Trys TS-LKD struktūros paskelbė nutarimus, kuriuose kitokią nei Vyriausybės liniją palaikantys parlamentarai raginami paklusti partinei drausmei. Spalio viduryje partijos Prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų. Šią savaitę žodį tarė ir Priežiūros komitetas, aiškiai nurodęs M. Majauskui atsiimti savo parašus po jo inicijuotos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos pasiūlymais, antraip jam grėstų netekti BFK pirmininko posto ir vietos partijoje.

Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė

Visgi bene aštriausiai pasisakė TS-LKD Politikos komitetas, biudžeto sandaros pamatų klibinimą palyginęs su bandymu pakenkti šalies stabilumui.

„Todėl bandymai ignoruoti vieningai priimtą TS-LKD Prezidiumo įpareigojimą (...) vertintini kaip sąmoningas veikimas, pakertantis pasitikėjimo pamatus, ir bandymas destabilizuoti politinę padėtį valstybėje“, – rašoma Politikos komiteto rašte.

Konservatoriai Seimo vicepirmininkai tokius Politikos komiteto pareiškimus vertina skirtingai – vieniems atrodo, kad partijos vadovybė perlenkė lazdą, kiti ištikimai palaiko visus tris nutarimus.

Tuo metu BFK pirmininkas nesileidžia į Politikos komiteto išvadų vertinimus, tačiau apie partijos kolegas tikina galįs atsiliepti tik geriausiais žodžiais.

J. Razma: buvo galima apsieiti be Priežiūros ir Politikos komitetų nutarimų

TS-LKD frakcijos seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma svarsto, kad, bandant susitarti su M. Majausku, partijai reikėjo apsiriboti tik Prezidiumo sprendimu. Politiko manymu, Priežiūros ir Politikos komitetų nutarimai yra pertekliniai, o bandant perkalbėti BFK pirmininką, nereikėtų jam įkyrėti – tai, pasak J. Razmos, gali būti nenaudingas dalykas.

Jurgis Razma

„Dėl tų trijų atsiradusių dokumentų – manau, šiek tiek persistengta. Kai pasako savo poziciją aukščiausia centrinė partijos institucija – prezidiumas, – Politikos komitetas vis tiek yra žemesnio lygio institucija, nemanau, kad jo pasisakymas reiškia ką nors naujo. Manau, kad visi nariai išgirdo Prezidiumo dokumentą, kuris yra pakankamai subalansuotas. Ir ankstesniais metais būdavo panašių dokumentų. Tad manau, kad buvo galima apsieiti ir be Priežiūros ir Politikos komitetų papildomų dokumentų“, – Eltai sakė konservatorius.

Politikas ne visai palankiai sutiko ir su Politikos komiteto išvadomis, kuriose leidžiama suprasti, kad M. Majausko elgesys ir PVM lengvatos iniciatyva prisideda prie politinio nestabilumo.

„Man atrodo, kad buvo galima apsieiti ir be kategoriškų išsireiškimų. Jeigu jau esame partijos nariai, tai manau, kad visi gerbiam ir vykdom mūsų centrinės aukščiausios partinės institucijos prezidiumo nutarimus. Todėl gal ir nebereikia tokio papildomo auklėjamomo Politikos komiteto aiškinimo“, – svarstė jis.

„Balsavimas, kitaip reikalauja Prezidiumas , suprantama, gali būti griežtai vertinamas. Ar tą, ar kitą epitetą panaudosi, tai jau priklauso nuo vertinančiojo vartojamo žodyno. Aš nesiimu siūlyti vartoti kitų žodžių – čia Politikos komiteto pirmininkas, matyt, tokį žodyną vartoja“, – į detalesnius dokumento vertinimus nesileido politikas.

Partijos politikos komiteto pirmininkui Mindaugui Lingei užsiminus, kad M. Majauskas jau dabar turi apsvarstyti savo ateitį TS-LKD ir prisiimti politinę atsakomybę, J. Razma ragina vertinant BFK pirmininko laikyseną nepamiršti jo gero darbo komitete. Politikas tikisi, kad pasiekus biudžeto priėmimo stadiją, frakcijoje įsivyraus vieningas sutarimas.

„Turbūt visi norėtume, kad būtų mažiau mūsų tarpusavio ginčų ir vidinių įtampų. Matyt, ir Politikos komiteto pirmininkas to labai nori ir tą norą grindžia griežtesniais ir greitesniais reikalavimais“, – kalbėjo politikas.

„Prieš Mitalo projekto pateikimo balsavimą (...), labai prašiau M. Majausko – gal nedalyvauk balsavime, matai, kad beveik visi frakcijos nariai laikosi Vyriausybės pozicijos. Na, nepaklausė, na, ką. Aš vis neprarandu vilties, kad iki priėmimo sutarsime“, – vylėsi jis.

P. Saudargas: partijai tarus savo žodį, M. Majauskas turėtų parodyti, kad įsiklauso

Nors taip pat, kaip ir J. Razma, parlamento vicepirmininkas Paulius Saudargas viliasi, kad biudžetą Seimui priimti pavyks, politikas nemato nieko blogo į M. Majauską nukreiptuose partijos struktūrų nutarimuose. Jis, kaip ir politikos komiteto nariai, sutinka, kad su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų teikimas bei biudžeto projekto iškraipymai yra bandymas destabilizuoti politinę padėtį šalyje.

Mindaugas Lingė

„Kalbant apie svarbiausią metų dokumentą, tai yra biudžetą, kuris yra derinamas labai ilgai, su visomis interesų grupėmis – ir su opozicija, ir su valdančiaisiais tarpusavyje... Šį procesą išderinant ir įvedant visus į, pavadinkime, situaciją, tikrai galima sukelti politinį nestabilumą. Apie tai ir kalbama, ir tai logiškai atrodantis dalykas. Tai yra politinis nestabilumas“, – Politikos komiteto išvadas užtarė P. Saudargas.

Paklaustas, ar M. Majausko dienos BFK pirmininko poste suskaičiuotos, nepaisant jo balsavimų galutinėje biudžeto priėmimo stadijoje, Seimo vicepirmininkas tikino, kad galimybė kolegai pasitaisyti yra. Jis paragino M. Majauską gerbti partinę drausmę – išsižadėti savo požiūrio į tam tikrus ekonominius klausimus, anot P. Saudargo, niekas nereikalauja, bet prašoma paklusti Prezidiumo sprendimui.

„Vis tik M. Majauskas turėtų žengti tą žingsnį ir parodyti, kad jis įsiklauso. Trys partijos struktūros savo žodį pasakė. Jau nekalbant apie tai, kad ir partijos pirmininkas, ir premjerė savo žodį tarė – žiūrėkite, darykim, Mykolai, taip, nedarykim taip. Pasakė. Ir dabar jau reikėtų iš Mykolo tam tikrų žingsnių ta kryptimi konsoliduotis“, – aiškino konservatorius.

„Jeigu priimame biudžetą, jokių perturbacijų neįvyksta – vėlgi galbūt tai pamoka visiems ateičiai. Išeiname iš to visi pasimokę“, – apibendrino jis.

M. Majauskas: apie bendruomenės kolegas galiu pasakyti tik pačius geriausius žodžius

Tuo metu pats BFK pirmininkas nesileido į gilias diskusijas apie tai, kaip vertina TS-LKD Politikos komiteto išvadas. Paklaustas, ar mato pagrindo nepaklusnumą Prezidiumo sprendimams lyginti su valstybės destabilizacija, M. Majauskas patikino apie partijos kolegas galįs atsiliepti tik teigiamai.

„Apie bendruomenės kolegas galiu pasakyti tik pačius geriausius žodžius. Partinė drausmė neabejotinai svarbi ir reikalinga priimant biudžetą. Tiesiog svarstymo stadijoje prašau dalykinės diskusijos dėl mokestinių sprendimų, nuo kurių priklauso smulkaus verslo ateitis“, – raštu perduotame atsakyme teigė politikas.

Jis nekomentavo ir M. Lingės raginimo maištaujantiems kolegoms apsispręsti, ar jiems vis dar pakeliui su frakcija.

BFK pirmininkas dar kartą patikino, kad savo pozicijos laikysis, mat ateinančiais metais didinti mokesčius smulkiajam verslui, jo manymu, yra neracionalu ir rizikinga – dalis verslo gali pasitraukti į šešėlį.

„Dėl visų esminių klausimų yra sutarimas, išskyrus dėl mokesčių kultūros, sporto ir maitinimo paslaugoms. (...) Seimo BFK šiuo klausimu jau priėmė sprendimą, siūlydamas nedidinti tarifų ir užtikrinti stabilią mokestinę aplinką kultūros, sporto ir maitinimo paslaugoms. Tokį sprendimą palaikau ir nematau jokių objektyvių dalykinių argumentų balsuoti kitaip“, – patikino jis.

Mykolas Majauskas

ELTA primena, kad praeitą trečiadienį BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir TS-LKD frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Šią savaitę Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paprašė Vyriausybės skubiai pateikti išvadą dėl Seimo BFK siūlymo taikyti neterminuotą PVM lengvatą maisto, kultūros ir sporto sektoriams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją