Interviu Delfi R. Pocius teigė, kad ne kartą sulaukė A. Bilotaitės reikalavimo trauktis iš pareigų, o nesutarimai su ministre prasidėjo po pernai prie Seimo įvykusių riaušių.

Buvęs VST vadas teigė, kad jų metu nebuvo tinkamai reaguojama, nesilaikyta procedūrų, nepaskelbtas operacinis planas „Vėtra“, o kitą dieną viešai aiškinta, neva buvo taikytas skandinaviškas riaušių malšinimo modelis, su kuriuo Lietuvos tarnybos nėra susipažinusios ir pagal jį nėra vykusių pratybų. Buvęs vadas pasakojo patyręs pažeminimą, išgirdęs ministrės grasinimą, kad „bus sunaikintas“.

Opozicijos politikai kviečiasi pokalbio

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai, reaguodami į pirmadienį Delfi paskelbtą interviu, pareiškė, kad A. Bilotaitė turi nedelsiant atsakyti į klausimus ir prisiimti atsakomybę.

„Tai, ką pasakė R. Pocius dėl rugpjūčio mėnesį kilusių riaušių prie Seimo malšinimo, yra skandalinga informacija, parodanti VRM vadovybės absurdišką nekompetenciją. Pagal išsakytus teiginius matome, kad riaušės buvo malšinamos be jokio plano ir be teisinio pagrindo. O po jų lydėjo dar ir ministrės A. Bilotaitės mobingas, grasinimai buvusiam VST vadui. Visa tai yra ne tik galimai darbo pažeidimas, bet balansuoja labai arti nusikaltimo“, – pranešime cituojamas Seimo narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Frakcija pranešime cituoja Delfi publikaciją, kurioje R. Pocius nurodė, kad riaušių vakarą jam „22 val. 30 min. paskambino ministrė A. Bilotaitė ir tepasakė tiek, kad reikia važiuoti prie Seimo – pasakė ir padėjo ragelį. Kas, kokia situacija, ką mums daryti, ar man pačiam važiuoti? Buvo visiškai neaiški situacija“.

Po šių riaušių, anot R. Pociaus, tolimesnis jo darbas tarnyboje tapo nebeįmanomas, kadangi ministrė A. Bilotaitė daugybę kartų reikalavo atsistatydinti iš pareigų, vykdė nuolatinius tikrinimus, ar tarnybos vadovas yra darbo vietoje.

„Ji išsikviesdavo mane į pokalbius – negalėjau įsinešti jokių telefonų, jokių aparatų, turėdavau prasegti marškinius, parodyti, kad be laidų esu. Tokią nepagarbą ir žeminimą man rodė nuo praėjusių metų rugpjūčio“, – publikacijoje cituojamas R. Pocius.

Atsižvelgiant į tai, Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų ištirta, ar ministrė A. Bilotaitė, taip pat minėtoje publikacijoje nurodomi vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas ir buvęs Vilniaus apskr. VPK viršininkas Saulius Gagas tinkamai vykdė savo pareigas riaušių metu ir ar ministrė A. Bilotaitė naudojo mobingą R. Pociaus atžvilgiu.

Frakcija paskelbė ketvirtadienį kviečianti A. Bilotaitę į frakcijos posėdį Seime atsakyti į klausimus dėl buvusio VST vado R. Pociaus atskleistos informacijos, kaip buvo organizuojamas riaušių prie Seimo malšinimas ir kokį spaudimą po šių riaušių jis patyrė iš vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės.

G. Paluckas ragina pradėti parlamentinį tyrimą: šioje istorijoje matau labai daug šešėlių

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas tikina, kad R. Pociaus pareiškimus vertina rimtai – anot politiko, praleisti pro pirštus tokių situacijų negalima. Siekiant įsitikinti, kad pareigūno kaltinimai VRM yra tiesa, G. Paluckas ragina inicijuoti parlamentinį tyrimą. Politiko teigimu, to galėtų imtis specialiai sukurta komisija arba nuolat Seime veikiančios Antikorupcijos bei Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos. Po išsamaus tyrimo, G. Palucko manymu, būtų galima kelti ir ministrės atsakomybės klausimą.

„Šitoje vietoje pirmiausiai reikia atlikti normalų tyrimą, bet tam reikėtų parlamentinės komisijos, kuri atliktų šitą darbą“, – Eltai teigė socialdemokratas.

„Tada reiktų priimti sprendimus, ar yra pagrindo politinei atsakomybei ir ministrės interpeliacijai. Iš pateiktos pirminės informacijos nežinia, kiek tai yra tam tikros nuoskaudos, įsivaizdavimas, o kiek yra teisybė. Į tai reikia reaguoti rimtai – aukšto rango pareigūnai paprastai nesimėto kaltinimais, nes suvokia savo žodžių svorį ir atsakomybę“ , – svarstė jis.

G. Paluckas priminė, kad nei visuomenė, nei politikai taip ir nesužinojo, kokiu pagrindu R. Pocius gavo tarnybinę nuobaudą, dėl kurios pasitraukė iš VST pareigų.

„Būna, kad žmonės padaro klaidų, kad nusipelno būti atleisti iš savo užimamų pareigų, bet visa tai turi vykti skaidriai. Tai negali virsti mobingu, susidorojimu ar „myliu – nemyliu“. Mes irgi ausis turime – girdime, kad ponas Pocius yra aštraus charakterio, bet visi mes esame žmonės ir visi turime dirbti pagal taisykles. Esame įpareigoti savo priesaikos – lygiai taip pat kaip ir teisėsaugos pareigūnai – jeigu matome negeroves, tas negeroves turime atskleisti“, – kalbėjo jis.

Politikui užkliuvo ir VRM reakcija į R. Pociaus pasisakymus – ministerija buvusio VST vado kaltinimus įvertino kaip „desperatišką bandymą pridengti tikrąsias atleidimo priežastis“.

„Tai, kaip toliau vystosi istorija ir kokia yra emocinga reakcija – akivaizdu, kad čia yra daugiau nei tarnybiniai santykiai ar pažeidimai. Čia yra erdvės ir politikai, ir spaudimui, ir kitiems dalykams. Į paprastus pažeidimus ministrai ar ministerijos nesileidžia su tokiais emocinio pobūdžio komentarais. (...) Matau labai daug šešėlių šioje istorijoje ir juos ministerija arba Seimo komisija turi išsklaidyti“, – akcentavo politikas.

Darbo partija: pažadėjo atvykti po dešimt dienų

Ministrę pokalbio kviečiasi ir Seimo Darbo partijos frakcija.

„Tačiau ministrė į parlamentinės partijos kvietimą reagavo atmestinai ir formaliai pareiškė, kad atvyks po dešimties dienų“, – teigia politikai.

Pasak Darbo partijos pirmininko, Seimo nario Andriaus Mazuronio, toks abejingumas, nekompetencija ir arogancija mažų mažiausiai pribloškia.

„Po tokių skandalingų faktų, bet kurioje normalioje valstybėje bent kiek savigarbos turintis ministras atsistatydintų. Atskleisti faktai tik patvirtina, kad Vidaus reikalų ministerijoje veši milžiniška nekompetencija, kurios nesivarginama net dangstyti. Toks elgesys su daugelį metų teisėsaugoje dirbančiu profesionalu yra ne tik nežmogiška, bet ir išskirtinai neprofesionalu. Žmogaus žeminimas, siekiant priversti jį pasitraukti iš užimamų pareigų, yra ne kas kita, kaip mobingas, kuris pasirodo klesti institucijoje, kuri šiaip jau turėtų mus visus nuo to saugoti“, – teigia parlamentaras A. Mazuronis.

Seimo narį stebina ministrės abejingumas tiek jos pavaldiniams, tiek jos pačios pareigoms.
„Pakviesta į frakciją ji tesugebėjo formaliai išvengti atsakomybės, atsakydama, kad atvyks po... dešimties dienų. Rimtai? Valstybės teisinį pamatą purto skandalas, o ji parlamentinei partijai sako nesikišti ir net neplanuoja pasiaiškinti dėl savo neadekvataus elgesio? Toks elgesys taip pat rodo jos nekompetenciją dirbti valdančiose pareigose“, – įsitikinęs A. Mazuronis.

„Valstietis“ NSGK narys Dainius Gaižauskas pirmadienį feisbuke pareiškė, kad premjerė ir jos Vyriausybė yra apgailėtina.

„Lietuvoje nuo vasario mėnesio įvesta nepaprastoji padėtis. Tačiau nei štabo, nei vadovo, atsiskaitančio už nepaprastosios padėties suvaldymą, mes iki šiol nematėme. Kas atsako už šios padėties valdymą, kontrolę ir atskaitomybę? Visiškas chaosas, visiška anarchija ir visiškai jokios organizacijos“, – teigia jis.

Kasčiūnas: reikia kitos pusės paaiškinimo

Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas pirmadienį Delfi atkreipė dėmesį, kad šiuo metu visuomenė išgirdo tik V. Pociaus pusę, todėl VRM turėtų pateikti paaiškinimus.

Jis atkreipė dėmesį, kad R. Pocius iš tarnybos išėjo savo noru.

„Išgirdome tik jo nuomonę, tai būtų įdomi ir kitos pusės nuomonę, kad paaiškintų tuos visus dalykus. Manau, kad tai reikia padaryti“, – kalbėjo konservatorius.

Juknevičienė: linkiu tvirtybės atlaikyti keršto atakas

Europarlamentarė, konservatorė Rasa Juknevičienė pirmadienį feisbuke pareiškė, kad A. Bilotaitės sprendimas dėl R. Pociaus buvo teisingas ir ryžtingas.

„Labai palaikau ir linkiu tvirtybės atlaikyti keršto atakas. Per intrigas ir manipuliacijas viešąja nuomone S. Skvernelio paskirtas VST vadas niekada nekėlė pasitikėjimo. Bijau, kad jo bendražygiai kariuomenėje (o atėjo iš ten) pasakytų tą patį. Nežinau detalių dėl jo vadovavimo pastaraisiais metais, tačiau iš jo dabartinio elgesio, atakų prieš ministrę, situacija man primena laikus, kai reikėjo dirbti su Tutkum“, – rašo politikė.

Ričardas Pocius

R. Juknevičienė pridūrė, kad VST yra labai svarbi tarnyba, jai reikalingas demokratinę civilių kontrolę suvokiantis, plačios erudicijos, pasitikėjimą pačioje tarnyboje turintis žmogus.

„Intrigantams ten ne vieta. Linkiu surasti būtent tokį žmogų, kad tarnyba nebūtų kerštingų ir piktai ambicingų žmonių įkaite“, – rašo europarlamentarė.

Valatka: šviečiasi didžiausias skandalas

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka pirmadienį feisbuke klausia, kaip į R. Pociaus interviu reaguos A. Bilotaitė.

„Nutylėti tokį generolo R. Pociaus interviu būtų pakišti valdančiąją daugumą ir premjerę po dalgiu. Ką nos mestelėti, kad generolas keršija, – neįtikinama. Šviečiasi didžiausias skandalas per dvejus valdymo metus. Lakmuso popierėlis Vyriausybei. Galima pasielgti taip, kaip siūlo politikos ir PR vadovėlai. O galima kaip visada. Ką rinksis konservatoriai ir Vyriausybė? Laukiam spaudos konferencijų. Na, bet gal viskas buvo ne taip ir netiesa?“, – klausia jis.

„Aš vis tiek tave sunaikinsiu“. Sakyčiau, visai dalykiškai skamba“, – pirmadienį feisbuke ironizuoja Kauno technologijos universiteto (KTU) docentas, politologas Ainius Lašas. – O jei rimčiau, ši istorija gali sukelti Vyriausybei daug didesnių problemų nei Majausko ar Kasčiūno viešos diskusijos su savo ministrais. Jei ši Bilotaitės retorika ir jos valdymo būdai pasitvirtintų ir prezidentas užimtų ankstyvą principingą poziciją, ministrę tektų dėti ant politinio-rinkiminio aukuro arba tada rizikuoti dar žemesniais Vyriausybės reitingais ir problemomis prie balsadėžių“.

Politologė Urbonaitė: vadovėlinis pavyzdys

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė, politologė Rima Urbonaitė pirmadienį feisbuke rašė, kad ši situacija yra tiesiog vadovėlinis pavyzdys, kai komunikacijos nebuvimas politiką įvaro į kampą ir priverčia teisintis.

„Nors teisintis, tikėtina, turėtų kita pusė. Priešingu atveju, ministrės atsistatydinimas neišvengiamas. Belieka viltis, jog A. Bilotaitė padarys šiandien tai, ką turėjo padaryti iškart ir gausime visus paaiškinimus. Tik dabar jau teks bėgti paskui traukinį. Ir tai daug pasako apie (ne)supratimą, kokia svarbi komunikacija, ir gebėjimą mąstyti strategiškai“, – socialiniame tinkle rašė politologė.

R. Urbonaitė žinutę perdavė ir situacija bandantiems pasinaudoti opozicijos atstovams.

„O opozicijos politikams, kurie pradėjo lipti ant „barikadų“, patarimas pasidomėti ir nerodyti savo primityvumo. Kas pasistengė nors surinkti informaciją apie tai, kas vyksta VST, kokie sistemoje vyksta/nevyksta pokyčiai, kokie vado darbo metodai, ką galvoja ir kaip situaciją mato VST sistemoje dirbantys pareigūnai? Tokių argumentų nėra nė vieno.

Lyg tai net nebūtų svarbu. Ar užtenka vieno interviu? Bet juk profesionalumas politikams ir profesionali opozicinė veikla seniai jau ne madoje, taip kad...“, – feisbuke rašė politologė R. Urbonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)