„Sistema neveikia“

Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius laidoje teigė, jog K. Sobčiak nevienareikšmiškai vertinti gali tik taip pat ir Kremliaus režimą vertinantys asmenys.

„Nevienareikšmiškai ji yra galbūt vertinama daugiau vakaruose, kurie nevienareikšmiškai visai neseniai vertino ir patį Vladimiro Putino režimą. To naivumo V. Putino režimo atžvilgiu, deja, vis dar yra. Ir tokie asmenys, kurie yra tiesiog sukurti kaip Kremliaus projektas, kaip ponia Sobčiak, jie ir vertinami nevienareikšmiškai.

Bet juos vertinti reikėtų labai vienareikšmiškai – ji yra šio režimo integruota dalis, jau net nekalbu, kad tai yra režimo įrankis“, – laidoje tikino politikos apžvalgininkas M. Laurinavičius.

Jo teigimu, K. Sobčiak yra skiriami skirtingi vaidmenys, kuriuos ji ir vaidina.

„Prisiminkime, kad prezidento rinkimuose jai buvo skirtas opozicijos skaldymo vaidmuo. Galime prisiminti ir dabartinį karo kontekstą, čia jai skirtas irgi tokios dalies Rusijos dezinformacijos vaidmuo. Ji turi savo vaidmenis, tuos vaidmenis vaidina.

Ir tai, kad tokie asmenys atsiduria Lietuvoje, mano įsitikinimu, įrodo vieną paprastą dalyką – sistema Lietuvoje neveikia“, – įžvalgomis dalijosi politikos apžvalgininkas M. Laurinavičius.

Jo teigimu, tai nėra vienintelis atvejis, įrodantis, kad „sistema Lietuvoje neveikia“.

M. Laurinavičius laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė, jog K. Sobčiak artimiausiu metu iš Lietuvos išvyks, jeigu dar to nepadarė. Politikos apžvalgininkas taip pat tikino, jog didelės grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui ji nekelia.

„Nemanau, kad Lietuva yra jos kelionės tikslas. Tai yra viena iš priežasčių, toli gražu, ne vienintelė, kodėl sutinku, kad ji kaip asmuo kažkokios ypatingos grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui nekelia. Yra tam tikrų rizikų, bet jos galėtų būti valdomos tiek Valstybės saugumo departamento (VSD) pajėgomis, tiek ir kitomis Lietuvos turimomis pajėgomis.

Todėl tikrai nesureikšminčiau, kad K. Sobčiak kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, taip tikrai nėra. Bet ji yra režimo dalis. Ir jos įleidimas į Lietuvą prieštarauja tai politikai, kuri mums visiems iš aukštų tribūnų buvo labai aiškiai deklaruota. Kad bent jau karo metu Lietuva neįsileis Rusijos piliečių, juo labiau – režimo narių. Ir įsileis tik labai išskirtiniais atvejais“, – tikino laidos pašnekovas.

Ksenija Sobčiak

Į Lietuvą, kaip teigė Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis, K. Sobčiak buvo įleista, nes turi Izraelio pasą.

Politikos apžvalgininko M. Laurinavičiaus nuomone, pasieniečiai turėjo įvertinti ne tik turimą pasą, bet ir į šalį įleidžiamą asmenį. Visgi, tai sisteminė problema, teigė laidos pašnekovas.

„Tam turi būti veikianti sistema. Todėl aš kalbu apie sistemines problemas. Sutinku, kad kiekvienas pasienietis, kuris tą pasą pažiūrėjo, ar informacines bazes, jam sunku įvertinti, ar jis turi ir gali įleisti tokį asmenį, jeigu neveikia sistema“, – sakė M. Laurinavičius.

Kasčiūnas: sistema gali būti tobulinama

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas laidoje sutiko, jog K. Sobčiak yra Kremliaus režimo dalis.

„Gal ne pats glaudžiausias ratas, bet ji funkciją tam tikro atliko tam tikrais V. Putinui svarbiais etapais. Priminsiu ir apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, kaip tam tikrą garo nuleidimą, protesto balsus surinkti ten, kur kontroliuoja režimas. Tai V. Putinas naudoja, daroma tai labai dažnai. Mes gerai žinome kontroliuojamos opozicijos pavyzdžius“, – teigė parlamentaras.

Seimo narys L. Kasčiūnas laidoje tikino, jog galvoti, kad K. Sobčiak yra „kokia nors laisva žurnalistė, ar žmogaus teisių gynėja nevertėtų“.

Seimo NSGK vadovas tikino, jog sistema, kitaip nei sakė politikos apžvalgininkas M. Laurinavičius – yra veikianti.

