Pasak jo, anksčiau tokiems reikalavimams gal būdavo mažiau dėmesio, o bendruomenė kuria tam tikras taisykles, nes biudžetas yra bene svarbiausias įstatymas valdančiajai daugumai.

„Pamenu, kad ta diskusija prasidėjusi turbūt prieš penkerius metus ir ji praktiškai kasmet pasikartodavo. Atsakymas visą laiką yra tas pats, kad Seimo nario mandatas yra laisvas, Seimo narys gali balsuoti kaip jis nori, pagal savo sąžinę ar rinkėjo jam suteiktą pasitikėjimą, tačiau jis lygiai taip pat turi įvertinti, kokioje bendruomenėje nori būti“, – antradienį LRT radijui teigė G. Landsbergis.

„Bendruomenė sukuria tam tikras taisykles ir viena iš taisyklių yra, kad biudžetas yra bene svarbiausias įstatymas šiai valdančiajai daugumai, už jį atsakomybę išskirtinai prisiima Vyriausybė, kuri nori tikėti, kad turi koalicijos pasitikėjimą“, – pridūrė jis.

Ministras aiškino, kad jeigu koalicija kliaujasi Vyriausybe, tai reikėtų su ja suderinti teikiamus pasiūlymus. Tačiau, jeigu suderinti nepavyksta, kyla klausimas, ar Seimo nariams yra pakeliui su šia Vyriausybe.

„Jeigu to pasitikėjimo nėra, tai klausimas eina kur kas toliau. Manau, būtent apie tai ir kalba partija, kad jeigu mes kliaujamės Vyriausybe, tai bent jau susiderinkime su ja savo teikiamus pasiūlymus. Jeigu suderinti nepavyksta, tada mes turime sutarti, ar pasitikime Vyriausybe, ar ne, ar mums pakeliui su šia Vyriausybe, ar ne pakeliui“, – tvirtino politikas.

G. Landsbergis pabrėžė, kad TS-LKD prezidiumo susitarimas dėl biudžeto įsigalioja paskutiniame balsavime dėl biudžeto ir tada paaiškės, ar konservatorių frakcijos Seimo nariai yra palaiko Vyriausybę, ar yra drauge su opozicija.

„Susitarimo sulaužymas ar nesulaužymas yra paskutinėje stadijoje, paskutiniame balsavime dėl biudžeto. Seimo nariai balsuoja arba palaikydami Vyriausybę, arba drauge su opozicija, suponuodami, kad jiems ne pakeliui su šia Vyriausybe“, – tvirtino TS-LKD pirmininkas.
„Kol kas nesiimu niekaip vertinti, partija turi visas institucijas, kurios turi ir patirtį vertinti, ir teikti rekomendacijas, siūlymus ir priimti tam tikrus sprendimus, jeigu jie matytų, kad tokių reikia. Kliaudamasis institucijų išmintimi, lauksiu jų sprendimų“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad prieš dvi savaites Seimo plenariniame posėdyje po pateikimo buvo pritarta Vyriausybės inicijuotoms pataisoms, kuriomis siūloma neribotam laikui taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, o iki 2023 m. birželio 30 d. ją pratęsti maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms, atlikėjams.

Tačiau, Seimas taip pat po pateikimo pritarė alternatyviam Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo ir Ievos Pakarklytės siūlymui pratęsti PVM lengvatą maitinimo paslaugoms dar metams.

Taip pat, spalio viduryje grupė Seimo narių registravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) taikymą maitinimo paslaugoms. Projekte siūloma taikyti 9 proc. PVM tarifą visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei 9 procentų PVM tarifo taikymą atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Tuo metu konservatorių partijos Prezidiumas ketvirtadienį įpareigojo TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų.

Vis tik, trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)