Beveik dveji metai, tiek laiko premjerės Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas eina savo pareigas.

LRT užsakymu atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa atskleidė, kad dauguma jau ir dabar norėtų pirmųjų atstatydinimų.

Ypač neigiamai vertinamas energetikos ministras D. Kreivys, jo atleidimo norėtų net 37 procentų apklaustųjų, žmonės itin nepatenkinti ir užsienio reikalų ministro G. Landsbergio, ekonomikos ir inovacijų ministrės A. Armonaitės bei sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio darbu.

Patys ministrai sako, kad tokios gyventojų apklausos realios nuomonės apie juos neatskleidžia.

„Vienintelė tikra apklausa yra rinkimai. Ir per juos ir pažiūrėsime, ar nori žmonės keisti valdžią, ar ne“, – LNK sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikino, jog apklausoje nebuvo klausiama apie kompetencijas.

„Tiesiog tai yra sociologinė apklausa, kuri rodo nuomonės vidurkį“, – sakė jis.

Ministrai pabrėžia, kad jiems tenka dirbti sunkesnėmis nei įprastai sąlygomis.

„Aš tiesiog manau, kad turiu dirbti savo darbą. Ir tiek į tas nuomones atsižvelgti, matyti realią situaciją. Vyriausybė tikrai dirba ne pačiomis palankiausiomis sąlygomis“, – teigė kultūros ministras Simonas Kairys.

Ingrida Šimonytė

„Tai yra gyventojų vertinimas, tai kaip jie mato ekonominę, politinę ir tarptautinę situaciją“, – LNK sakė Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Saulius Spurga.

LNK kalbintų gyventojų nuomonės ministrų atleidimo klausimu išsiskyrė. Vieni ant politikų pyksta dėl visko, kiti – juos palaiko.

Štai vienas vilnietis, paklaustas, kuriuos šios Vyriausybės ministrus atleistų, tikino, jog visus.

„Viską jie blogai daro“, – tikino jis.

Kita vilnietė LNK sakė, kad premjerė I. Šimonyte pasitiki.

„O ministrai, tai man A. Anušauskas vis dar imponuoja, G. Landsbergis savo aroganciją kaip demonstravo, taip ir demonstruoja. O kitų ministrų aš tiesiog nematau“, – sakė moteris.

Gabrielius Landsbergis

Dalis sostinės gyventojų ministrų darbo kritikuoti nenori. Jų nuomone, itin sudėtinga geopolitinė situacija verčia priimti sunkius sprendimus.

„Man I. Šimonytė patinka. Kartais reikia padaryti skaudžių sprendimų, nes visame pasaulyje yra blogai“, – svarstė viena vilnietė.

Kita sakė tikinti, jog visi ministrai dirba labai gerai.

„Tokiomis aplinkybėmis, tokiomis sąlygomis jie dirba tikrai labai gerai“, – kalbėjo ji.

Pagal rugsėjo mėnesį atliktą apklausą vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė buvo vertinama kur kas geriau nei nemėgstamiausių ketvertukas. Jos atleidimo norėjo tik 7 procentai apklausos dalyvių.

Tiesa, po pastarųjų dienų skandalų tikėtina, kad ministrės reitingai kris.

„Tų skandalų įtaka kartais yra sunkiai prognozuojama. Galbūt būtų tam tikras pokytis neigiamas“, – sakė MRU politologas S. Spurga.

„Blogiausia, paskutiniu metu labai eskaluojama A. Bilotaitė, gal teisybė ir yra. Ji nedirbusi šioje sferoje, ką ji ten žino“, – sakė viena LNK kalbinta kaunietė.

Vilnietis LNK sakė, kad jam į akis daugiausiai krenta ministrė pirmininkė.

„Netikusi visai. Todėl, kad ji neišmano savo darbo“, – sakė jis.

Kita kaunietė kritikos negailėjo užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui.

„Man nelabai patinka jo darbai. Jo pasisakymai, nežinau, nelabai man“, – tikino moteris.

Dainius Kreivys

„Visi be išimties, visi miega, rūpinasi tik savo kišenėmis ir savo gerklytėmis. Apie mus niekas negalvoja. Ištisai sergam, ištisai visokios ligos, bėdos“, – tikino kita LNK pašnekovė.

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad norintieji ministrų keitimo dažniausiai yra vyresni nei 30 metų žmonės. Jaunesni politikų darbu yra patenkinti ir keisti ministrų kabineto poreikio nemato.

„Šioje kadencijoje ministrai neatlieka pilnai savo pareigų, kurias turėtų. Vieni ginčai, vienos intrigos, kaltinimai pilasi Seime“, – kalbėjo viena šiaulietė.

Kita Šiaulių miesto gyventoja sakė tiksliai žinanti, kurį ministrą norėtų keisti – D. Kreivį.

„Man atrodo, kad jis nėra kompetentingas. Ir jo išsilavinimas su dabartinėmis pareigomis jokio ryšio neturi“, – sakė ji.

Kita teigė, jog jai nepatinka nei vienas ministras, ir visa valdžia.

Nors didžioji dalis „Baltijos tyrimų“ apklausos dalyvių jau šiandien atleistų dalį ministrų, daugiau nei 22 procentai sako, kad tokio žingsnio imtis nereikėtų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: