Ministro manymu, kitaip nei Lietuva, kadaise nesulaukusi partnerių palaikymo dėl Maskvos atsakomybės už penkiasdešimt metų trukusią šalies okupaciją, dabartinėje situacijoje Kremlius ir Vladimiro Putino režimui artimi žmonės privalo būti nuteisti. Lietuvos diplomatijos vadovas svarstė, ar šiandien Europa stovėtų ant karo slenksčio, jeigu Kremlius jau tada būtų sulaukęs deramo teisingumo.

„Manau, kad jie (V. Putinas ir jo rato žmonės – ELTA) privalo sulaukti teisingumo – tai imperatyvu. Po to, kai išsilaisvinome iš okupacijos, Sovietų Sąjunga nesulaukė jokios atsakomybės – nors ir prašėme savo tarptautinių partnerių prisijungti ir siekti teisingumo dėl dešimtmečius trukusios okupacijos, dėl šimtų tūkstančių žmonių, kurie buvo ištremti į Sibirą. Mes prašėme teisingumo, bet to nepavyko pasiekti. Jeigu Sovietų Sąjunga būtų sulaukusi teisingumo, galbūt nebūtume atsidūrę dabartinėje situacijoje. Tad tai yra moralinė pareiga – dėl Ukrainos reikalauti teisingumo“, – penktadienį „TVP World“ teigė ministras.

„Manau, kad šio teismo (Specialiojo tribunolo – ELTA) nuosprendis moraline prasme bus ir nuosprendis dėl nusikaltimų, kurie buvo padaryti prieš Lietuvą, Lenkiją ir kitas šalis, kurios kentė sovietų valdžią“, – pridūrė jis.

Vakarų valstybėms vis dar nesutariant dėl Specialiojo tribunolo steigimo, užsienio reikalų ministras tikino, kad Baltijos valstybės turi stengtis kuo greičiau įtikinti partnerius – jo manymu, teismo, kuris primintų Niurnbergo karo nusikaltimų tribunolą, sukūrimas yra moralinė šalių pareiga.

„Nėra jokio kito kelio kaip tik sukurti Specialųjį tribunolą. Tokį, kuris primintų Niurnbergo procesą. Ką mes galime padaryti dabar, kad įtikintume savo partnerius – kadangi dar nepriėjome sutarimo – kaip visada, naudotis savo balsu. Kalbėti ir garsiai, paaiškinti savo poziciją. Per pastaruosius tris dešimtmečius dar nebuvo tokio meto, kada Baltijos šalių ir Lenkijos balsas būtų girdimas taip garsiai, kaip dabar“, – pabrėžė politikas.

ELTA primena, kad Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrai ragina Europos Sąjungą drauge su tarptautiniais partneriais padėti Ukrainai įsteigti Specialų tribunolą.

„Specialiojo tribunolo įsteigimas papildytų Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vaidmenį. TBT patrauktų baudžiamojon atsakomybėn asmenis už karo nusikaltimus, genocidą ir nusikaltimus žmoniškumui, O Specialiojo tribunolo pagrindinė atsakomybė būtų agresijos nusikaltimai“, – teigta ministrų pareiškime, pabrėžiant, kad toks tribunolas užpildytų šiuo metu egzistuojantį teisinį vakuumą ir užtikrintų Rusijos atskaitomybę prieš Ukrainą.

TBT šiuo metu tiria galimus karo nusikaltimus, kuriuos Rusijos pajėgos įvykdė Ukrainoje nuo vasario mėnesio, kai prasidėjo invazija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)