Opozicija po pokalbio su vidaus reikalų ministre A. Bilotaite ketvirtadienį paskelbė apie planus Seime kurti laikinąją tyrimo komisiją.

Tautos atstovai ruošiasi aiškintis, ar praėjusių metų rugpjūčio 10-ąją prie Seimo riaušės buvo malšinamos tinkamai, ar teisėtai elgėsi vidaus reikalų ministrė.

Seimo nutarimas dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo priimamas paprasta, tai yra daugiau kaip pusės posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma, kai posėdyje dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų parlamentarų.

Valdantieji Seime turi 74 balsus, opozicija – 67.

Fiodorovas: turbūt nepavyks sukurti komisijos

Valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis reiškė abejones, kad komisija bus sudaryta, nes tam, anot jo, pritrūks balsų. Tiesa, jis sutiko, kad ministrė A. Bilotaitė turi atsakyti į kylančius klausimus.

Kad komisijos sudarymui opozicija gali pristigti balsų, sutiko ir opozicinės Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Po šiandienos susitikimo [su ministre A. Bilotaite] aš sąžiningai klausiau pačios A. Bilotaitės, ar palaikytų [komisijos sukūrimą], nes, jeigu ji kalba, kad nori atsakyti į klausimus, būtų labai gražus dalykas iš jos pusės, kad ji paragintų savo valdančiuosius konservatorius palaikyti šios grupės sudarymą, nes panašu, kad jie blokuos: klausimų, matyt, yra daugiau, negu A. Bilotaitė turi atsakymų ir tai akivaizdu buvo šiandien ryte.

Jiems turbūt pavyks užblokuoti, bet mes tikrai einam su šituo klausimu, registruojam, opozicijoje esame sutarę vieningai, kad palaikome šios grupės sudarymą“, – Delfi komentavo V. Fiodorovas.

Viktoras Fiodorovas

O jei laikinoji tyrimo komisija nebus sudaryta, pasak jo, A. Bilotaitei būtų galima rengti interpeliaciją. Tada ministrė taip pat turėtų pasiaiškinti, kas esą jai sekasi sunkiai.

„Dėl interpeliacijos dar anksti kalbėti, jei apie tai klausiate, bet tai yra vienas iš variantų, ką būtų galima daryti ir tada ministrė būtų iškviesta į tribūną, ir turėtų aiškintis, nes po šiandienos kol kas neturime atsakymų“, – dėstė V. Fiodorovas.

Mitalas: kodėl to nebuvo galima padaryti anksčiau?

Valdančiosios Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, jog tiek jis, tiek, greičiausiai, jo kolegos frakcijoje nepalaikys opozicijos iniciatyvos kurti laikinąją tyrimo komisiją. Jis kėlė klausimą, kodėl parlamentinio tyrimo dėl riaušių ir ministrės veiksmų nebuvo galima padaryti anksčiau, kai įvykiai buvo dar švieži.

„Kodėl anksčiau to nebuvo galima padaryti? Čia yra klausimas. Ši tema vystoma gali priminti garsiąją [buvusio Seimo nario] Stasio Jakeliūno komisiją, kuri aiškinosi, dėl ko 2008 metais kilo krizė“, – komentavo V. Mitalas.

Ministrei A. Bilotaitei kol kas sunkiai sekasi atsakinėti į iškeltus klausimus dėl riaušių valdymo, Delfi komentavo valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Bet ministrė, anot jo, turi tai padaryti.

Tiesa, aiškintis situaciją, pasak E. Gentvilo, turėtų ne laikinoji tyrimo komisija, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

„Manau, kad Seimas, visų pirma, pati A. Bilotaitė turi duoti atsakymus. Jai kol kas nelabai sekasi – reikia pripažinti, kad komunikaciškai prastai atrodo. Bet nemanau, kad tai yra toks dalykas, kuris reikalauja parlamentinio tyrimo komisijos, nes parlamentinio tyrimo komisijos paprastai yra politizuotos. Tai prisimenam iš praėjusios kadencijos, ir tiesą sakant, pats esu ten dalyvavęs ir pasibaisėjęs kai kuriais politizavimais.

Dalykine prasme į tuos dalykus yra orientuotas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Jis turi tirti ir analizuoti. Tai nėra nei A. Bilotaitės išsukinėjimas, nei ką. <...> Aš neginu A. Bilotaitės, bet prašau kolegų iš opozicijos nekaltinti A. Bilotaitės, mes turime būti neutralūs ir žiūrėti be išankstinių nuostatų“, – Delfi komentavo E. Gentvilas.

Gentvilas: mane gąsdina politizuotos komisijos

„Tuo labiau, kad po visų vakarykščių debatų paaiškėjo, nors tiksliau tai buvo aišku ir anksčiau, kad ne A. Bilotaitė turi paskelbti planą „Vėtra“ (riaušių likvidavimo planas, kuris prie Seimo nebuvo paskelbtas – Delfi), o policijos komisaras, operacijos vadovas. Vakar pavakarį komisaras Saulius Gagas pasakė, kad jis priėmė sprendimą neįvesti plano „Vėtra“, – pridūrė politikas.

Tai situacijoje yra ne tiek ministrės atsakomybės, kiek policijos?

E. Gentvilas teigė to nežinantis.

„Jūs vėl tempiate mane už liežuvio duoti įvertinimą, atsakymą. Aš manau, kad atsakymą turi duoti ir ministrė, ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, o ne politiniais pagrindais sudaryta tyrimo komisija“, – atsakė jis.

Liberalo įsitikinimu, opozicijai greičiausiai nepavyks sukurti laikinosios tyrimo komisijos be valdančiųjų paramos.

„Paprastai nepavyksta. Opozicija ir yra opozicija, kad turi mažiau balsų. Man atrodo, mažai [šansų, kad ta komisija bus], bet net jei ir būtų ta komisija, tai nereiškia automatiškai, kad ji jau kažką pasmerks.

Šiandien iš opozicijos aš girdžiu norą kaltinti ministrę viskuo. Tai, negindamas ministrės, aš manau, kad yra sąmoningai ieškoma, kaip čia įkasti politiškai. Dėl to mane ir gąsdina tos politizuotos komisijos. NSGK tegul profesionaliai išanalizuoja, tuo labiau, kad tai yra jų konkrečiai veiklos priežiūros sfera“, – dėstė E. Gentvilas.

Kasčiūnas: būtų protinga surengti dviejų komitetų posėdį

Seimo konservatorius, NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas neatmetė galimybės, kad situaciją dėl riaušių malšinimo ir ministrės veiksmų aiškinsis jo vadovaujamas komitetas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu. Jo įsitikinimu, šiuo klausimu kurti laikinosios tyrimo komisijos nereikia.

„Toks tyrimas nėra tikslingas, užtektų dviejų komitetų parlamentinės kontrolės seanso“, – vertino L. Kasčiūnas.

„Būtų protinga susirinkti kartu Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui į bendrą posėdį, ir dar kartą perbėgti per visą istoriją. TTK daugiau kuruoja policiją, mes kuruojame daugiau Viešojo saugumo tarnybą ir, manau, bendro komiteto posėdyje galima būtų sudėlioti galutinius taškus ant i“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas leido suprasti, kad bendras posėdis nebus rengiamas skubiai:

„Manau, kad neskubėdami dabar pasižiūrėkim, ką opozicija siūlys, dabar girdėjom tik deklaracijas, kol kas jokių konkrečių iniciatyvų neturime.“

Opozicijos kaltinimai

Naujų klausimų dėl praėjusių metų riaušių prie Seimo bei vidaus reikalų ministrės veiksmų kilo prabilus buvusiam Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadui Ričardui Pociui.

Opozicija kaltina ministrę A. Bilotaitę, kad ši raštu neįformino VST pareigūnų pasitelkimo per riaušes, kad ministerijai pavaldi policija per riaušes neįvedė operacijos „Vėtra“.

A. Bilotaitė teigia, kad raštu įsakymą turėjo įforminti ne ministerija, o „Policijos departamentas kartu su Viešojo saugumo tarnyba“.

Planas „Vėtra“, pasak jos, nėra būtinas pasitelkiant VST, tai galima padaryti ir žodžiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)