Delfi šaltinių teigimu, nors planuota, kad sankcijos partijos nariams bus tik biudžeto priėmimo stadijoje, visgi priemonių prieš M. Majauską TS-LKD nusprendė imtis jau dabar.

  • „2. Rekomenduoti TS-LKD deleguotam Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Mykolui Majauskui laikytis TS-LKD Prezidiumo priimto nutarimo ir atsiimti pateiktus nesuderintus pasiūlymus. Dėl bet kokių priežasčių negalint laikytis TS-LKD Prezidiumo nutarime įtvirtintų pozicijų, atsisakyti patikėtų vadovaujančių pareigų komitete bei narystės TS-LKD. To nepadarius, rekomenduoti TS-LKD frakcijai išrinkti ir deleguoti naują Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką;
  • 3. Priminti TS-LKD nariams, kad bendrų rekomendacijų ir sprendimų nesilaikymas suteikia pagrindą taikyti TS-LKD įstatuose numatytas partinės atsakomybės priemones inter alia draudimą būti TS-LKD kandidatu artimiausiuose Seimo, savivaldos, Europos Parlamento ar Prezidento rinkimuose“, – rašoma Priežiūros komiteto rekomendacijoje, kurią gavo portalas.

Majauskas atšaukti parašo nežada

Pats M. Majauskas Delfi sakė net ir po tokio TS-LKD Priežiūros komiteto sprendimo neatsisakantis savo iniciatyvų ir parašo neatšauksiąs.

„Vyriausybė parengė biudžetą atsakingai ir profesionaliai. Daugeliu klausimu yra platus sutarimas ir šis biudžetas bus neabejotinai patvirtintas Seime. Diskusijos dar vyksta dėl kelių susijusių projektų, kur šiek tiek išsiskyrė nuomonės dėl mokesčių smulkiam verslui.

Biudžeto ir finansų komitetas priėmė sprendimą, kuriuo ateinančiais metais kultūros, sporto ir maitinimo paslaugoms mokesčiai nebūtų didinami. Tokį sprendimą palaikau ir nematau, jokių objektyvių dalykinių argumentų balsuoti kitaip. Jei mokesčius smulkiam verslui didinsime, didelė dalis tiesiog sugrįš į šešėlį ir planuojamų pajamų nesurinksime“, – teigė BFK pirmininkas.

Priežiūros komiteto pirmininkas paaiškino situacija

TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas Delfi paaiškino, kad kiek anksčiau paskelbtas partijos prezidiumo nutarimas labai aiškiai pasakė, jog bendrapartiečiai neturi teikti idėjų, nesuderintų su Vyriausybe, kitų metų valstybės biudžeto projektui.

„13 dieną buvo priimtas prezidiumo nutarimas, na, o 19 dieną, po savaitės, matėme, kad BFK pirmininko vadovaujama komiteto sudėtis toliau visgi tęsia tą nuostatą. Dėl to lengvatinio PVM linija buvo toliau tęsiama. Toks mūsų sprendimas ir buvo, nelaukiant, kol bus galutinis balsavimas Seime, kolegas Seimo narius, kurie priklauso Tėvynės sąjungai, dar kartą paraginti laikytis prezidiumo priimto nutarimo turinio. Priminėme, kad partijos sprendimai privalomi visiems partijos nariams“, – Delfi sakė V. Benkunskas.

Jei M. Majauskas parašo neatšauks, naują BFK pirmininką, pasak jo, turės deleguoti frakcija.

„Akivaizdu, kad M. Majauskas ne iš dangaus nusileido į šias pareigas, partija jį delegavo. Jei partijos sprendimai nėra vykdomi partijos nario, tai akivaizdu, ka dgali būti ieškoma kito žmogaus, kuris tos partinės drausmės ar partijos linijos laikysis drausmingiau“, – pridūrė V. Benkunskas.

Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė

Kada kilo nesutarimai?

Vyriausybei pristačius 2023 m. valstybės biudžeto projektą, tarp valdančiųjų kilo nesutarimai dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms. Ministrų kabinetas siūlė lengvatą pratęsti iki 2023 m. birželio 30 d., tačiau keturi konservatoriai – tarp jų ir BFK pirmininkas Mykolas Majauskas – balsavo už „laisviečių“ pataisą, kuria lengvata būtų pratęsta iki metų pabaigos. Vėliau BFK pirmininkas registravo dar vieną su Vyriausybe nesuderintą pataisą.

Tokia M. Majausko laikysena partijos viduje įžiebė ginčą – kaip rašė portalas lrytas.lt, BFK pirmininkui teko klausytis kritikos iš TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, konservatorių gretose pasigirdo raginimų M. Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą.

M. Majausko maištą sieja su atmesta kandidatūra į Audito Rūmus

Svarstydama, kodėl BFK pirmininkas atvirai palaiko kitą, ne Vyriausybės politikos liniją, premjerė užsiminė, kad politiko maištas gali būti susijęs su Europos Audito Rūmais. Po ilgų derybų tarp Vyriausybės ir Prezidentūros į šią Europos Sąjungos instituciją buvo deleguota konservatorė, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė.

Konservatorių prezidiumas neseniai įpareigojo Seimo frakcijos narius neteikti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų biudžetui bei nepalaikyti atitinkamų siūlymų, kuriuos teiktų kiti parlamentarai, tačiau keletas Seimo konservatorių į tai neatsižvelgė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)