Eskalacija įgauna vis didesnį pagreitį

Kaip reikėtų vertinti Rusijos eskaluojamą nuogąstavimą, esą Ukraina ruošiasi panaudoti vadinamąją nešvarią bombą – įprastinį sprogmenį su radioaktyviomis medžiagomis, kurių dalelės po sprogimo gali pasklisti ir užteršti nemažą dalį teritorijos?

Buvęs KGB majoras, JAV gyvenantis, ilgus metus analitinį darbą dirbęs apžvalgininkas J. Švecas savo tinklalaidėje teigia, jog visa tai, kas šiuo metu vyksta, – pasiruošimas Rusijos karinei provokacijai. Šią išvadą jis daro analizuodamas pastarųjų dienų įvykius ir atkreipia dėmesį į jų chronologiją bei pačios temos eskalavimo dėsningumą.

„Rusijos gynybos ministras S. Šoigu skambino JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Turkijos gynybos ministrams, skundėsi, kad Ukraina beveik baigia paruošti nešvariąją bombą ir ją ketina susprogdinti savo teritorijoje.

Jurijus Švecas

Šiandien situacija dar labiau pakito: apie tai prakalbo Sergejus Lavrovas [Rusijos užsienio reikalų ministras – red.] ir Vasilijus Nebendzia [Rusijos atstovas Jungtinėse Tautose – red.]. Jis nusiuntė laišką JT generaliniam sekretoriui, ten vapėjo apie tai, esą Rusija turi nepaneigiamų įrodymų, jog Ukraina padedant Vakarų šalims jau pagamino šią bombą ir ruošiasi įvykdyti „siaubingą provokaciją“, kad paskui galėtų apkaltinti Rusiją. O pati Rusija niekada nesirengė ir neketina panaudoti branduolinio ginklo“, – atviruosius šaltinius citavo KGB veteranas J. Švecas.

Rusija ruošiasi svetimos vėliavos operacijai

Analitikas siūlo atkreipti dėmesį į paskutinę Rusijos atstovo JT organizacijoje frazę, esą Rusija neketino ir neketina panaudoti branduolinio ginklo, bei akcentuoja, kad tuo tikėti nėra jokio pagrindo. J. Švecas primena: Rusijos užsienio reikalų ministerija prieš invaziją į Ukrainą visiems melavo, kad jokio puolimo tikrai nebus, visos kalbos apie pasiruošimą karui tėra tik NATO išsigalvojimas ir provokacijos.

J. Švecas pastebi, kad šiuo metu vyksta tikras nešvariosios bombos temos eskalavimo bumas. Pirmiausia pasisakė S. Šoigu, po jo – S. Lavrovas ir atstovas JT V. Nebendzia, o galiausiai – Rusijos ginkluotųjų pajėgų radiacinės, cheminės ir biologinės apsaugos vadas generolas Igoris Kirilovas.

Branduolinis ginklas

Atkreipiamas dėmesys, kad jis davė įsakymą Rusijos kariams apsirūpinti saugos priemonėmis, nurodė pasiruošti kautis radiacinio užterštumo sąlygomis.

„Tai labai svarbu. Vakarų ekspertai, britai ir amerikiečiai ėmė įtarti, jog ruošiama svetimos vėliavos karinė operacija. Kaltindama Ukrainą Rusija ruošiasi panaudoti taktinį branduolinį ginklą arba kitą masinio naikinimo ginkluotę, o dabar kuria sau alibi, esą visa tai daro Ukraina“, – pastebėjo kartu su V. Putinu tame pačiame žvalgybos akademijos kurse studijavęs J. Švecas.

Dabartinę Kremliaus atstovų retoriką analitikas vadina pasirengimu branduolinei atakai ir šias kalbas lygina su anksčiau jau ne kartą girdėtais bandymais teisinti savo agresiją.

„Jeigu mes nebūtume užėmę Krymo, ten kitą dieną jau būtų NATO pajėgos, jeigu mes nebūtume vasario 24 dieną įsiveržę į Ukrainą, ten jau stovėtų raketos. Taip pat ir šiuo atveju: mes panaudojome taktinį branduolinį ginklą, nes ukrainiečiai tai būtų padarę po poros valandų“, – savo tinklalaidėje svarstė J. Švecas.

Rusų kariškiai pasirūpino maskuote: įsakyta vilkėti specialius kombinezonus

KGB veteranas atkreipia dėmesį į labai svarbią detalę ir daro išvadą, kad Rusija jau pasirengė branduolinio ginklo pervežimo operacijai. Ir čia, pasak J. Šveco, labai didelės reikšmės turi iš pirmo žvilgsnio didelio pavojaus nekeliantis generolo N. Kirilovo įsakymas rusų kariams pasiruošti kautis radiacinio užterštumo sąlygomis, dėvėti specialius kostiumus.

„Bendravau su specialistais, kurie žino, kaip pervežami branduoliniai užtaisai. Visi jie – radioaktyvūs, skleidžia spinduliuotę. Taigi visi žmonės, kurie prie jų liečiasi, turi vilkėti specialius kombinezonus.

O dabar, remiantis generolo N. Kirilovo įsakymu, turi pasirodyti kombinezonais vilkintys žmonės. Pagal oficialią versiją, kad pasiruoštų tam atvejui, jeigu Ukraina susprogdintų branduolinį užtaisą. Iš tiesų jie dirbs su savo branduoliniais ginklais.

Taip sukuriama situacija, leidžianti atvirai, nesukeliant įtarimų, ruošti panaudoti taktinį branduolinį ginklą“, – reziumavo J. Švecas.

Prasidėjo informacinis pasirengimas išpuoliui: nuolatinės diskusijos sumažins šoką

KGB veteranas pastebi dar ir kitą tikslą, kurio gali būti siekiama eskaluojant temą apie tariamus Ukrainos planus susprogdinti nešvariąją bombą. Analitikas tai vadina baisios ir uždraustos temos legalizavimu, o tai – vienas pasiruošimo branduoliniam smūgiui etapų.

„Jeigu šiandien ar vakar būtų susprogdintas branduolinis užtaisas, visi išsigąstų ir būtų šokiruoti. O dabar jau plačiai kalbama apie tokią galimybę, esą šitai ketina padaryti ukrainiečiai, o tai baisus nusikaltimas.

Pradedama „volioti“ šią temą, kaip anksčiau tai buvo daroma kalbant apie tariamus NATO planus prisijungti Ukrainą ir Charkivo srityje dislokuoti į Rusiją nutaikytas raketas. Ir tik tam, jog visa tai neįvyktų, Rusija vasario 24 dieną pradėjo invaziją“, – apie informacinį paruošimą galimai panaudoti branduolinį ginklą nuolatos įvairiais lygmenimis apie tai diskutuojant ir pateikiant šią galimybę kaip itin realią kalbėjo J. Švecas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)