Seimo Švietimo ir mokslo komitetas gavo spalio viduryje į VLKK išrinkto advokato Edmundo Budvyčio atsistatydinimo pareiškimą.

Atsisakymų virtinė

Spalio 12 dieną komitete per slaptą balsavimą į VLKK išrinktas E. Budvytis spalio 18 dieną parašė atsistatydinantis iš paskirtojo komisijos nario pareigų. Šio sprendimo priežasčių jis nenurodė.

Pirmadienį BNS E. Budvytis teigė taip pasielgęs dėl asmeninių priežasčių. Jis atmetė spėjimą, kad tokiu būdu nori kam nors užleisti vietą VLKK. Plačiau savo poelgio jis nekomentavo.

Tą pačią dieną Seimą pasiekė dar penkių į komisiją neišrinktų, tačiau tuoj už brūkšnio likusių pretendentų į VLKK pranešimai, kad jie atsisako toliau kandidatuoti į narius.

„Jie atsisakė kandidatuoti, nors niekas nekvietė kandidatuoti“, – BNS pirmadienį sakė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas.

Jis stebėjosi, kad beveik identiškos formos atsisakymai atsiųsti vienu metu ir net nesulaukus klausimo dėl tolesnio dalyvavimo rinkimuose.

Tokius pranešimus atsiuntė penki iš šešių į VLKK teikti asmenys, per slaptą balsavimą komitete surinkę po šešis balsus.

Tie, kas gavo septynis ir daugiau balsų, buvo išrinkti į VLKK, po šešis balsus surinkusieji į komisiją nebepateko.

Vienintelis, surinkęs šešis balsus ir atsisakymo kandidatuoti pareiškimo neparašęs, yra dabartinis VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis.

Rinkimai – ant plauko

Pasak A. Žukausko, trečiadienį Seimo komitetas planavo rinkti naujos kadencijos Kalbos komisijos vadovybę, tačiau dabar jau neaišku, ar tie rinkimai įvyks.

„Turėsime apsispręsti, ką darome, ar mes pirma renkame trūkstamą narį, ar vis dėlto pirmininką ir pavaduotoją“, – teigė jis.

Anot Seimo komiteto vadovo, taip pat komiteto nariai turės nuspręsti, ką daryti dėl netikėtai atsilaisvinusios vietos.

„Įvyko (VLKK narių – BNS) rinkimai, patvirtintinas rinkimų protokolas. Dabar jeigu kas nors atsistatydina, logiška, kad turėtų vykti nauji rinkimai. Ar rinkti pirmininką iki išrenkant trūkstamą komisijos narį, ar vis dėlto pirma išrinkti komisijos narį, turėsime apsispręsti. Nėra aprašyta, kaip tai turėtų vykti“, – BNS sakė A. Žukauskas.

Spalio 12 dieną Seimo Švietimo ir mokslo komitetas per slaptą balsavimą iš teiktų 30 pretendentų kitai kadencijai VLKK nariais atrinko šešis dabartinius komisijos narius ir dešimt naujų.

Tarp jų nepateko dabartinis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas A. Antanaitis.

VLKK narius ir pirmininką Seimo Švietimo ir mokslo komiteto teikimu tvirtina Seimas.

Kalbos komisiją sudaro 17 narių, jie skiriami penkeriems metams. Vienas narys – Albinas Drukteinis – paskirtas anksčiau, todėl reikia paskirti 16 naujų narių.

Ši komisija sprendžia Valstybinės kalbos įstatymo įgyvendinimo klausimus, teikia su kalbos politika susijusias išvadas, ekspertizę, nustato lietuvių kalbos tvarkybos kryptis, sprendžia jos norminimo ir kodifikavimo klausimus, rūpinasi lietuvių kalbos diegimu į informacijos technologijas, visuomenės kalbos kultūra ir pan.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją