Rašto kopijas gavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, generalinė prokurorė ir Valstybės saugumo departamento direktorius.

Pasitraukęs VST vadas žeria kaltinimus Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir Policijos departamento vadovybei.

R. Pociaus pasirašytame rašte nurodoma, kad vasario 15 dieną, prieš Vasario 16-osios renginius, tarnyba gavo žodinį A. Bilotaitės įsakymą dėl 100 VST pareigūnų pasitelkimo.

Anot dokumento, įsakymas buvo gautas 11 valandų prieš operacijos pradžią.

„Dėl nesuprantamo įsakymo, nenurodant nei esamos situacijos, kam ruoštis, nei galimų grėsmių, nei užduočių, nei operacijos vadovo, tarnybos kovinis vienetas parengtyje ir dislokacijos vietose liko iki vasario 16 dienos 24 valandos“, – rašoma rašte.

Suskaičiuota, kad tai tarnybai kainavo 55,7 tūkst. eurų.

„Tarnybai nesuprantami tokie Policijos departamento ir VRM vadovybės veiksmai, kai nesilaikoma jokių vidaus reikalų ministro įsakymais nustatytų tvarkų ir procedūrų ar nustatytų operacinių planų, sprendimų priėmimo procedūrų ir joms taikomo išankstinio operacinio pasirengimo ir nuoseklumo principų“, – teigiama rašte.

Dokumente rašoma, kad nustatyta tvarka, kai pasitelkiama daugiau kaip 50 pareigūnų, įpareigoja planavimo darbus pradėti likus trims dienoms iki operacijos.

Ričardas Pocius

Atkreipiamas dėmesys, kad apie galimas grėsmes ne tik prieš Vasario 16-osios renginius, bet ir prieš 2021 liepą įvykusias kelių blokavimo akcijas Dieveniškėse ir Rūdninkuose, „Kaunas Pride“ eitynes, mitingą Katedros aikštėje ir net prieš pernai rugpjūtį prie Seimo įvykusias riaušes, Policijos departamentas esą žinojo gerokai anksčiau – tai nebuvo spontaniški renginiai, kai pajėgas galima sutelkti skubiai neatidėliotino atvejo sąlygomis.

Pabrėžiama, kad nepaisant to, VST pagalbos visais atvejais buvo kreipiamasi prieš pat įvykį arba jau jam prasidėjus. Kadangi vyko masiniai renginiai ir buvo ruošiamasi galimoms riaušėms, todėl visais atvejais turėjo būti aktyvuotas operacinis planas „Vėtra“.

„O ne reagavimas paskutinę minutę ar įvykiui prasidėjus pagal Policijos departamento telefoninius skambučius ar raštus. Vien 2021 rugpjūčio 10 dieną per masines riaušes, nesant jokio policijos operacinio planavimo ir valdymo, tarnyba dėl pareigūnų sužalojimo ir technikos suniokojimo patyrė 42,5 tūkst. eurų žalą“, – rašoma rašte, kurį pasirašė R. Pocius.

Įsakymus vadina neracionaliais ir nelogiškais

Dokumente teigiama, kad pernai ir šiemet dėl masinių neramumų tarnybos pajėgos reagavo ir atstatė viešąją tvarką 47 kartus nelegalių migrantų stovyklose ir 11 kartų valstybės viduje.

„Neracionalūs, neįvertinti, nederinti ir nelogiški įsakymai, viešosios tvarkos užtikrinimo ir atstatymo pajėgų bei priemonių planavimo principai sudaro sąlygas neracionaliam žmogiškųjų išteklių panaudojimui, papildomų sąnaudų atsiradimui“, – teigiama rašte ir priduriama, kad ateityje tai gali turėti neigiamų pasekmių dėl pajėgų tarpusavyje nesinchronizuotų ir nesuderintų veiksmų.

Esą 2021-2022 metais dėl neracionalių ir neįvertintų nurodymų ar įsakymų tarnyba prarado virš 200 tūkst. eurų.

VST, anot rašto, daug kartų kreipėsi į VRM dėl pasitelkimo tvarkų, operacinių planų nevykdymo ir nesilaikymo, migrantų stovyklaviečių apsaugos priemonių įrengimo ir pareigūnų buitinių sąlygų užtikrinimo, šių sąlygų užtikrinimo pareigūnams, budėjusiems blokpostuose koronaviruso pandemijos metu, įsakymų nederinimo ir kitų dalykų, tačiau VRM esą visiškai nereagavo ir net nepateikė jokių atsakymų.

„Toks VRM vadovybės neveikimas ir aplaidumas kelia grėsmę ne tik visuomenės saugumui“, – pabrėžiama rašte.

Reikalauja paaiškinimų

Be kitų dalykų, A. Bilotaitės prašoma nurodyti, kokiais operaciniais planais, tvarkomis ir procedūromis vadovaujasi VRM užkardant ir malšinant masinius neramumus bei atstatant viešąją tvarką.

Dokumente taip pat prašoma atlikti tyrimą ir patraukti atsakomybėn Policijos departamento ir VRM atsakingus asmenis ar pareigūnus, dėl vidaus reikalų ministro nustatytų pasitelkimo tvarkų ir operacinio plano „Vėtra“ nevykdymo ir nesilaikymo.

Taip pat prašoma pateikti tarnybai informaciją, kokie VST bendradarbiavimo su kitomis institucijomis planai ir sutartys buvo neįgyvendinti.

Vyriausybė V. Pocių iš pareigų atleido trečiadienį jo prašymu, ketvirtadienį buvo paskutinė jo darbo diena VST.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)