Valstybinė ligonių kasa tiek tamsos dar nematė. Koridoriuose netaupios elektros lemputės išjungtos, o avarinės apšviečia tik ryte. Šviesos tiek, kiek jos patenka natūraliai – pro langus ir duris.

„Šokas buvo tikrai, koridoriuose tamsu – kodėl tamsu“, – LNK sakė Valstybinės ligonių kasos veiklos administravimo skyriaus vedėjas Vytautas Vansavičius.

Tamsu todėl, kad jau daugiau kaip mėnesį valstybės institucijos laikosi energijos taupymo plano.

Paaiškėjo ir pirmieji rezultatai, kaip sekasi.

„Vien per rugsėjo mėnesį Turto banko valdomuose pastatuose buvo sutaupyta 20 procentų energijos“, – LNK sakė energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Tiek sutaupyti Vyriausybė siekė tik per ateinančius dvejus metus.

„Deja, bet kažkuo džiaugtis dar yra labai anksti. Kadangi tas rezultatas, kuris yra pateiktas, tėra momentinis. Vieno mėnesio rezultatas“, – teigė Kauno technologijos universiteto (KTU) ekonomikos profesorius Rytis Krušinskas.

Didžiausią pažangą padarė Lietuvos teismo ekspertizės centras, sutaupęs net 86 procentus energijos. Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Ligonių kasų pastatai vartojimą sumažino pusiau.

Energetikos ministerija buvo taupi, bet ne pati taupiausia.

„Lygindami rugpjūčio ir rugsėjo mėnesius mes sutaupėme beveik dvigubai kilovatų. Ir truputį daugiau nei dvigubai pinigine išraiška“, – sakė Valstybinės ligonių kasos veiklos administravimo skyriaus vedėjas V. Vansavičius.

„Jeigu jau galima sutaupyti daugiau nei 50 procentų energijos, tai kyla klausimas efektyvumo, kuris yra visiškai paprastas ekonominis uždavinys – tai kaip ta elektra buvo vartojama seniau“, – klausimą kėlė ekonomikos profesorius R. Krušinskas.

Tačiau yra įstaigų, kurioms sutaupyti nepavyko – sąskaitos gerokai didesnės nei praėjusiais metais. Tačiau Turto bankas jų kol kas įvardinti nenori.

„Tam yra reikalinga detalesnė analizė, nes kai kuriuose pastatuose yra duomenų centrai, kurie turi savo suvartojimą. Kiti pastatai neturi centralizuoto šildymo, o turi tik elektrinį“, – LNK sakė Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Sutaupymą lėmė ir patys darbuotojai – mažiau naudojasi elektriniais virduliais, liftais, šildytuvais, išeidami iš kabineto išjungia šviesą. Kai kas ėmėsi ir savų iniciatyvų.

„Turėdavome vandens aparatus, kurie šildo ir šaldo vandenį. Juos mes atjungėme, dar ir technikos išjungėme. Įrengėme papildomus termometrus, kad žmonės galėtų kontroliuoti save – ar tikrai jie neviršija tos ribos“, – sakė Valstybinės ligonių kasos atstovas.

Pinigai

Ar iš didelio noro sutaupyti valdininkai nesušalo, Turto banko vadovas M. Sinkevičius atsakyti negali.

„Man sunku pasakyti, nes niekas tokios apskaitos neveda. Bet iš principo, tai nebuvo kažkoks padidėjęs sergamumas nei įprastai“, – sakė jis.

Jei darbovietės ir taupyta, tai namuose – išlaidauta. Mat darbininkams liepta per savaitę dvi dienas dirbti iš namų.

„Gyventojams tos komunalinės išlaidos truputį padidės, tie keli eurai yra suskaičiuoti ir žinomi. Bet tai yra tik keli eurai“, – LNK sakė Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Turto bankas skaičiuoja, kad per mėnesį buvo sutaupyta 400 tūkst. eurų. Jeigu tokį tempą pavyktų išlaikyti per metus, susitaupytų 2 milijonai eurų. Bet pigesnės sąskaitos dalį tiesiog reikš mažesnes skolas.

„Institucijos net neturi tų pinigų susiplanavę biudžete, jie jaučia jų trūkumą. Jos tiesiog turės mažesnį trūkumą šių metų biudžete“, – teigė Turto banko vadovas.

Energiją įpareigotos taupyti yra visos valstybinės įstaigos. Bet rezultatai aiškūs tik 5 procentų – maždaug 500 pastatų, kuriuos valdo Turto bankas. Teigiama, kad šiuo klausimu bus dirbama toliau.

Tuo metu gyventojau daugiausiai išlošia taupydami ne energiją, o kurą.

„Kokios yra šeimos ūkio metų išlaidos, apie 3,5 tūkst. eurų komunalinėms išlaidoms ir transportui, tai transportas sudaro didžiąją dalį visų išlaidų – apie 45 procentus iš visų 3,5 tūkst. eurų“, – sakė V. Poderys.

Skaičiuojama, kad Turto banko pastatuose išlaidos už elektrą šiemet sieks iki 13 milijonų eurų, pernai – 8 milijonus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: