Chirurgai Loreta Lapinaitė ir Antanas Eigminas gegužę Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu buvo visiškai išteisinti dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Apylinkės teismas nusprendė, kad abu medikai nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Iš valstybės jiems priteista atlyginti advokatų paslaugas, iš viso siekiančias beveik 14 tūkst. eurų.

Su šiuo nuosprendžiu nesutiko prokuratūra ir nukentėjusieji, mirusios 24 metų pacientės artimieji, pateikę skundus Vilniaus apygardos teismui.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gintas Vaičiūnas BNS teigė, jog, prokuratūros manymu, surinktų įrodymų užtenka asmenis pripažinti kaltais ir juos nuteisti.

Mirusios artimieji mano, kad civiliniu atsakovu byloje turi būti įtraukta ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, kurioje iki šiol dirba abu medikai ir kurioje mirė mergina.

Vilniaus apygardos teismas praeitą savaitę surengė pirmąjį posėdį byloje, nutartį dėl civilinio ieškovo skelbs lapkričio pradžioje.

24 metų pacientė ligoninėje mirė 2017 metų gruodį. Per ikiteisminį tyrimą buvo atlikta ekspertizė, jos išvadomis remdamasi prokuratūra pateikė kaltinimus. Dar viena ekspertizė buvo atlikta bylai jau atsidūrus Vilniaus miesto apylinkės teisme.

„Pagal specialistų išvadas, medikai galėjo atlikti tam tikras procedūras ir skirti tam tikrą gydymą, jis nebuvo paskirtas. Vienoje specialistų išvadoje rašoma, kad tai galėjo būtų susiję su mirtimi. Tačiau kai buvo atlikta dar viena ekspertizė teisme, tai ši kaip ir iš dalies paneigė“, – BNS sakė prokuroras G. Vaičiūnas.

Prokuratūra norėtų, kad ekspertai būtų apklausti teisme.

Išteisintojo chirurgo A. Eigmino advokatas Raimundas Jurka sakė, kad su prokuratūros skundu nesutinka.

„Be abejo, nesutinkame su prokuratūros skundu. Įrodymų tyrimas tam tikroje dalyje bus atliekamas, apeliacinis teismas dar tirs tam tikrus įrodymus dėl tam tikrų faktinių aplinkybių, ar buvo pažeistos medicininė normos, ar ne“, – BNS sakė R. Jurka.

Nukenėjusiųjų ir L. Lapinaitės gynėjai sakė bylos komentuoti nenorintys.

Teismai anksčiau yra priėmę apkaltinamuosius nuosprendžius dviem chirurgams, kurių pacientai mirė.

2019 metais taip pat Lietuvos Aukščiausiasis Teismas patvirtino, kad chirurgas urologas Mindaugas Žiukas yra kaltas dėl paciento mirties. Šių metų balandį šis kasacinis teismas paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį dėl pacientės mirties kaltu pripažintam chirurgui Žilvinui Saladžinskui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją