„Aplinkybės konkrečios ar atvykimo motyvai nėra žinomi. Tai yra Izraelio pilietė, kuri pasinaudojo galimybe atvykti“, – sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Šis asmuo turi Izraelio pilietybę ir, naudodamasis šia teise, atvyko į Lietuvą“, – pakartojo ji.

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, „valstiečių“ atstovas Dainius Gaižauskas neslėpė, kad nustebo sužinojęs apie K. Sobčiak atvykimą.

„Yra tam tikros informacijos, kuri pirma turi būti patikrinta dėl tam tikrų grėsmių ir tada priimtas sprendimas. Aš labai nustebau, kai sužinojau, kad K. Sobčiak atvyko į Lietuvą, pasirinko mūsų valstybę. Kodėl? Kokiu tikslu? Tikiuosi, tarnyboms mums į tą klausimą atsakys“, – Delfi komentavo D. Gaižauskas.

Jis sakė pasitikintis šalies žvalgybos institucijomis.

„Tik šiek tiek sunerimęs, kad jų biudžetas šiemet gerokai sumažintas, kai grėsmių tik daugėja“, – sakė parlamentaras.

Kad K. Sobčiak pabėgo į Lietuvą, pirmiausia trečiadienį pranešė Rusijos žiniasklaida, o Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis tai patvirtino ketvirtadienį.

Apie K. Sobčiak atvykimą į Lietuvą per Baltarusiją, remdamiesi šaltiniais, pranešė ir naujienų portalas „15min“, Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS. Nėra aišku, ar ji vis dar yra šalyje, ar išvyko kur nors kitur.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad K. Sobčiak namuose trečiadienį buvo atlikta krata. Tai vyko vykdant ikiteisminį tyrimą dėl galimo turto prievartavimo.

Taip pat pranešama, kad išvakarėse buvo sulaikytas jos bendražygis Kirilas Suchanovas. K. Suchanovas yra K. Sobčiak holdingo „Ostorozhno.Media“ komercijos direktorius.

Pareigūnai teigia, kad K. Sobčiak šiame tyrime neturi jokio procesinio statuso.

Ji savo bendražygio sulaikymą pavadino „dar vienu spaudimo žiniasklaidai pavyzdžiu“ Rusijoje.

2018 metais K. Sobčiak dalyvavo prezidento rinkimuose Rusijoje ir užėmė ketvirtą vietą, bet opozicija aršiai kritikavo jos sprendimą kandidatuoti.

Jų teigimu, K. Sobčiak kandidatavimas buvo „Kremliaus projektas“, kuriuo siekta suskaldyti liberaliojo sparno elektoratą.

Landsbergis: Sobčiak nėra juoduosiuose sąrašuose, bet gali ten atsidurti

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paaiškino, kad Izraelio pasas suteikė galimybę K. Sobčiak patekti į Lietuvą ir keliauti visoje Šengeno erdvėje iki 90 dienų.

„Tvarkos ji nepažeidė, sienos apsauga vykdė viską pagal veikiančią tvarką. Noriu pabrėžti, kad tai nėra pirmas atvejis, kuomet iš Rusijos ar Baltarusijos Izraelio piliečiai per Lietuvą patenka į ES teritoriją, parodydami pilietybę patvirtinantį dokumentą. Tokia tvarka“, – Seime sakė ministras.

Jis sakė neturintis informacijos, ar K. Sobčiak vis dar yra Lietuvoje.

„Palaikome ryšį su institucijomis, kiek tai yra būtina pagal aplinkybes. Šiandien VSD direktoriaus komentaras, manau, buvo svarbus dėl nacionaliniam saugumui galimai esančios ar nesančios grėsmės įvertinimo. Departamentas tą grėsmę įvertino, jos šiame etape nemato“, – sakė G. Landsbergis.

Visgi, pasak jo, jei iškiltų kokia nors grėsmės nacionaliniam saugumui, situacija būtų vertinama iš naujo.

„Kai formuojame („juoduosius“) sąrašus, tai darome su partneriais. Kad sankcijos būtų efektyvios, turi visos valstybės sutarti dėl asmenų atsidūrimo“, – teigė ministras.

Su artimiausiais kaimynais, jo teigimu, derinami ir nacionaliniai „juodieji“ sąrašai.

„Ponia Sobčiak nėra įtraukta į ES, į Didžiosios Britanijos, į JAV sankcijų sąrašus. Kažkokios prielaidos aiškios, kuri turėtų teisinį pagrindimą ir atlaikytų teisinį patikrinimą teisme, iki šiol nėra buvę. Tai nereiškia, kad ji negali atsirasti. Tokioms prielaidoms atsiradus, asmuo gali būti įtrauktas jau po sienos kirtimo atvejo, jei matytume, kad asmuo savo buvimu kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumai. Tie sprendimai priimami VSD rekomendacija“, – paaiškino G. Landsbergis.

„Subjektyviu vertinimu, galima manyti, kad jos veikla nebūtinai yra nepalanki režimui. Nors ji save pristato kaip opozicijos veikėja, bet dažnu atveju mes matome, kad tam tikros kryptys sutampa, bet tai yra subjektyvus vertinimas. Ne visada jis yra pagrindas įtraukti į sankcijų sąrašus“, – sakė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)