Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė, kad R. Pocius savo pareiškimais elgiasi desperatiškai ir bando pridengti tikrąsias problemas – skelbė melagingą darbotvarkę, melavo apie savo susitikimus su diplomatais, tuo metu nebuvo darbo vietoje, nedalyvaudavo pasitarimuose dėl grėsmių valdymo, nebuvo pasiekimas telefonu.

Neigia įvardytas problemas

Buvęs VST vadas R. Pocius teigė, kad šios problemos – kūryba ir pasakos.

„Pirmiausia turėčiau paklausti Dmitrijevo, kokios problemos? Tegul įvardina, kokios tos problemos yra, ką aš bandau pridengti, – pirmadienį „Žinių radijui“ komentavo buvęs vadas. – Tai yra jų kūryba, jų blefavimas ir pasakos, tai gal greičiau jų desperacija yra, negu mano kažkokia desperacija. Tegul įvardina konkrečiai, kokios problemos, o ne buria pasakas ir kažkokius burtus.“

Per spaudos konferenciją V. Dmitrijevas tikino, jog R. Pocius atsistatydinimo pareiškimą įteikė, nes grėsė antras tarnybinis patikrinimas ir nuobauda.

Vitalij Dmitrijev

Jeigu buvo pagrindas tarnybiniam patikrinimui, jis, pasak paties R. Pociaus, ir turėjo būti atliktas.

„Jeigu grėsė, tai jis turėjo ir įvykti. Aš negaliu atsakyti, apie kokius tarnybinius patikrinimus ir kokias grėsmes man yra interpretuojama. Jeigu yra tarnybinis patikrinimas, yra tam pagrindas, jį reikia ir daryti, o išvados ar kažkas ir parodys. O jeigu man nuolat ministrė taip taiko psichologinį poveikį, kad bus tiek tarnybinių patikrinimų į ateitį ir tiek griežtų papeikimų iki atleidimo, tai, aš manau, kad tai yra tiesiog psichologinis spaudimas, ir jie patys dabar išsidavė, patys tą pripažino.

Kad gresia tarnybinis patikrinimas – koks tarnybinis patikrinimas ir kokiu pagrindu, tegul atsako. Ir kokios problemos tarnyboje, ar su manim“, – komentavo pašnekovas.

Pocius: reaguojama buvo visada

Komentuodamas konkrečias išsakytas pastabas dėl nedalyvavimo pasitarimuose, dėl neatsakymo į skambučius, R. Pocius pakartojo, kad tai yra išsigalvojimas.

„Jeigu atsiunčia į elektroninį tarnybinį paštą, kad pasitarimas už 15 minučių arba pusės valandos, aš esu kitam Lietuvos gale su darbais, tai aš neturiu jokios galimybės nei fizinės, nei kitokios paskaityti tą elektroninį paštą ir atlėkti per pusę valandos į organizuojamą pasitarimą arba pokalbį – pokalbį apie nieką <...>. Čia galima prikurti pasakų ir visokių kitokių pretekstų nebūtų. Labai lengva iš to“, – komentavo buvęs VST vadas.

Teigta, kad R. Pocius atsisakydavo skirti pajėgas pasitelkti policijai.

Ričardas Pocius

Tokių atvejų, pasak paties R. Pociaus, nebuvo.

„Tai yra visiška netiesa, netgi vėl priminsiu tas pačias nelemtas riaušes. Sureagavome į generalinio komisaro skambutį čia ir dabar, jau kai riaušės vyko. Ir visi kiti pasitelkimai, kaip jie įvardina, buvo įvykdyti, galime surinkti įsakymus ir raštus arba skambučius, ar dar kažką. Visada buvo reaguojama.

Jeigu yra netikslinga arba neturim galimybių, jeigu prašo kažkokiam Lietuvos gale, kur jie patys yra – komisariatas ar kitos tarnybos, mes neturime padalinių. Mums labai brangu pakelti žmones ir vežti į kitą Lietuvos galą iš kažkur tai, dėl kažkokios policijos smulkmenos. Tai žinoma, tokiais atvejais policijai pasakom, kad neturim galimybės tiesiog“, – paaiškino R. Pocius.

Ministeriją kaltina nekompetencija ir neišmanymu

Per paskutinius dvejus darbo metus, pasak pašnekovo, susikaupė tiek dalykų, kurių nei jis pats, nei tarnyba esą nebegalėjo atlaikyti. R. Pocius tikino, jog tiek jį, tiek tarnybą vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ignoravo.

„Nulis visiškas reagavimo iš ministerijos pusės, visiškas ignoravimas nei į mūsų raštus, nei į žodinius pasakymus. Jeigu ministrė niekada neranda laiko su manimi susitikti. Bet kas iš to, kas iš tų susitikimų? Aš galiu susitikti, aptarti, pasakyti, pastebėti, pasiūlyti, bet niekas manęs neklauso. Tai akivaizdžiai yra tarnybos ignoravimas ir niokojimas, sakyčiau.

Taigi, ministerijos nekompetencijos ir neišmanymo visiško, ką ir kaip reikia daryti, tokį spaudimą atlaikyti yra labai sudėtinga. Jie pamiršo, kad jie dirba su gyvais pajėgumais, su gyvais, ginkluotais žmonėmis, gerai parengtais žmonėmis. Visiška nepagarba ir tiesiog pažeminimas yra pareigūnų“, – tęsė buvęs vadas.

Tarnyba, pasak jo, nustatytas procedūras ir tvarkas vykdo labai pareigingai.

„Ir mėgstame drausmę ir tvarką“, – pridūrė R. Pocius.

O ministrei, anot jo, reikėjo tik kalbėti ir tartis, ir skaičiuoti pajėgumus, planuoti jungtines operacijas, specialistų pagalbą.

Agnė Bilotaitė

Kodėl nutarė prabilti tik dabar?

R. Pocius pasakojo, jog tokiam ažiotažui nebuvo nusiteikęs, o prabilo, nes sulaukė klausimų iš visuomenės ir žurnalistų.

„Noriu ramybės, bet gyvenimas kaip šachmatų lenta, kad reikia daryti ėjimus arkliu. O visuomenė mane spaudžia, žurnalistai mane spaudžia atsakyti visuomenei, kas iš tikrųjų, o aš neturiu ką slėpti, pasakau taip, kaip yra. Jokio tikslingo tikslo tikrai nėra“, – komentavo buvęs vadas.

Skvernelis: čia negali būti jokių interpretacijų

Laidoje dalyvavęs buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis taip pat kėlė klausimus, ar institucijos ir tarnybos darė pakankamai, kad suvaldytų prie Seimo vykusias riaušes.

O tai, kad per riaušes nebuvo paskelbtas planas „Vėtra“ ir atlikti tie veiksmai, kuriuos numato viešas vidaus reikalų ministro įsakymas dėl riaušių pradžios, anot politiko, šokiruoja.

„Pareigos yra nuo policijos iki vidaus reikalų ministro. Jeigu tai nebuvo padaryta, tai yra šokiruojantis dalykas“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Būtent jis R. Pocių pasikvietė vadovauti VST.

Dabar, anot S. Skvernelio, dėl situacijos ir bus kreiptasi į generalinę prokuratūrą.

Saulius Skvernelis

„Jei tai, kas yra sakoma viešai buvusio tarnybos vado, pasitvirtins, tai yra tarnybinių pareigų neatlikimas arba netinkamas atlikimas“, – vertino Seimo narys.

Per riaušes, pasak jo, prievarta prieš piliečius galėjo būti taikoma tik laikantis teisės aktų ir jokios saviveiklos, interpretacijų, improvizacijų negalėjo būti. Tai esą ir reikia ištirti.

„Čia nėra jokių interpretacijų, labai aiškiai yra pasakyta, kada yra identifikuojama, kada turi būti įvestas planas „Vėtra“ – tuomet, kada prasideda riaušės ir pradedamas ikiteisminis tyrimas. Jeigu buvo manoma iki vidurnakčio, kad tai, kas vyksta prie Seimo, nėra riaušės, tai yra visiškas nesusipratimas“, – pastebėjo opozicijos atstovas.

Seime, pasak S. Skvernelio, bus keliamas ir ministrės politinės atsakomybės klausimas.

Bilotaitė: prieš mane pradėjo šmeižto kampaniją

VST palikęs R. Pocius anksčiau Delfi pasakojo ne kartą buvo sulaukęs vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės reikalavimo trauktis iš pareigų, o įtampa ėmė formuotis po pernai vykusių riaušių malšinimo prie Seimo.

Jis kėlė klausimus dėl VRM ir Policijos departamento vadovybės kompetencijos, o jei tiksliau „neveikimo ir aplaidumo“, esą dėl kurio pernai rugpjūtį prie Seimo kilo riaušės.

Visą Delfi interviu su R. Pociumi skaitykite čia.

Į jo pasisakymus pirmadienį feisbuke sureagavo į Čekiją išvykusi A. Bilotaitė.

„Kol darbo reikalais esu išvykusi į Prahą, buvęs Viešojo saugumo tarnybos vadas pradėjo šmeižto kampaniją prieš Vidaus reikalų ministeriją ir mane. Jo metami kaltinimai mobingu ir tariamu jo žeminimu yra melas.

Atleidimo priežasčių nenorėjau viešinti gerbdama buvusio tarnybos vado privatumą. Tačiau paskleistas melas ir šmeižtas nebeleidžia tylėti.

Tiesa yra tokia: buvęs VST vadas ne kartą nedalyvavo statutinių vadovų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo nenurodęs jokių nedalyvavimo priežasčių; daugybę kartų neatsiliepė į pakartotinius mano ir viceministro skambučius; atsisakydavo skirti pareigūnus padėti policijai užtikrinti viešąją tvarką renginiuose; skelbė melagingą darbotvarkę ir melavo apie savo susitikimus su diplomatais, kai pats net nebuvo darbo vietoje.

Nepaprastosios padėties metu statutinėms tarnyboms ir jų vadovams keliami ypatingi reikalavimai: vadovai privalo būti visada pasiekiami, turi koordinuoti veiksmus, dalyvauti priimant sprendimus, keistis informacija.

Visus šiuos reikalavimus buvęs VST vadas žinojo, bet nevykdė. Tokio elgesio toleruoti negalėjau“, – aiškino ministrė.

Visą „Žinių radijo“ laidą apie riaušių malšinimą ir R. Pociaus pasitraukimą rasite čia:

Dozavo informaciją

Anksčiau ji R. Pociaus atleidimo priežasčių plačiai nekomentavo teigė, kad VST vadas atleidžiamas išsiskyrus požiūriams dėl pareigūnams keliamų reikalavimų.

Birželį R. Pociui skirtas papeikimas už tarnybinį nusižengimą, padarytą pažeidus Vidaus tarnybos statuto, Viešojo saugumo tarnybos nuostatų, VRM darbo reglamento nuostatas.

VRM tuomet tvirtino, kad R. Pocius, pažeisdamas statutinėje tarnyboje griežtai reglamentuotą tarnybinį pavaldumą, nevykdydamas vadovybės nurodymo, rodė neigiamą pavyzdį įstaigos darbuotojams ir kitų statutinių įstaigų vadovams.

„Pažymėtina, jog R. Pociui esant ne eiliniam statutiniam pareigūnui, o įstaigos vadovui, taikomi aukštesni atsakomybės, funkcijų ir uždavinių įgyvendinimo, teisės aktų laikymosi ir kiti reikalavimai“, – tuomet rašyta VRM pranešime.

VST vadas žadėjo šią nuobaudą skųsti teisimui.

R. Pocius tarnybai vadovauja nuo 2015 metų. Prieš tai jis tarnavo kariuomenėje, teisėsaugoje: buvo Karo tarnybos skyriaus viršininkas, Lietuvos karo policijos vadas, dirbo Krašto apsaugos ministerijos Generalinėje inspekcijoje, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Lietuvos taupomajame banke.