Taip pat, politikės vertinimu, nereikėtų sakyti, kad konservatorių frakcijoje kilę ginčai dėl su Vyriausybe nesuderintų PVM lengvatų kenkia 2023 m. biudžetui. Jos teigimu, tai tiesiog atskira Seimo narių nuomonė.

„Tai vertinu kaip Seimo narių atskirąją nuomonę, kuri skiriasi nuo Vyriausybės. Tai nei pirmas, nei paskutinis kartais kai taip atsitinka. Nepasakysiu, kad stringa biudžeto projektas. Biudžeto projekte, tiesa pasakius, tai labai maža detalė. Tai atskiras įstatymo projektas, kuris tiesiog lydį biudžetą“, – ketvirtadienį TV3 laidoje „Dėmesio centre“ sakė I. Šimonytė.

Premjerė pažymėjo, kad jos vadovaujama Vyriausybė tarsis, ką daryti su trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) priimtu pasiūlymu, kad 9 proc. PVM tarifas nuo 2023 metų būtų neterminuotai taikomas ne tik viešbučiams, kaip siūlo Vyriausybė, bet ir restoranams, kultūros, pramogų, sporto veiklai. Vienas pagrindinių šios idėjos iniciatorių – BFK pirmininkas Mykolas Majauskas.

„Aš tikrai nemanau, kad tai yra tas klausimas, kuris yra esminis bei kertinis biudžete. Tai yra tik nesutampančios nuomonės“, – sakė premjerė.

Kaip leido suprasti premjerė, viešąją erdvę pasiekusių konservatorių ginčų dėl biudžeto nereikėtų vertinti kaip faktoriaus, keliančio riziką Vyriausybės likimui. Politikės teigimu, ji kol kas nėra pasakiusi, kad pasitikėjimo jos vedama Vyriausybe nebėra.

„Kai aš jausiu, kad Vyriausybė nebeturi pasitikėjimo, tai tada aš nesakysiu, kad patys vadovaukite. Aš sakysiu, kad Vyriausybė, mano nuomone, nebeturi pasitikėjimo“, – sakė ji.

„Kol kas to nesu pasakiusi“, – pridūrė premjerė.

Vyriausybei pristačius 2023 m. valstybės biudžeto projektą, tarp valdančiųjų kilo nesutarimai dėl PVM lengvatos maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms. Ministrų kabinetas siūlė lengvatą pratęsti iki 2023 m. birželio 30 d., tačiau keturi konservatoriai – tarp jų ir BFK pirmininkas Mykolas Majauskas – balsavo už „laisviečių“ pataisą, kuria lengvata būtų pratęsta iki metų pabaigos. Vėliau BFK pirmininkas registravo dar vieną su Vyriausybe nesuderintą pataisą.
Galiausiai Seimo Biudžeto ir finansų komitetas šios savaitės trečiadienį pasiūlė, kad 9 proc. PVM tarifas nuo 2023 metų būtų neterminuotai taikomas ne tik viešbučiams, kaip siūlo Vyriausybė, bet ir restoranams, kultūros, pramogų, sporto veiklai.

Tokia M. Majausko laikysena partijos viduje įžiebė ginčą.

Konservatorių partijos Prezidiumas dar praėjusią savaitę įpareigojo TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų. Šį nurodymą sulaužiusiems teks aiškintis TS-LKD struktūrose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją