Pagal vieną galimų scenarijų, šis Rusijos eksklavas būtų šluojamas nuo žemės paviršiaus NATO šalių raketomis, o padariniai prilygtų branduolinio ginklo panaudojimui.

Kremliaus propaganda jau viešina branduolinio konflikto scenarijus

Kremliaus propagandiniai kanalai vis plačiau skelbia apie tariamą Ukrainos karių klastą – pasiruošimą savo teritorijoje susprogdinti vadinamą „nešvariąją bombą“. Tai nėra branduolinis ginklas, o įprastinis sprogmuo su radioaktyviomis medžiagomis, kurios sprogimo metu išsisklaidytų ir užterštų nemažą teritoriją.

Rusijos propagandistai jau nurodo ir tariamą tikslą, kodėl Ukrainos gynėjai turėtų savo teritoriją užteršti radioaktyviomis medžiagomis. Esą „nešvarios bombos“ sprogimu bus bandoma imituoti Rusijos kariuomenės atgabento nedidelės galios taktinio branduolinio ginklo netikėtą suveikimą.


Analitikai sutaria, jog toks Rusijos elgesys – ne kas kita, kaip tik informacinis – psichologinis visuomenės paruošimas branduolinio ginklo panaudojimui. Čia kalbama apie apie konkretų scenarijų, vadinamą „svetimos vėliavos“ operaciją, kurią tikriausiai jau ruošia Rusija. Tai reikštų pačių rusų planuojamą išpuolį, kuris įvykdomas taip, kad dėl jo galima būtų apkaltinti Ukrainos karius, gauti pretekstą atsakomajam smūgiui, kad ir branduolinio ginklo panaudojimui.

Juolab, kad šiuo metu Kremliaus propagandistai jau pateikia konkrečias prognozes, tarsi apsidrausdami ir užbėgdami įvykiams už akių nurodo, kad vadinos „ukrainietiškos bombos“ radioaktyviosios dalelės užterš ir Lenkijos teritoriją.

Branduolinio ginklo sprogimas

Kokius tolimesnius Ukrainos, Rusijos ir NATO šalių veiksmus nulemtų išsipildęs juodžiausias scenarijus, jeigu visgi būtų susprogdinta vadinama „nešvari bomba“ ir prasidėtų precedento neturinti eskalacija?

Rusijai panaudojus branduolinį ginklą įsikiš NATO, vienas taikinių – Kaliningrado sritis

Maskvoje gyvenantis politikos apžvalgininkas, panašu, savų šaltinių politinio elito aplinkoje turintis profesorius Valerijus Solovėjus prognozuoja atvirą karinį Rusijos ir NATO pajėgų susidūrimą. Pasak analitiko, kariniai veiksmai vyktų ir prie pat Lietuvos sienos, Kaliningrado srityje, kur sutelktos itin gausios Rusijos kariuomenės pajėgos, kaip manoma turinčios ir branduolinių ginklų.

Riba tarp Lietuvos ir Kaliningrado

„Jeigu Rusijos ir Ukrainos kariniame konflikte įvyks eskalacija susprogdinant vadinamą „nešvariąją bombą“, po to panaudojant taktinį branduolinį ginklą, nėra aišku, kur mus tai nuves. Nes kitas eskalacijos etapas gali būti masinis taktinių branduolinių ginklų panaudojimas.

Tokiu atveju Kaliningrado sritis neišvengiamai atsidurtų karinių veiksmų zonoje, NATO šalims ji taptų vienu pagrindinių taikinių“, – savo tinklalaidėje kalbėjo politikos analitikas profesorius V. Solovėjus.

Rusijos pajėgų pratybos Kaliningrade

Analitikas prognozuoja, jog tikriausiai Rusija nesulauks branduolinio NATO šalių atsako, Kaliningrado sritis bus puolama panaudojant įprastinę, konvencinę ginkluotę.

„Tačiau bijau, kad šių smūgių pasekmės bus ne mažiau triuškinančios nei panaudojus taktinį branduolinį ginklą“, – svarstė V. Solovėjus.

Dirbo elitiniame institute, kuris ruošė ne tik Rusijos diplomatus

Maskvoje gyvenantis istorijos profesorius, politikos analitikas ir apžvalgininkas V. Solovėjus išsiskiria gana įdomiomis įžvalgomis ir dažnai pasitvirtinančiomis prognozėmis. Panašu, kad tarp Kremliaus elito jis turi savų šaltinių, kurie jam teikia informaciją apie V. Putino sveikatos būklę, vykstančius užkulisinius procesus ir galimus Rusijos valdžios ateities planus.

Vertinant V. Solovėjaus pateiktas analitines išvadas ir prognozes verta atkreipti dėmesį į svarbų jo biografijos faktą.

2007 – 2019 metais profesorius dirbo Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute, vadovavo Ryšių su visuomene katedrai. Institutas prie Rusijos užsienio reikalų ministerijos žinomas ne tik kaip diplomatų, bet ir žvalgybos pareigūnų kalvė. Tai pripažino ir instituto rektorius akademikas Anatolijus Torkunovas, atskleidęs, kad nemažai absolventų dirba žvalgyboje, anksčiau yra dirbę specialiosiose tarnybose, o dabar užima itin aukštas pareigas.

Valerijus Solovėjus

Todėl tikėtina, kad buvęs ilgametis katedros vedėjas profesorius V. Solovėjus yra sukaupęs itin vertingų ryšių, turi ryšių ne tik Kremliaus valdančiojo elito aplinkoje, bet ir specialiosiose tarnybose.

Dėl viešų pasisakymų ir Kremliaus kritikos V. Solovėjus užsitraukė Rusijos valdžios nemalonę. Šių metų vasario 16 d. V. Solovėjus buvo sulaikytas kartu su sūnumi, politikos analitiko namuose atlikta krata, paimta kompiuterinė technika ir užsienio pasas. Rugsėjo mėnesį jis buvo oficialiai pripažintas „užsienio agentu“, taip pat yra minėjo apie 10 dienų trukusią itin sudėtingą situaciją, kai jo gyvybei grėsė realus pavojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją