Socialdemokratų lyderė akcentuoja, kad šio konflikto metu apnuogintos riaušių prie Seimo metu padarytos klaidos identifikuoja, jog sistemoje tarp atskirų pareigūnų grandžių ir institucijų tvyro visiškas chaosas.

„Grįžtant prie konflikto, kuris drebina turbūt jau antrą savaitę visą Lietuvą, tai dėl A. Bilotaitės ir generolo, tai čia sunku palaikyti ir vieną, ir kitą pusę. Man atrodo, geriausia būtų, kad būtų rasti sprendimai, jog nepasikartotų tokios situacijos. Nes pasižiūrėkite – taip, iš tikrųjų generolas apnuogino situaciją dėl tų pačių riaušių, kada susidaro įspūdis, kad neteisėtai vyko tam tikri dalykai ten. Bet taip gi būti negali ir neturi“, – „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

„O jeigu bus dar kokia nors rimtesnė situacija? Reiškiasi, sistemoje tarp atskirų pareigūnų grandžių ir institucijų tvyro visiškas chaosas“, – pridūrė ji.

Socialdemokratų lyderė teigia, kad stebint Seimo opozicijos susitikimą su A. Bilotaite, jai ministrės buvo nuoširdžiai gaila.

„Tiesą sakant, užuojauta ministrei A. Bilotaitei, nes vakar žiūrint jos atsakymus opozicijos atstovams man buvo tikrai žmogiškai gaila“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad birželį skyrusi tarnybinę nuobaudą, praėjusį trečiadienį Vyriausybė iš pareigų atleido VST vadą R. Pocių.

Pirmadienį generolas portalui delfi.lt teigė, kad po pernai rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių, jis iš ministrės ne kartą sulaukė reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų. Anot R. Pociaus, siekiant jį patraukti, buvo vykdomi nuolatiniai tikrinimai, ministrė kviesdavosi jį privatiems pokalbiams.

Interviu metu R. Pocius negailėjo kritikos VRM ir Policijos darbui riaušių metu – anot pareigūno, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė. R. Pocius patikino riaušių vakarą sulaukęs generalinio policijos komisaro Renato Požėlos skambučio su prašymu padėti malšinti neramumus, kilusius prie parlamento rūmų. Tačiau, pasak buvusio VST vado, net ir surinkus pajėgumus, riaušių malšinimui niekas nevadovavo, situacija, anot pareigūno, priminė chaosą.

Vidaus reikalų ministrė atmeta R. Pociaus kaltinimus mobingu ir tariamu jo žeminimu – A. Bilotaitė buvusio VST vado pareiškimus pavadino „liguistais kliedesiais“. Politikė patvirtino, kad nepasitikėjo generolu, tačiau pasak ministrės, tai nebuvo susiję su praėjusiais metais įvykusiomis riaušėmis prie Seimo.

VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis. Iš pradžių, gerbiant pareigūno privatumą, buvo nutarta atsistatydinimo priežasčių neviešinti. Vėliau ministerija pranešė, kad vadas skelbė melagingą informaciją apie savo darbotvarkę, melavo apie susitikimus su diplomatais, ne kartą, be jokios priežasties, nedalyvavo VRM statutinių įstaigų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo ir pan.

Kaltinimus dėl netinkamo pasiruošimo riaušėms atmetė ir R. Požėla. Pirmadienį jis tikino, kad institucijos neturėjo informacijos apie tai, kad mitingas, vykęs prie parlamento, galimai baigsis riaušėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)