„LNK Žinių“ kalbinta Nijolė pasakojo, jog Sudervės kapinėse įrengtame kolumbariume ilsisi jos artimoji – taip ją palaidoti esą pageidavo pati velionė.

„Čia jos valia“, – teigė vilnietė Nijolė.

Viename kolumbariume telpa dvi urnos su pelenais, tik įpirkti tokią vietą nemaža finansinė našta mirusiojo artimiesiems: nišos kainuoja svyruoja nuo 300 iki 1,5 tūkst. eurų.

Kad paslauga brangi, pripažino ir Nijolė.

„Nepigi. Aš galiu įvardyti ir sumą, jokia paslaptis – 850 eurų. Antra urnelė, kai bus statoma reikalui esant, tada papildomai mokėti nereikės“, – sakė ji.

Kolumbariumų Vilniuje yra trys: Kairėnų, Liepynės ir Sudervės kapinėse. Pirmasis jų pradėtas naudoti prieš 9 metus, šiandien iš 1700 vietų trečdalis dar laisvos.

„Šiandien, kiek pastebime, vietos tikrai netrūksta, yra daug tuščių, neužlaidotų, bet greičiausiai dalis žmonių atkrenta dėl kainos“, – svarstė „Ecoservice“ kapinių priežiūros ir administravimo vadovas Darius Jakutonis.

Nišą bus galima gauti nemokamai

Per mėnesį kolumbariume palaidojama apie 10 mirusiųjų, kremuojamų palaikų skaičius kasmet didėja, tad, nepriklausomai nuo jų kainos, kolumbariumų nišų poreikis greičiausiai augs.

Laidotuvės

„Tikrai paslauga populiarėja, nes ir pats kremavimas populiarėja, dauguma žmonių tikrai dabar nori kuo daugiau kremuotis, ypač jaunesnių. Tada automatiškai vieni laidojasi į kapavietes, o kiti nori į kolumbariumus“, – pasakojo D. Jakutonis.

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos kapinių taisyklių pakeitimams, kad gyventojai nemokėtų už nišas savivaldybių įrengtuose kolumbariumuose. Nuo lapkričio 1-osios ši taisyklė jau privaloma.

„Turi būti užtikrintas lygiateisiškumo principas: jeigu kapavietė laidoti karstą su žmogaus palaikais yra suteikiama nemokamai, tai atitinkamai pasikeitus tradicijoms ir prigyjant vis labiau būdui, kada yra sudeginamas žmogaus kūnas ir laidojama tik jo urna su pelenais, turi būti ir vieta kolumbariume suteikiama nemokamai“, – kalbėjo aplinkos ministro patarėja Aistė Žilinskienė.

Tačiau gauti nišą nemokamai gali kilti bėdų: savivaldybės kolumbariumų praktiškai neturi, dauguma jų įrengti privačių investuotojų lėšomis.

Savo kolumbariumų neturi nei Vilniaus, nei Klaipėdos savivaldybės.

Savivaldybės svarsto įrengti savo kolumbariumus

Vilniaus savivaldybė jau numačiusi vietą naujam kolumbariumui Antakalnio kapinėse, bet jis dar nėra projektuojamas. Klaipėdos savivaldybėje panaši situacija – kolumbariumą svarstoma įrengti kapinių tvoroje, bet kol kas projekto nėra.

Aplinkos ministro patarėjos žiniomis, 2019 metų duomenimis, Lietuvoje yra 115 savivaldybėms priklausančių kolumbariumų.

Kas nemokamo kolumbariumo neras, kita išeitis – urną su pelenais laidoti kapavietėje. Tai nemoka, išskyrus duobkasio paslaugas ir paminklą. Klaipėdoje toks būdas jau dabar populiarus.

Tiesa, kapavietėje urnos gali būti laidojamos tik šalia viena kitos, o ne viena ant kitos.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie laidojimo tradicijas ir to kainas rasite čia: