„Svarbiausias klausimas, kuris kyla – ar galėjo patekti, kokiais pagrindais pateko. Atsirado įvairiausių vertinimų ir diskusijų aplink tai. Tai nėra savaime blogas dalykas – gerai, kad mes diskutuojame. Turbūt yra tinkamas laikas priminti, kokia yra tvarka dėl Rusijos piliečių apriboto patekimo į Lietuvą – turi būti konkretūs pagrindai, humanitariniai pagrindai, leidimas gyventi Lietuvoje ar kitoje valstybėje. Paprastai patekti nėra galima“, – ketvirtadienį LRT radijui kalbėjo prezidento patarėjas.

Gitano Nausėdos patarėjas akcentavo, kad situacijoje, kai į Lietuvą norintys patekti Rusijos piliečiai, turi ir kitų šalių pilietybes, veikia kiek kitokios taisyklės.

„Apie situacijas, kai Rusijos piliečiai taip pat turi ir kitų šalių pilietybę, turi ir kitų šalių pasus ir su jais patenka į Lietuvos teritoriją – mes tokių situacijų esame turėję ir tos aplinkybės yra žinomos – tada vadovaujamės savo santykių su ta valstybe taisyklėmis ir reikalavimais“, – teigė jis.

„Šiuo konkrečiu atveju, jeigu eina kalba apie Izraelio valstybę ir pilietybę, mes netaikome vizų režimo ir patekimas į šalį nėra ribojamas, nepaisant to, kokia yra kita šalies pilietybė“, – K. Sobčiak patekimo į Lietuvą aplinkybes aiškino K. Budrys.

Visgi, pabrėžė prezidento patarėjas, K. Sobčiak patekimas į Lietuvą nereiškia, kad valstybė neturėtų imtis papildomų veiksmų, siekiant užtikrinti nacionalinio saugumo interesus – pasak K. Budrio, asmenys gali būti įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą. Patarėjo nuomone, šiuo metu šalies saugumo tarnybos turėtų atidžiai įvertinti, ar šios Rusijos pilietės buvimas Lietuvoje gali kelti papildomų grėsmių.

„Yra numatyta visa tvarka, kaip asmenys patenka į nepageidaujamų asmenų sąrašus – jie prieš tai turi būti įvardinti kaip tam tikras rizikas ir grėsmę nacionaliniam saugumui keliantys asmenys. Šiuo atveju akivaizdu, kad to nebuvo padaryta. Vertinti šiai dienai, ar jos buvimas Lietuvoje kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, atitinkamai turėtų tarnybos“, – nurodė patarėjas.

„Negalėtume sakyti, kad įvyko sisteminė klaida – mes ir dabar vis dar turime instrumentų, įvertinti situaciją kitaip, jeigu matytume, kad tam yra pagrindo“, – tęsė jis.

Remdamasis šaltiniais, trečiadienį naujienų portalas 15min.lt paskelbė, kad K. Sobčiak per Baltarusiją atvyko į Lietuvą, pareigūnams pateikusi Izraelio pasą.

Apie tai informavo ir Rusijos žiniasklaida. Valstybinė naujienų agentūra TASS ir valstybinis kanalas RT citavo teisėsaugos šaltinius, kuriuose teigiama, kad K. Sobčiak įtariama turto prievartavimu stambiu mastu, t. y. nusikaltimu, už kurį gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

40 metų K. Sobčiak jau daug metų dalyvauja Rusijos politikos opozicijoje, nors tarp V. Putino kritikų ji tebėra prieštaringai vertinama figūra.

2018 metais ji kandidatavo į prezidento postą konkuruodama su V. Putinu, o Rusijos opozicijos politikai teigė, kad Kremlius ją išnaudojo demokratinių rinkimų iliuzijai sukurti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)