Jis įregistravo tai numatančias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas. „Kultūriniai renginiai yra planuojami keletą metų į priekį, kultūros sektorius šios ekonominės bei energetinės krizės akivaizdoje yra labai pažeidžiamas ir daugeliu atvejų kalbama apie jo išlikimą.

Akivaizdu, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. grąžinus 21 proc. PVM tarifą, tai privers branginti bilietus į koncertus, teatrus, o energetinės krizės akivaizdoje tai lems mažesnį kultūros prieinamumą visiems Lietuvos gyventojams“, – dokumento aiškinamajame rašte sako J. Pinskus.

Jis pastebi, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. grąžinus 21 proc. PVM tarifą, brangs bilietai į koncertus, teatrus, o energetinės krizės akivaizdoje tai lems mažesnį kultūros prieinamumą visiems Lietuvos gyventojams.

Politikas siūlo PVM lengvatą taikyti atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, dirigento, šokėjo ar kito asmens, vaidinančio, dainuojančio, skaitančio, deklamuojančio arba kitaip atliekančio literatūros, meno, folkloro kūrinius ar cirko numerius) teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Remiantis Europos Komisijos duomenimis, J. Pinskus sako, kad Lietuvoje iki 2022 m. gruodžio 31 d. taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas atlikėjų paslaugoms nėra žemiausias Europos Sąjungoje (ES), o nuo 2023 m. sausio 1 d. grąžinus 21 proc. PVM tarifą, jis bus vienas didžiausių ES.

Parlamentaro duomenimis, Liuksemburgas taiko 3 proc. PVM tarifą kultūros sektoriaus subjektams, Kroatija, Kipras – 5 proc., Švedija, Belgija – 6 proc., Vokietija bei Lenkija atitinkamai 7 ir 8 proc. Danijoje renginių organizatoriai yra visiškai atleisti nuo PVM prievolės, kaimyninė Latvija taiko nulinį tarifą renginių bilietams ir atlikėjų paslaugoms.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme iki 2022 m. gruodžio 31 d. taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)