Viena „LNK Žinių“ kalbinta gyventoja teigė, jog šįmet kapus norėtų puošti sausa puokšte.

„Bet žiūriu, kad nėra“, – pridūrė ji.

Kita teigė, kad gėlių skaičių kapuose reikia mažinti, nes gėlės nuvysta, lieka daug šiukšlių.

Žmonės kapus puošia labai įvairiai, kalbėjo Verkių gėlių turgaus floristė Daiva Paukštienė.

„Visų pirma, tai priklauso nuo gamtinių sąlygų, nuo oro. Jeigu, kaip yra dabar, oras pakankamai šiltas, renkasi ir vazonines gėles sodinti – chrizantemas, ypatingai viržius, kas vežasi kokią puokštelę, kas tiesiog pamerkia gyvų gėlių. Tie, kurie apsidraudžia, dažniausiai pasirenka dirbtines gėles ar sausų gėlyčių puokštę.

Dirbtinos gėlės dabar yra labai gražios, kokybiškos, labai panašios į tikras. O sumiksavus toje gedulingoje puokštėje su kažkokiomis kitom faktūrom, net su gyvomis gėlėmis, jos visiškai žaviai atrodo ir atrodo kaip gyvos“, – pasakojo floristė.

Nešti į kapus chrizantemas, pasak jos, yra tradicija.

„Kažkada buvo tie laikai, kai tik ir būdavo chrizantema ir gvazdikas. Chrizantema yra vėlyva gėlė, ji pakankamai atspari šalčiams. Tai gal daugiau [neša] chrizantemas, bet ir viržiai karaliauja“, – pažymėjo D. Paukštienė.

Ar Lietuvos gyventojai vis dar perka dideles puokštes, nori parodyti, kokie yra turtingi ir kaip jiems negaila?

Floristė patikino, kad taip: jiems rūpi „o ką žmones pasakys“.

„Bet jau yra ir subtilių puokštelių, po žiedą todėl, kad kapavietės būna užimtos granito plokšte. Kiekvienas nuo savo noro [pasirenka]“, – komentavo D. Paukštienė.

Dažniausiai žmonės į kapines neša baltos spalvos gėles, nes tai siejasi su ramuma, subtilumu, svarstė floristė. Bet, anot jos, nešamos ir kitokių spalvų gėlės, pavyzdžiui, sendintos, prislopintų spalvų.

„O kai kas tikrai labai linksmų spalvų puokštes pasirenka ir net paprašo, specialiai užsako, pavyzdžiui, komponavome saulėgrąžas. Tai čia viskas priklauso nuo išėjusio žmogaus ir nuo žmonių, kurie jį pagerbia“, – sakė pašnekovė.

Nešti į kapus porinį skaičių gėlių – sena tradicija.

„Iš vyresnių žmonių girdėjau, bet negaliu to patvirtinti, kad iš senų laikų, kai šarvodavo žmogų, puošdavo iš abiejų pusių po puokštelę arba po gėlę. Ir gaudavosi, kad visada būdavo šarvojama su poriniu [skaičiumi gėlių]. Siekiant atskirti liūdną progą ir linksmą, bent jau Lietuvoje atsirado ir neporinių gėlių skaičius. Bet dabar daug kas porinį perka šiaip sau, nes yra manymas, kad žmogui gyvenime reikalinga pora, ir kai kurie kaip akibrokštą perka porinį [gėlių skaičių] į šventę“, – kalbėjo D. Paukštienė.

Ji pasakojo, kad tradicinės Vėlinių gėlės, kad ir tos pačios chrizantemos, pabrango, bet ne itin daug.

„Dar yra ir sezoniškumas. Jos šiek tiek brangsta, kadangi jau yra ruduo“, – teigė floristė.

Chrizantemos priklausomai nuo dydžio kainuoja apie 2–4 eurus.

Visą „LNK Žinių“ interviu su D. Paukštiene galite rasti čia: