Apie tai buvo kalbama trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas taip pat pritarė V. Bruveriui, kad tokios komisijos reikia.

„Pritarčiau, kad tokios komisijos yra diskredituotos ir jas diskreditavo „valstiečiai“, kai pradėjo kurti komisijas, tirti konservatorių, kurie buvo prieš dešimt metų valdžioje, veiklą. (…) Reikėtų tą komisijų gerą vardą grąžinti, nes čia visiškai nejuokinga“, – sakė ekspertas.

V. Dumbliauskas laidoje taip pat kalbėjo apie problematiškus politikų ir biurokratų santykius.

„Ateina žmonės ketveriems metams pilni ambicijų ir pažadų rinkėjams, ir jie atsimuša į tuos karjeros tarnautojus, kurie dirba bei ateina iš esmės visam gyvenimui į savo postą. Jei laimi valstybės tarnyboje vietą, tai tu gali joje sulaukti pensijos, jei kažko labai nepažeisi“, – pastebėjo politologas.

„Čia reikia žiūrėti ne su šypsena, čia rimtas dalykas. Čia, atrodytų, patyrusi politikė. (…) Jei ji ėjo į tokį konfliktą, generolą nuėmė, tai ji turėjo paruošti tą dalyką. Visa problema, kad ji nepaaiškino visuomenei“, – sakė V. Dumbliauskas.

Tam, pasak jo, ministrė turėjo ruoštis nuo pat pradžių, kai pradėjo jausti nepasitenkinimą R. Pociumi.

Vis dėlto V. Bruveris neslėpė prastai vertinantis A. Bilotaitę kaip politikę.

„O tai, kad ji yra apskritai didžiojoje politikoje ir tokiame poste, aš tai laikau eiline mūsų demokratijos grimasa – ir partinės nomenklatūros, ir partinio lojalumo, ir visais kitais dalykais“, – kalbėjo laidos dalyvis.

Jo teigimu, ministrės reakcija tik patvirtina tokius jo žodžius apie pasimetimą.

„Gal ji labiausiai bijo, kad generolas dar kažką turi, gal kokie nors įrašai yra ar dar kažkas, nes vis tiek galima daryti tvirtą prielaidą, kad daugelis dalykų, kuriuos tas generolas sako, nėra visiškai be pagrindo“, – svarstė V. Bruveris.

„Ministrė Bilotaitė, susprogdinusi šį reikalą, gal tiesiog nebežino, kaip susirinkti skeveldras“, – svarstė „Eltos“ vyr. redaktorius.

Visgi, kaip dar kartą akcentavo V. Bruveris, reikia gerai išanalizuoti faktinius riaušių niuansus ir pažiūrėti, kas už ką atsako.

„Iš valdančiosios daugumos tikrai nebus tos valios, nes ta pati valdančioji duaguma, ne tik ministrė Bilotaitė, jaučia ir žino, kad tai jiems yra labai pavojingas kelias“, – pastebėjo jis.

Toks tyrimas, pasak MRU politologo V. Dumbliausko, gali būti naudingas opozicijai ir S. Skverneliui, kurio partijos „Vardan Lietuvos“ reitingai kaip tik smuktelėjo.

„Apskritai, manau, problema, kad ši valdančioji dauguma ne vieną ministrą pastatė į postą, kuris, mano galva, neatitinka kompetencijų ir neturėtų būti poste“, – kalbėjo ekspertas.

Jei TS-LKD, pasak V. Dumbliausko, „stos mūru“ už ministrę, tai jie praloš.

„Akivaizdu, kad šiuo atveju būtų geriau liepti jai atsistatydinti ir užglostyti, nes jei eis kovoti, tai, manau, nieko geros nebus, nes tikrai nepakels Bilotaitės reitingų“, – sakė MRU politologas.

Be to, jo vertinimu, toks kovojimas galėtų pakelti R. Pociaus reitingus, jei šis pats sugalvotų eiti į politiką.

„Yra daugybė rinkėjų, kurie nemėgsta Tėvynės sąjungos, tai čia bus dar vienas žibalo įpylimas į tą nemeilės ugnį. Tėvynės sąjunga turėtų gerai pagalvoti, ar ji čia teisingai daro, gindama Bilotaitę“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

„Eltos“ vyr. redaktorius sakė manantis, kad jei daugiau medžiagos, nepalankios A. Bilotaitei, iškils į viešumą, tuomet partija jau galbūt apsvarstytų visgi pakeisti ministrę.

„Bet čia bus labai skausmingas ir sunkus procesas. Ši ministrė yra labai ambicinga ir turi labai gerus ryšius partijos vadovybėje“, – sakė V. Bruveris.

MRU politologas V. Dumbliauskas sakė, kad TS-LKD apskritai turėtų ruoštis darbui opozicijoje.

„Jei partija su tokiomis bilotaitėmis žais, tai dar mažiau gaus balsų nei galėtų gauti. Reikia galvoti apie partijos ateitį“, – akcentavo pašnekovas.

„Čia būtų sudėtinga, čia būtų daug pykčio, ašarų, emocijų ir turbulencijos bei perturbacijos“, – pridūrė V. Bruveris.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: