Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko M. Majausko problemos prasidėjo kitų metų biudžeto projektui atsidūrus Seime.

„Tai nėra priešinimasis, konfliktas, ar koks nors ginčas. Tai yra diskusija“, – Seime tikino M. Majauskas.

Tėvynė sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratai (TS–LKD) uždraudė frakcijos nariams teikti su Vyriausybe nesuderintus pasiūlymus dėl kitų metų biudžeto.

Tačiau M. Majauskas ir dar trys konservatoriai nepakluso ir praėjusią savaitę, visgi, įregistravo savo siūlymą dėl lengvatinio 9 procentų PVM restoranams, kultūros, pramogų ir sporto veiklai pratęsti neterminuotai. Vyriausybė tokią lengvatą siūlo tik pusmečiui.

„Man atrodo, kad dosnūs pasiūlymai yra tokie nepadorūs ir tų žmonių, į kuriuos pasiūlymai yra orientuoti atžvilgiu. Ir politinės bendruomenės atžvilgiu“, – kalbėjo TS–LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Tada drausminti M. Majauską ėmėsi partijos Priežiūros komitetas.

„Galės padaryti papildomus apsisprendimus pagal Priežiūros komiteto pasiūlytus sudrausminančius sprendimus. Ten yra tam tikras meniu“ – sakė TS–LKD frakcijos Seime seniūnė.

O meniu pasirinkimas – skurdus. Arba M. Majauskas atsiima pasiūlymą, arba išeina iš frakcijos ir konservatoriai deleguoja naują pirmininką į Biudžeto ir finansų komitetą.

„Girdžiu centrinių partijos organų rekomendacijas. Ir manau, kad partinė drausmė yra tikrai labai svarbi“, – tikino M. Majauskas.

Komiteto narys, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius LNK sakė, kad konservatorių partija nuėjo „šantažo, diktatūros keliu“.

„Arba vykdai mano pasakymus ir paliepimus, o jeigu atsisakai, nedarai – tai būsi pašalintas iš Biudžeto ir finansų komitetų pirmininkų“, – sakė A. Butkevičius.

Tačiau M. Majauskas laikosi savo ir sako, kad pasiūlymo atsiimti nežada.

„Aš nuosekliai laikysiuosi pozicijos“, – LNK sakė jis.

TS–LKD lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, vertindamas šią situaciją, prakalbo apie politinius žaidimus.

„Panašu, kad tai yra labiau noras (žaisti, aut. p.) šiuo politiniu žaidimu, taip pavadinčiau. Suprantame tą, politikai tą daro, nieko čia naujo po saule“, – kalbėjo jis.

Vyriausybės vadovė, premjerė Ingrida Šimonytė M. Majauskui priminė, kad į Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkus jį delegavo ne kas kitas, o konservatorių frakcija. Todėl M. Majauskas privalo žaisti pagal komandinio žaidimo taisykles.

Mykolas Majauskas

M. Majauskas, paklaustas, ar nebijo prarasti komiteto vadovo kėdės, teigė, jog dabar visą dėmesį skiria biudžetui.

„Tai būtų tikrai liūdna pirmiausia visam komitetui. Nes jis tikrai dirba atsakingai“, – LNK sakė komiteto narys, opozicijos atstovas A. Butkevičius.

Dar ministrė pirmininkė I. Šimonytė pareiškė, kad M. Majausko nepaklusnumas galimai yra susijęs ir su nusivylimu dėl valdančiųjų sprendimo neskirti jo į Europos Audito rūmus. Į šias pareigas deleguota konservatorė Laima Liucija Andrikienė.

Valdančiosios koalicijos atstovas, Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas LNK sakė nežinantis, kiek įtampos yra konservatorių partijoje.

„Ar čia tik dėl to, ar ne tik dėl to“, – kalbėjo jis.

Kol M. Majauskas ryžtingai laikosi savo, jo bendražygiai, taip pat padėję parašą po su Vyriausybe nesuderintu siūlymu, ne tokie principingai.

Štai Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius sako, kad nebūtinai balsuos už tai, po kuo padėjo parašą.

„Ne, aš niekada sakiau, gi dabar pirma stadija“, – tikino politikas.

Tiesa, konservatorių Priežiūros komitetas griežtą rekomendaciją atsiimti pasiūlymą arba trauktis iš frakcijos delegavo tik M. Majauskui.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen jau yra paprašiusi Vyriausybės skubiai pateikti išvadą dėl M. Majausko siūlymo poveikio kitų metų biudžetui. Jį Seimas ketina priimti iki lapkričio mėnesio pabaigos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: