Delfi pasiekė informacija, kad 25-erių metų vaikinas iš Šri Lankos šiuo metu gydomas Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje. Gydymo įstaigos atstovė Asta Bagdonavičienė sakė negalinti teikti informacijos apie pacientus be jų raštiško sutikimo.

Apie šį pilietį pasiteiravus Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), jos atstovas Giedrius Mišutis pasakojo, kad dar savaitgalį tarp Švenčionių ir Ignalinos rajonų sulaikyta 13-os neteisėtai sieną kirtusių migrantų grupė.

Tarp jų buvo viena moteris, turėjusi dokumentus, visi kiti, 12 suaugusių vyrų pasų negalėjo parodyti.

„Visi prisistato Šri Lankos piliečiais. Pasieniečiai matė, kad vienam iš tų vyrų buvo blogai su koja, iškviesti medikai, kurie konstatavo atvirą kojos lūžį“, – pasakojo G. Mišutis.

Aiškinantis, kas atsitiko, pats sužeistasis pasakojo bėgęs mišku, paslydęs ant šlapios žolės ir nukritęs.

„Jį išvežė į ligoninę, o po to, kiek žinome, jis pateko į RVUL. Mūsų žiniomis, jis ten yra iki šiol“, – patvirtino VSAT atstovas, tačiau duomenų apie jo būklę sakė neturintis.

Pašnekovas patvirtino ir tai, kad priimtas vyro prieglobsčio prašymas, nes jis priešingai nei jo kelionės draugai, to paprašė.

„Tie likę pagloboti, pamaitinti, jiems įteikti humanitariniai paketai, drabužiai atitiko metų laiką ir kaip būna kasdien, jie buvo neįleisti į Lietuvą“, – sakė G. Mišutis.

Manoma, kad žmonės į Lietuvą pateko toje vietoje, kur dėl gamtinių kliūčių nėra įrengtas fizinis barjeras, ten pelkėta, teka upelis.

G. Žagunio užkarda

VSAT atstovas paminėjo, kad priėmus prieglobsčio prašymą buvo informuotas Raudonasis kryžius. Tačiau šios nevyriausybinės organizacijos atstovė Luka Lesauskaitė Delfi sakė, kad pasieniečiai šiuo atveju nepaisė susitarimo.

„Mus pasienis apie šį žmogų informavo spalio 25 d., nors pagal susitarimą, mus turi informuoti iškart, kai jis pateikia prieglobsčio prašymą. Jis sulaikytas 22 dieną. Mus informavo tik tądien, kai jis jau buvo Lazdynų ligoninėje“, – sakė L. Lesauskaitė.

Dar daugiau, pasak RK atstovės, vyras gali netekti ir antros kojos ir kenčia jis ne tik nuo traumų, bet ir nuo nušalimų.

„Šiandien kolegos kaip tik jį aplankė, situacija liūdna. Reikės amputuoti ir antrą koją, tiesiog tiek nušalo kojas. Neaišku, kiek laiko jis buvo be batų, kiek buvo drėgnais batais. Kolegos pasakojo, kad jo psichologinė būklė labai sudėtinga, davėme jam telefoną, kad galėtų susisiekti su artimaisiais“, – pasakojo L. Lesauskaitė.

„Liūdna ir sudėtinga situacija“, – pridūrė ji.

Paklausta, kaip vertina faktą, kad pasieniečiai nesilaikė susitarimo, ji sakė, kad tai nėra malonus atvejis.

„Manome, kad bendradarbiavome ir iki šiol pavyko bendradarbiauti, – paklausta kodėl pasieniečiai nepranešė jiems apie užsienietį iškart. – O kodėl? Jo situacija dėl sveikatos buvo labai sudėtinga, patys pasienio pareigūnai suprato, kad vieni nesusitvarkys. Žmogui reikia teisinių, psichologo konsultacijų, vertėjo paslaugų. Mums sunku komentuoti sprendimą, kodėl pranešta tik po 3 dienų, bet dabar turime kaip įmanoma tam žmogui padėti.“

Papildyta Po teksto pasirodymo G. Mišutis Delfi informavo, kad užsienietis į Lietuvą atvyko 22 d., tačiau prieglobsčio pasiprašė vėliau, jau būdamas ligoninėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)