Buvęs VSD vadas G. Grina laidoje teigė, kad šios situacijos problema yra politiniame lygmenyje.

„Nei žvalgyba, nei saugumas niekuo dėta, ji yra viešas asmuo. Visi apie ją visko žino. Problema yra ta, kad pas mus nėra politinių sprendimų, kaip elgtis su konkrečiais Rusijos Federacijos piliečiais.

Kaip visi žinome istorijas, kaip įvairios valstybės ieškojo įvairių dingsčių, kad juos reikia įsileisti, tik Baltijos valstybės, Lenkija, Suomija bandė daryti kažką konkrečiai, tai manau, kad tai yra šio konteksto problema. Ir kol strateginiame, aukščiausiame lygmenyje nebus tai suvokta, problema taip ir tęsis“, – sakė laidos „Delfi rytas“ pašnekovas G. Grina.

M. Laurinkus teigė, jog jeigu pasienietis neturi į šalį neįleidžiamų asmenų sąrašo, pasienietis savo nuožiūra sprendimo nepriims – įleisti tokį asmenį, ar ne.

„Ant sienos gi nėra plakato „pavojų kelia tokie asmenys“ gi“, – sakė jis.

Ksenija Sobčiak

G. Grina laidoje kartojo, kad politikai, o ne VSD sprendžia, ar tokie asmenys kaip K. Sobčiak kelia grėsmę.

„Jie yra vieši asmenys. Žvalgybos tarnybos užsiima viešai nematomų dalykų aiškinimusi. O tokie veikėjai kaip K. Sobčiak, tai apie juos žino visi, kas tik kiek domisi politika. Ir belieka priimti vienokį ar kitokį sprendimą, problema tik tokia“, – kalbėjo buvęs VSD vadovas G. Grina.

Su Rusijos režimu siejami asmenys dažnai turi kitos šalies pasą.

„Čia ir yra dabar politinio sprendimo klausimas, viskas. Arba taip, arba taip. Galima sąrašus susidaryti iš karto. Dainininkų kai kurių gi neįsileidžiam. Ar jie yra grėsmė saugumui kelia Lietuvos? Manau, kad nekelia tos grėsmės, nėra kaip tai sukelti, bet kadangi dainavo Kryme, kitur, tai mes neįsileidžiame“, – savo įžvalgomis laidoje „Delfi rytas“ dalijosi buvęs VSD vadas M. Laurinkus.

Jis sutiko, jog ir politinėje Rusijos erdvėje K. Sobčiak žaidžia.

„Rinkimai, kai buvo į prezidentus, ji buvo kandidatė. Bet diskusijoje jis jas lenkė prokremliška linkme, tai aiškiai matėsi. Aš iš karto supratau, kad čia yra nuėmimas nuo kitų asmenų. Čia toks savotiškas žaidimas ir ji juos žaidžia.

Ji juk nėra dabar aiškiai pasakiusi, kodėl išvyko (iš Rusijos, aut. p.). Man toks įtarimas, kad tai nėra daroma dėl politinės pozicijos“, – svarstė M. Laurinkus.

Ksenija Sobčiak

G. Grina laidoje teigė, jog nėra priimami kardinalūs politiniai sprendimai.

„Pas mus labai yra įsišaknijusi kova prieš kažką, tai prieš ką mes kovojame – prieš režimą ar V. Putiną? Man atrodo, kad jau pats laikas suprasti, kad mūsų problema yra ne V. Putinas ar režimas, bet Rusijos Federacija kaip darinys apskritai. Bet dėl politiškai korektinių sumetimų niekas nenori pripažinti. O kas ten V. Putiną pakeis tėra tik detalės.

Manau, kad ten dabar kovos po kilimu vyksta dėl naujo įpėdinio. Nes vis tiek V. Putinas turės pripažinti, kad jis suklydo. Arba kažkokia aplinka pasakys, kad jis jau savo atitarnavo ir laikas į pensiją“, – įžvalgomis laidoje „Delfi rytas“ dalijosi buvęs VSD vadas G. Grina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)