Taip pat kaltu dėl prekybos poveikiu lieka pripažintas buvęs partijos atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys, verslininkai Peisachas Kačerginskis ir Giedrius Rakauskas.

„Apeliacinis teismas pritarė pirmos instancijos teismo motyvams dėl nuteistųjų pripažino kaltais dėl prekybos poveikiu. Nuteistieji suvokė savo veiksmus, nukreipė pastangas, kas atsirastų nusikalstami padariniai, tarp jų veiksmų yra tiesioginis priežastinis ryšys“, – per posėdį sakė nuosprendį paskelbusi Apeliacinio teismo teisėja Jolanta Čepukėnienė.

Pasak jos, nuteistųjų dalyvavimas buvo atskleistas surinkus įrodymus, nuteistieji naudojosi užimamomis pareigomis, todėl pagrindo tenkinti apeliacinius skundus nėra.

Tačiau P. Kačerginskis, G. Rakauskas, Vytautas Banys ir Justinas Garliauskas buvo išteisinti dėl apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo, nesant nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Byloje paminėtų išrašytų sąskaitų apie neįvykusias operacijas įtraukimas į atskirų įmonių buhalterines apskaitas, jų pagrindu atlikti mokėjimai netrukdo nustatyti įmonių veiklos, jų turto, nuosavo kapitalo arba įsipareigojimų dydžio ar struktūros, todėl Baudžiamojo kodekso 222 straipsnio 1 dalyje nustatytų padarinių nekilo“, – paskelbė teismas.

Bausmės nepasikeitė

Nepaisant pakoreguoto pirmos instancijos Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio, paskirtos bausmės liko tos pačios. Apeliacinės instancijos teismo vertinimu, bausmės yra teisingos, tinkamai individualizuotos, jų dydžiai nėra aiškiai per griežti.

Po pernai kovą Panevėžio apygardos teismo paskelbto nuosprendžio Apeliacinis teismas buvo gavęs septynis apeliacinius skundus, juos pateikė visi nuteistieji ir prokuroras.

„Tvarkai ir teisingumui“ buvo skirta beveik 113 tūkst. eurų bauda, iš jos konfiskuota daugiau kaip 279 tūkst. eurų

R. A. Ručiui skirta laisvės atėmimo bausmė ketveriems metams, kurios vykdymas atidėtas dvejiems metams.

P. Kačerginskiui, G. Rakauskui, V. Baniui ir J. Garliauskui teismas skyrė lygtines laisvės atėmimo bausmes nuo dvejų iki trejų metų.

Visi lygtinai nuteisti asmenys taip pat įpareigoti bausmės atidėjimo laikotarpiu nepalikti gyvenamosios vietos be priežiūrą vykdančios įstaigos leidimo ir sumokėti įmokas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atlikto tyrimo duomenimis, verslininkų nurodymais pagal pagamintus ir panaudotus netikrus dokumentus pervedus lėšas į kito verslininko J. Garliausko vadovaujamų įmonių sąskaitas apmokėtos „Tvarkos ir teisingumo“ viešinimo paslaugos.

Priėmė kyšius už pagalbą viešuosiuose pirkimuose

Buvęs Seimo narys R. A. Ručys byloje pripažintas kaltu už tai, kad pažadėjo paveikti tuometinius Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

Partija taip pat pripažinta kalta už tai, kad pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie nurodytoms įmonėms padėtų laimėti ministerijai pavaldaus Turto valdymo ir ūkio departamento ir vienos valstybės įmonės viešuosius pirkimus.

Ikiteisminis tyrimas šio byloje buvo pradėtas 2014-ųjų pabaigoje, kilus įtarimams, kad 2013 metų rudenį privačios bendrovės padengė dalį partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Tiesa, žemesnės instancijos teismo teigimu, šis renginys negali būti laikomas kyšiu, tad jį organizavęs verslininkas Rolandas Skaisgirys buvo visiškai išteisintas kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

R. Skaisgirys toliau lieka išteisintas dėl kyšio davimo partijai, todėl jam iš Generalinės prokuratūros Apeliacinis teismas priteisė 13 tūkst. 815 eurų už proceso išlaidas. Lietuvoje galioja įstatymo norma, kad išteisintiems asmenims apmokamos advokto išlaidos.

Visi kaltinamieji šioje byloje anksčiau savo kaltę neigė ir stebėjosi teisėsaugos veiksmais.

Prokurorai teigė, kad iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto galbūt gautus daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų) „Tvarka ir teisingumas“ panaudojo savo veiklai viešinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją