Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra pranešė, kad ikiteisminiame tyrime dėl asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ ir su juo susijusių asmenų galimo veikimo prieš Lietuvą vykdytos kratos ir reikšti įtarimai.

Apie tai, kad tapo įtariamaisiais, E. Švenčionienė ir asociacijos narys Kazimieras Juraitis viešai pasipasakojo patys.

K. Juraitis po kratos yra teigęs, kad pareigūnai pas jį ieškojo neteisėtu būdu įgyto turto.

E. Švenčionienė ketvirtadienio vakarą paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pasakojo buvusi dar vienoje apklausoje.

Ji pareiškė, kad daugiau į apklausas nebevyks ir nebeatsakinės nei į vieną teisėsaugos klausimą.

Tai asociacijos vadovė motyvuoja per žiniasklaidą pilamu purvu ir skundžiasi, kad nesilaikoma nekaltumo prezumpcijos.

E. Švenčionienė teigimu, nepaisant to, kad jai teisėsauga uždraudė bendrauti su K. Juraičiu, Dmitrijumi Glazkovu ir kitais forumo nariais, ji bendravimo nutraukti neketina, nes „taip būtų pažeistos jos teisės į gynybą“.

Klausė, už ką gydosi

Įtariamoji piktinosi, kad neatgavo ryšio priemonių – tą jai pareigūnai esą buvo žadėję praėjusios apklausos metu. Ji teigė neturinti telefono, negalinti naudotis elektronine bankininkyste, elektroniniu parašu, todėl neprieina prie asmeninių lėšų ir negali gauti išmokų, kurios priklauso jos sunkiai sergantiems artimiesiems.

„Buvo nemalonūs klausimai, liečiantys mano dukros, vyro gydymą, buvo bandyta motyvuoti, kad tai buvo be galo brangūs gydymai ir tai turėtų man stipriai kainuoti. Ir buvo bandoma apklausą palenkti ta linkme, neva mus kas nors finansuoja“, – apie apklausą kalbėjo ji.

E. Švenčionienė aiškino, kad už artimųjų gydymą moka valstybė, o forumas esą gyvena iš žmonių aukų.

„Niekas mūsų niekada nefinansavo nei vienu euru, visos „Geros kaimynystės forumo“ kelionės yra jų pačių pinigėliais ir jūsų, mieli Lietuvos žmonės, mūsų bičiuliai, rėmėjai – jūsų pinigais“, – aiškino ji.

Jagelavičiaus pareigūnai nerado – jis Baltarusijoje

Organizacijos pirmininkė buvo paskelbusi, kad kartu su „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ nariu Ediku Jagelavičiumi išvyko stebėti Rusijos okupuotose teritorijose vykusių „referendumų“ dėl prisijungimo prie Rusijos. Tačiau iš kelionės sugrįžusi E. Švenčionienė pareiškė, kad dėl sudarytų kliūčių jai esą nepavyko pasiekti kelionės tikslo ir stebėti „referendumų“ Donbase.

Kratą praėjusią savaitę pareigūnai vykdė ir E. Jagelavičiaus namuose, tačiau ten jo nerado.

Kaip neseniai Baltarusijos valstybinei televizijai pasakojo pats E. Jagelavičius, apie pareigūnų apsilankymą jam telefonu papasakojo mama.

Pareigūnai, neradę E. Jagelavičiaus namuose, paliko šaukimą į apklausą, tačiau buvęs partijos „Socialistinis liaudies frontas“ pirmininkas teigė nuo vasaros gyvenantis Baltarusijoje ir į Lietuvą grįžti neplanuojantis.

Kazimieras Juraitis

Ikiteisminis tyrimas dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą pradėtas rugpjūčio 5 d.

Jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas, tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Kreipėsi į prokuratūrą

Penktadienį konservatoriai Matas Maldeikis ir Paulė Kuzmickienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl kalinčio A. Paleckio pareiškimų.

Pasak politikų, prieš keletą dienų jutūbe buvo paviešintas A. Paleckio pasisakymas, kuriame jis akivaizdžiai šmeižia Lietuvos partizanus, teisina SSRS 1991 m. sausio 13-osios nusikaltimus prieš žmogiškumą ir iškraipo istorinius faktus.

A. Paleckis viename iš savo kreipimųsi telefonu iš kalėjimo pareiškė, kad esą „visi žino, kad nuo miško brolių žuvo 25 tūkstančiai civilių gyventojų“. Esą apie 1 tūkstantis iš jų buvo vaikai. „Jie buvo nužudytų tų žmonių, kurie buvo miške ir klausėsi „Amerikos balso“, – aiškino jis.

Konservatoriai mano, kad A. Paleckio pasisakymai gali pažeisti Baudžiamąjį Kodeksą, todėl prašo prokuratūros imtis procesinių veiksmų A. Paleckio veikoms įvertinti.

„Tegul sėdi šis chunveibinas ilgai ir laimingai“, – feisbuke rašo M. Maldeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)