„Vienas iš pagrindinių žingsnių, kurie laukia ir tokia mano, kaip širdies reforma, kaip ją vadinu, yra negalios nustatymo pokyčiai, kurie jau dabar yra diskutuojami Seime, kad mes liautumėmės vertinti tik medicininius kriterijus nustatydami žmogui negalią“, – ketvirtadienį teigė M. Navickienė.

Ji mano, kad žmogui valstybė turi nustatyti negalią, o dalyvumo lygį ir tą vertinti ne tik per medicininius, bet ir per socialinius kriterijus.

„Stengsimės su Seimo ir Dievo pagalba patvirtinti įstatymą, visą Negalios reformą. Tada galėsime turėti dar laisvesnes rankas vieno langelio principu suteikti daugiau paslaugų ir galimybių žmonėms“, – sakė ministrė.

ELTA primena, kad rugsėjo 14 d. Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlomoms naujovėms, tarp kurių – tobulesnis negalios vertinimo modelis, didesnis paslaugų ir pagalbos prieinamumas žmonėms su negalia, operatyviau teikiama individualizuota pagalba ir paslaugos.

Pokyčiais siekiama, kad 2025 m. 38 proc., o 2030 m. 42 proc. asmenų su negalia pasinaudotų socialinės įtraukties priemonėmis, skirtomis jų socialinei atskirčiai mažinti (2021 m. – 34 proc.).

Šiuo metu negalios vertinimas grindžiamas medicininiais kriterijais (jie sudaro apie 90 proc.) ir tik maža apimtimi vertinami asmens gebėjimai, neatsižvelgiama į neigiamus aplinkos veiksnius, kurie paprastai ir sudaro kliūtis žmonėms su negalia įsitraukti į visuomenę.

Vyriausybė pritarė, kad negalios vertinimo modelis būtų grindžiamas asmens gebėjimų vertinimu.

Vyriausybė pritarė dviejų institucijų reorganizacijai – Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos ir Neįgaliųjų reikalų departamento su pavaldžiomis įstaigomis – vietoj jų nuspręsta įsteigti Asmens su negalia teisių apsaugos agentūrą. Agentūra formuos ir įgyvendins žmonių su negalia socialinės įtraukties politiką bei užtikrins „vieno langelio“ principo taikymą žmogui kreipiantis dėl negalios vertinimo ar pagalbos, paslaugų gavimo.

Agentūra taip pat priimtų sprendimą dėl aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis.

Į negalios vertinimo procesą numatoma įtraukti atvejo vadybos organizavimą. Nustačius negalią, asmeniui bus paskiriamas atvejo vadybininkas, kuris su žmogumi ir jo artimaisiais sudarys atvejo vadybos planą, pagal kurį asmeniui turėtų būti organizuojama kompleksinė pagalba ir paslaugos.

Tikimasi, kad pakeistas negalios nustatymo modelis, atvejo vadybos taikymas kasmet padės mažiausiai 65 tūkst. žmonių su negalia gauti reikiamą pagalbą ir paslaugas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją