Tarp žurnalistų ir politiniuose užkulisiuose kalbama, jog premjerė Ingrida Šimonytė užsiminė apie atsistatydinimą po biudžeto priėmimo.

Šie gandai sklinda tuo pačiu metu, kai konservatorių gretose auga įtampa dėl Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko ir kolegų teikiamų iniciatyvų, kurios priešingos biudžeto projektui. Taip pat – dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno priešpriešos.

Priešprieša atsirado po A. Anušausko pasisakymo dėl vokiečių karių brigados dislokavimo – esą užtenka to, kad krizės atveju Lietuvoje ji būtu dislokuojama per 10 dienų, o ne būtų nuolat.

„Ingrida Šimonytė yra ne kartą ir ne du sakiusi, kad ji galės dirbti tik tada, kai jaus tvirtą paramą Seime. Ir šitie du atvejai, tiek Anušausko, tiek Majausko, verčia abejoti, ar ta parama yra. Galbūt tai pirmos kregždės, galbūt tai pirmi žmonės, kurie turi savo asmeninę darbotvarkę ir ją iškelia aukščiau už Vyriausybės darbotvarkę“, – kalbėjo Delfi laidoje „Iš esmės“ dalyvavęs Mykolo Romerio universiteto dėstytojas V. Valentinavičius.

Matydamas visa tai, jis teigė suprantantis, iš kur visos kalbos apie galimą premjerės atsistatydinimą.

„Šie du atvejai, galima įtarti, kad tai pirmas plyšys valdančiųjų vienybėje“, – pažymėjo politologas.

M. Majauskas su kolegomis iš Seimo konservatorių frakcijos į priekį stumia neterminuotą 9 proc. PVM lengvatą maistinimo, kultūros ir sporto paslaugoms. Tai nesiderina su konservatorių prezidiumo sprendimu, kuriuo partijos kolegos Seime yra įpareigoti neteikti su Vyriausybe nesuderintų siūlymų.

Mano, kad Majauskas paveiktas lobistų

V. Valentinavičiaus matymu, šioje situacijoje M. Majauskas užsiima „labai pigiu lobizmu verslo naudai“.

„Galima daug aimanuoti apie smulkius verslininkus, bet tokie žmonės kaip [Kauno meras] Visvaldas Matijošaitis su savo maitinimo įstaigų tinklu – jau ne smulkus verslininkas. Galima tik pagalvoti, kiek jis išloš iš šių pataisų.

Kitas dalykas, M. Majauskas kalba apie verslininkų norą ar nenorą mokėti mokesčių, priklausomai nuo Vyriausybės politikos. Man atrodo, moralinė pareiga mokėti mokesčius negali būti kvestionuojama Biudžeto komiteto pirmininko lūpomis“, – pabrėžė pašnekovas.

„Kadangi parama Ingridai Šimonytei yra svarbi parama ir dabar mes turime du incidentus, kai tos paramos aiškiai trūksta, tada gali spėti, kad premjerės galvoje gali kilti visokių minčių“, – svarstė V. Valentinavičius.

Jeigu už biudžetą valdantieji nebalsuos, akivaizdu, kad tai bus Vyriausybės krizė, teigė laidoje dalyvavęs buvęs konservatorių premjeras, europarlamentaras Andrius Kubilius.

„Tai reiškia parlamentas nepasitiki Vyriausybės pateiktu biudžeto projektu, kuris yra pagrindinis dokumentas. Visiškai natūralu, kad reikia vienaip ar kitaip spręsti jau pasitikėjimo problemą“, – sakė jis.

Toliau, pasak politiko, galėtų būti sudaroma mažumos Vyriausybė.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ žiūrėkite nuo 17 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)