Šiauriniame Donbaso flange esančiame Svatove, anot jų, esminių pakitimų nėra – ukrainiečiai toliau palaiko įtampą.

„Susidaro įspūdis, kad pagrindinių pastangų svoris slenkasi link Kyslivka. Čia fiksuojamos ne tik SOP „Kraken“ ar TRO vienetų, bet ir mechanizuotųjų pėstininkų operacijos. Kol kas pasistūmėti nepavyksta, tačiau ukrainiečiai geba vykdyti pajėgų rotaciją ir į mūšį mesti sąlyginai šviežias pajėgas“, – rašė karo ekspertai.

Kremina sektoriuje agresoriaus pajėgos „vis atsitrenkia kaip ragais į sieną“.

„Agresorius ir toliau bando „nulaužti“ Terny – Torske ruožą, tačiau vis atsitrenkia kaip ragais į sieną. Neatmestina, kad matydami rusų beatodairišką puolimą, ukrainiečiai sąmoningai nespartina savojo puolimo ir gynyboje utilizuoja orkų vienetus.

Tačiau nereikia galvoti, jog ten ukrainiečiams lengvos šaudymo varžybos į judančius taikinius – vyksta tikrai sunkūs mūšiai“, – teigė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Lysyčiansko sektoriuje, anot jų, agresoriaus pajėgos pakeitė atakos kryptį.

„Jau antra diena, agresorius nutraukė didesnio masto atakas prie Spirne ir pastangas nukreipė Bilohorivka link. Neatmestina, kad taip siekiama ištampyti ukrainiečių pajėgas bei identifikuoti silpnesnes vietas gynyboje. Artimiausiu metu, tikėtinas orkų puolimas Spirne ir Bilohorivka ruožuose vienu metu“, – teigė jie.

Aiškėja ir po Lymano operacijos pabaigos pradėtos įrenginėti orkų fortifikacijos vaizdelis.

„Šie įtvirtinimai orkų tarpe gavo Vagnerio linijos pavadinimą, kas yra dar vienas spjūvis į veidą rusų kariškiams (suprask – va kas yra tikrasis „rusų pasaulio“ gynėjas). Linija iš pietų prasideda nuo Svetlodarsk (apie 24 km į pietryčius nuo Bakhmut, dengia svarbų Debalceve komunikacinį mazgą), eina per Popasną į šiaurę iki Severskyi Donets upės ir tuomet pietiniu šios upės krantu iki pat sienos (Lysyčianskas, Luhanskas).

Kitais žodžiais tariant, orkai šia gynybos linija bandys apsaugoti tai, ką jiems nuo Ukrainos pavyko atplėšti 2014 – 2015 m. Orkų manymu, iš visų „išvaduotų“ teritorijų tik trupinėliai (Svetlodarsk, Popasna ir Lysyčianskas) verti būti už šios gynybinės linijos. Tai nereiškia, kad darbai sustos. Neatmestina, kad linija plėsis į šiaurę ir pietus, tačiau rusų gynybos prioritetai aiškūs. Kaip ir ar ta linija išsiplės, priklausys nuo ukrainiečių puolimo rezultatų“, – feisbuke rašė karo ekspertai.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai rašė, jog Bachmute ir toliau fiksuojamas intensyvus agresoriaus puolimas, bet rezultatų čia pasiekti ir toliau nepavyksta.

„Orkai trypčioja iš esmės tose pačiose pozicijose, kaip ir prieš tris – keturias dienas. Viščiukus skaičiuosime savaitės pabaigoje, tačiau kol kas šios savaitės agresoriaus artilerijos nuostolių (kurie Bachmuto sektoriuje yra didžiausi iš viso fronto) dinamika yra didesnė. Praeitos savaitės dienos orkų artilerijos vienetų nuostolių vidurkis – 12,8 sistemos, per šią nepilną savaitę jau 16. Praeitos savaitės pradžioje į sektorių pradėjęs judėti ukrainiečių pastiprinimas duoda savų vaisių“, – konstatavo jie.

Šalies centre, ir Zaporižios srityse – didesnių pakitimų nėra.

Ukrainos pietuose esančiame Beryslave – ukrainiečiai vykdo puolamuosius veiksmus.

„Vertinant viešuose šaltiniuose pasiekiama informaciją, darytina prielaida, kad šiuos veiksmus galima būtų suskirstyti taip: 1) vykdo žvalgybą mūšiu (skyrius – būrys), 2) pasigerina savo taktinę padėtį (kuopa) ir 3) įsitvirtina naujai užimtose pozicijose (iki bataliono)“, – socialiniame tinkle teigė karo ekspertai.

Jie teigė, jog ir toliau skeptiškai vertina pranešimus apie plataus masto ukrainiečių puolimą Suchanove – Mylove ruože.

„Apie ukrainiečių brigados dydžio vieneto puolimą ir sėkmingą jo atmušimą girdime jau trečią ar ketvirtą kartą per paskutines porą savaičių, tačiau nuotraukų ar vaizdo medžiagos įrodymų rusai taip ir nepateikia. Matome vaizdus kaip jų artilerija smūgiuoja ukrainiečių atramos punktams, pavienę sunaikintą kovinę techniką, vieną kitą karo belaisvį.

Analogiški vaizdai pasiekia ir iš ukrainiečių pusės. Tad įrodymų, kurie patvirtintų Ukrainos brigados dydžio vieneto sumušimą nematome. Tam kad mechanizuota brigada nutrauktų užduotį, ji turėtų netekti arba labai svarbių elementų (pvz.: tankų bataliono, t.y. apie 40 tankų arba pagrindinės vadavietės) arba apie 50 % pajėgų“, – teigė jie, dar pridurdami, jog tokių ukrainiečių pralaimėjimų kol kas niekas nepatvirtina.

„Tik priminsime, kad dar tada, kai orkai gynėsi Davidiv Brid, jų karo propagandistų kanalai skelbė, jog rusai sunkiai, bet atmušinėja „fašistų“ ir „samdinių“ ordas, neva kairiajame Inhulec upės krante susikurtas ukrainiečių placdarmas virto jų karių ir technikos kapinėmis ir pan. Kuo visa tai baigėsi, žinome.

Rusų propagandistų tikslas aiškus – paskatinti pro–ukrainietiškoje erdvėje dalintis informacija apie atsinaujinusį ukrainiečių puolimą (ši žinia automatiškai sutinkama palankiai ir plinta labai sparčiai), o tada pasakyti, kad ataka atmušta ir taip demoralizuoti Ukrainos visuomenę ir jos rėmėjus. Tad skaitykime ir dalinkimės atsakingai“, – ragino karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)