D. Lukas.

„Mes jau nuo balandžio mėnesio tikimės, kad mokykla kažkaip susitvarkys tuos dalykus, kuriuos vis žadėjo susitvarkyti, ir kad galės dirbti pagal Ukrainos švietimo programą. Tikimės, kad tai įvyks“, – pridūrė jis.

NVSC apie fiksuotus trūkumus: nėra karšto vandens, patalpose nepakanka sanitarinių mazgų

NVSC paskutinį kartą Tarptautinės Ukrainos mokyklos patalpas buvo apžiūrėti spalio 25 d.

„Mokyklos pateikti dokumentai, pvz., reikalingų pirmos pagalbos kursų pažymėjimai ir pan., yra tvarkingi, tačiau patalpos dar neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų. Mokyklai yra pateiktas dokumentas, kuriame tiksliai nurodyta, kokie trūkumai turi būti pašalinti“, – po patikrinimo ministeriją informavo NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

NVSC atstovė atkreipė dėmesį, kad patalpose yra atviri elektros laidai, netvarkingos lubos, aštrūs paviršiai, pagal vaikų skaičių yra per mažai veikiančių sanitarinių mazgų, o veikiantys yra netvarkingi, nėra karšto vandens.

„Kai kurios klasės jau yra tvarkingos, suremontuotos, bet didžioji dalis klasių ir koridorių dar yra pavojingi. Kai kurie kabinetai yra įrengti pusrūsyje, juose prastas apšvietimas, jaučiasi pelėsis ir prastas kvapas, tuo tarpu administracijos kabinetai ir mokytojų kambarys įrengti kituose aukštuose ir yra tvarkingi, todėl rekomenduojama perkelti mokomuosius kabinetus į administracijos kabinetus“, – NVSC vertinimu dalijasi ŠMSM.

Sutvarkę reikiamus dokumentus, mokyklos steigėjai neturės kliūčių – galės pretenduoti į valstybės finansavimą. Mokykloje, ministerijos duomenimis, šiuo metu mokosi virš 1 100 vaikų, taigi susitvarkiusi reikiamus dokumentus ugdymo įstaiga galėtų iš valstybės biudžeto gauti daugiau nei 2,7 mln. eurų.