„Ir mes sprendimus priėmėme savalaikius, dėl to, kad apribojome Rusijos Federacijos piliečių, nepatenkančių į išimtis, važiavimą į Lietuvą. Tai leido mums išvengti įvairių karavanų, kuriuos matėme Sakartvelo ar Suomijos atveju. Mes iš principo apsaugojome savo nacionalinio saugumo sistemą. Ji nėra išimtis, nes mes kalbame apie Izraelio pilietybę šiuo atveju“, – pabrėžė jis.

Vladimiras Putinas, Ksenija Sobčiak

L. Kasčiūnas sutiko, jog sistema nėra tobula, ją būtų galima gerinti.

„Kaip tai būtų galima daryti – pasienietis turi turėti į Lietuvą neįvažiuojančių asmenų sąrašą. Tam, kam negalima įvažiuoti, kurie nepatenka į išimtis, nepaisant to, kad ES reguliavime jie nėra, bet mes galime turėti nacionalinį sąrašą. Jos tame sąraše iki šiol nebuvo, sutinku.

Ar ji ten turėjo būti? Galėtų būti, pretendentų į tą sąrašą gali būti dar daugiau Rusijoje. Jeigu ji būtų tame sąraše, pasieniečiui užsidegtų lemputė ir jis suprastų, kad ji ne šiaip Izraelio pilietė, bet Rusijos režimo dalis, ateinanti su Izraelio pasu“, – kalbėjo Seimo narys L. Kasčiūnas.

Seimo NSGK vadovas laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė, jog „taip lengvai viso režimo į tą sąrašą neįdėsi“.

„Nes režimas yra didžiulis. (…) Aš manau, kad tai galima padaryti nacionaliniu lygiu. Ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis ketvirtadienį užsiminė, kad toks scenarijus gali įvykti“, – kalbėjo jis.

L. Kasčiūnas taip pat sutiko su M. Laurinavičiaus teiginiu, kad Lietuva tikrai nėra jos tikslas, o tik tarpinė stotelė.

„Tikrai galima užtikrinti, kad ji jokios grėsmės pati savaime, jeigu dar šiandien ji yra Lietuvoje, ji nekelia. Tą reikia irgi aiškiai suprasti. Jeigu tai yra režimo dalis, dėl tam tikrų priežasčių, net nebūtinai režisuotų paties režimo, supraskime, kad ir pačiame Rusijos režime yra konkurencija. (…) Nebūtinai tai režimas daro, ji nusprendė pasinaudoti galimybe ir pasitraukti iš Rusijos. Tai yra variantas ir prisiliesti prie režimo analizės, turėti daugiau informacijos, kas vyksta Rusijoje“, – kalbėjo jis.

Kiek Kremliaus režimo žmonių turi kitos šalies pilietybes?

Politikos apžvalgininkas M. Laurinavičius laidoje dar kartą pakartojo, kad K. Sobčiak neturėjo būti įleista į Lietuvą. Jis laidoje taip pat pasidalijo informacija, kad daugiau nei pusė Rusijos milijonierių turi kitos valstybės pilietybę.

„Ir būtent ne dėl tos priežasties, kad ji atsiradusi Lietuvoje kelia kažkokią grėsmę. Ne, dėl to, kad taip mes matome, kad, deja, sistema neveikia. (…) K. Sobčiak istorija rodo tas spragas. Nes jeigu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis sako, kad Lietuvai užtenka to, kad žmogus nebūtų įvairiuose sąrašuose ir turėtų pilietybę bet kokios kitos šalies, išskyrus Rusijos.

Tai galiu pasakyti, kad prieš kelerius metus mačiau tokią informaciją, kad netoli 60 procentų Rusijos milijonierių, kurie yra irgi susiję su režimu ir vyko jo užduotis, turi kokios nors kitos užsienio valstybės pilietybę“, – kalbėjo jis.

Seimo NSGK vadovas L. Kasčiūnas sakė tikintis, kad Lietuva K. Sobčiak pavyzdžiu „jokios Pandoros skrynios nepravers“.

„Bet visiškai sutinku, kad tos rizikos, kurias įvardijo M. Laurinavičius yra. Tai valdyti jas galima, kaip ir minėjau, per nepageidaujamų asmenų, kurie negali atvykti į Lietuvą, sąrašo formavimo. Matyt, kad jis turi būti gyvas, jis yra gyvas. (…) Faktas, kad tai galima aktyviau formuoti“, – pabrėžė jis.

Visą laidą „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ žiūrėkite čia: