Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad klausimų A. Bilotaitei tik daugėja, o nepatenkintų vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės laikysena yra ir tarp valdančiųjų.

„Ministrė blogina savo padėtį: duotų atsakymus aiškius, sumažintų tuos kritinius dalykus. Tačiau ministrės komunikacija, atvirai pasakysiu, neduoda tų aiškių atsakymų. Dar daugiau – netgi klausimų iškelia“, – „LNK Žinioms“ komentavo valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Nepatenkintų yra ir tarp valdančiųjų konservatorių, nors partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikino, kad trauktis ministrei pagrindo nėra, o priekaištai esą tėra opozicijos politikavimas.

„Rekomenduoju opozicijai prisiminti, kas kvietė žmones prie Seimo ateiti“, – sakė G. Landsbergis.

„Man rodos, čia daugiau politinė diskusija, kuri vyksta, mažiau teisinė“, – pridūrė parlamentaras.

Viešai kalbėti nenorėję konservatoriai teigė, kad ne visi patenkinti ministre.

„Aš suprantu, kad garsi patarėja komunikacijos klausimais patarinėja jai, kaip patarinėdavo ir prezidentei. Tik ką galėdavo sau leisti prezidentė D. Grybauskaitė, to negali leisti viena iš keturiolikos Lietuvos Respublikos ministrų. O ministrė elgiasi taip lyg būtų prezidentė ir jai nuo žąsies vanduo“, – pažymėjo E. Gentvilas.

Skvernelis: apgailėtina įtraukti policiją

Ne tik opozicijai, bet ir kai kuriems valdantiesiems nepatinka, kad į intrigas įveltas policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Būtent jis prisiėmė atsakomybę, kad A. Bilotaitės žodinis įsakymas į riaušes vykti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams neįformintas raštu kaip reikalaujama.

„Kokios to priežastys? Ar generaliniam komisarui yra grasinama, kad jis bus atleistas iš pareigų, jeigu jis neužsiims politikų gynyba? Apgailėtina policiją įtraukti į politinius procesus“, – vertino opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis.

Renatas Požėla

Žodinių įsakymų riaušių naktį buvo ir daugiau. Riaušių suvaldymo opozicijai vadovauja vietos policijos vadas. Vilniaus policijos vadas Saulius Gagas tą vakarą atostogavo.

„Priėmiau sprendimą nutraukti atostogas ir atvykau į Vilniaus apskr. vyriausiąjį komisariatą. Po to išvykau ir prie Seimo. Rinkau visą informaciją ir priiminėjau atitinkamus sprendimus“, – komentavo S. Gagas.

Vilniaus policija informavo, kad S. Gagas operacijų vadu tapo žodiniu nurodymu, kitą dieną tai įforminta raštu.

Anot opozicijos, parlamentinis tyrimas skirtas ne kaltiems dėl įvykusių riaušių surasti, bet aiškintis, kaip pasirengta kitiems galimiems neramumams, kaip naudojama žvalgybos informacija, nes policija sako neturėjusi žinių apie galimą smurtą.

Jauniškis: buvo perspėta apie potencialą riaušėms

Valstybės saugumo departamentas (VSD) sako perspėjęs gerokai prieš riaušes.

„Buvo įspėta, kad potencialas tokioms riaušėms yra ir gali kilti nepasitenkinimas, pasikartoti 2009 metų įvykiai prie Seimo“, – kalbėjo VSD direktorius Darius Jauniškis.

Opozicija netiki, kad jų siūlomas parlamentinis tyrimas įvyks.

„Jeigu reikia surinkti 71 balsą, siekiant gauti patvirtinimą tokios komisijos sukūrimui, to tikrai neatsitiks“, – teigė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

E. Gentvilo nuomone, parlamentinis tyrimas bus politizuotas.

Jei tyrimas nepavyks, „valstiečiai“ planuoja kitus tyrimus, galbūt vėl išeiti dirbti į atskirą salę nuo valdančiųjų.

„Jeigu būtų atmestas tas siūlymas, opozicija gali sukurti savo komisiją“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Opozicijai vėl išėjus į kitą salę, galėtų kilti bėdų svarstant kitų metų biudžetą.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie Seime rengiamą parlamentinį tyrimą žiūrėkite čia: