Rusijos pajėgos toliau apšaudo Bachmutą Donecko srityje, bandydami išstumti Ukrainos pajėgas iš miesto. Gyventojai sako, kad sąlygos – sudėtingos. Pastarąjį mėnesį Bachmute nebuvo elektros, vandens, beveik visos parduotuvės uždarytos arba sunaikintos. Pietinė Bachmuto dalis vis dar pilna žmonių, bet ir jie jau nori iš čia bėgti.

„Tikėjomės, kad šis karas baigsis, arba turėsime kažkokias gyvenimo sąlygas. Tačiau praėjusį mėnesį iš viso neturėjome sąlygų, o oras buvo toks prastas, mūsų butuose buvo tik 6 laipsniai šilumos“, – kalbėjo vienas vietos gyventojas.

Per paskutinį apšaudymą žuvo dar 3 žmonės.

„Maniau, kad beveik visi išvažiavo, bet dabar matome vis daugiau norinčiųjų evakuotis“, – teigė Ukrainos karys.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pagyrė savo šalies karius, dalyvaujančius įtemptose kovose.

„Situacija fronto linijoje iš esmės nepasikeitė. Įnirtingiausi mūšiai vyksta Donecko srityje – Bachmuto kryptis, Avdijivka. Ten dabar matomiausia rusų vadovybės beprotybė. Ištisus mėnesius, diena po dienos, jie ten varo žmones į mirtį. Ten jie sutelkė maksimalią artilerijos smogiamąją jėgą. Visi mūsų kariai, kurie užima pozicijas Donecko srityje yra tiesiog didvyriai“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Ketvirtadienio rytą visoje Ukrainos teritorijoje buvo paskelbtas oro pavojus. Rusija vėl apšaudė Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

Ukraina sustiprino savo pajėgas šiauriniame regione netoli Baltarusijos, kad galėtų atremti galimą atnaujintą Rusijos puolimą per sieną.

Naktį nugriaudėjo sprogimai Rusijos okupuoto Šachtarsko geležinkelio stotyje. Kaip spėjama, sprogus raketai, užsidegė 12 geležinkelio stotyje stovėjusių degalų cisternų.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos paskelbė, kad dėl neatsargaus, nuo alkoholio apsvaigusių stoties darbuotojų elgesio su elektriniais suvirinimo aparatais, susprogo okupantų kuro talpyklos, kurios buvo skirtos visai Donecke veikiančių darinių technikai aptarnauti.

„Buvo baisus sprogimas, kilo gaisras. Išbėgome, čia viskas degė, griebėme daiktus, krepšius ir bėgome, nes čia visur buvo ugnis. Tada bėgome kviesti pagalbos“, – kalbėjo įvykio liudininkė.

Karas Ukrainoje

Slovėnija apnuogino Rusijos melą, kurį Kremlius platina visam pasauliui – neva Ukrainoje yra ruošiamos vadinamosios „nešvarios bombos“. Liubliana teigia, kad Rusijos platinamos Ukrainos „slapto“ branduolinio ginklo nuotraukos tėra Slovėnijos radioaktyvių atliekų agentūros nuotraukos, darytos prieš 12 metų. Pasak Slovėnijos, minėtos nuotraukos buvo naudotos profesionalų prezentacijose, kaip aiškinamoji medžiaga. Ir ja rusai pasinaudojo be leidimo.

Tuo tarpu pas V. Zelenskį apsilankęs Bisau Gvinėjos prezidentas Umaro Sissoco Embalo perdavė žinutę iš Kremliaus – esą V. Putinas yra pasirengęs deryboms.

„Vakar buvau susitikęs su Rusijos prezidentu V. Putinu. Jis manęs paprašė perduoti jums, apie ką kalbėjome. O tai jo nuomone būtų labai svarbu. Jis mano, kad tarp jūsų šalių turėtų vykti tiesioginis dialogas“, – sakė Bisau Gvinėjos prezidentas.

Vėliau Kremliaus atstovas pareiškė, kad V. Putinas V. Zelenskiui neperdavė jokios žinutės.

V. Zelenskis taip pat pareiškė, kad Kyjivo santykiuose su Izraeliu įžvelgia teigiamą tendenciją po to, kai abi šalys pasidalijo žvalgybine informacija apie Irano bepiločius orlaivius, kuriuos Rusija panaudojo savo agresijai.

Izrarelis regis užsitraukė Rusijos pyktį – įsilaužėliai iš Rusijos atakavo Izraelio parlamento interneto svetainę. Ataką, esą, surengė artimi Rusijos Vyriausybei programišiai. Jie neva paliko žinutę, kad ataka yra atsakas į paramą Ukrainai. Kibernetinio saugumo ekspertai mano, kad tai galėjo būti bandomoji ataka, o pagrindinis smūgis bus suduotas vėliau.

Maskva taip pat grasina atakuoti JAV komercinius palydovus, padedančius Ukrainai kariauti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: