Valdančiųjų konservatorių prezidiumas neseniai įpareigojo savo Seimo frakcijos narius neteikti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų biudžetui bei nepalaikyti atitinkamų siūlymų, kuriuos teiktų kiti parlamentarai.

Nepaisant to, M. Majauskas ir kiti Seimo konservatoriai Justas Džiugelis, Mindaugas Skritulskas ir Kazys Starkevičius per pateikimą Seime parėmė partnerių koalicijoje Laisvės frakcijos iniciatyvą PVM lengvatą maitinimo paslaugoms pratęsti ne pusmečiui, kaip dabar siūloma biudžeto projekte, o metams.

Dar daugiau: M. Majauskas, K. Starkevičius, M. Skritulskas ir Seimo konservatorius Antanas Čepononis registravo siūlymą dėl neterminuotos PVM lengvatos pratęsimo maitinimo, kultūros ir sporto paslaugoms.

Gintarė Skaistė

Dėl savo elgesio M. Majauskas ir A. Čepononis gali užsitraukti nemalonę: konservatorių Priežiūros komitetas, svarstantis partiečių drausmę, dėl to jau laukia Seimo frakcijos nuomonės. Būtent šie politikai trečiadienį per komiteto posėdį balsavo už neterminuotos PVM lengvatos taikymą daliai paslaugų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė, pabrėždama, kad kitų metų planuojamas biudžeto deficitas yra nemažas – 4,9 proc., teigė, kad politikai, teikdami papildomus siūlymus biudžetui, turėtų parodyti eilutę, „nuo ko reikia nubraukti“.

Žada rasti finansavimo šaltinius

Delfi kalbinto Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko K. Starkevičiaus nuomone, ažiotažas dėl su Vyriausybe nesuderinto siūlymo taikyti PVM lengvatą plačiau kilo „tuščioje vietoje“. PVM lengvatos taikymui, pasak tautos atstovo, ruošiamasi rasti finansavimo šaltinius ir tada Vyriausybė esą galės visapusiškai įvertinti iniciatyvą.

„Kokia dabar yra biudžeto stadija? Pirmoji stadija: pateikė Vyriausybė, dabar Seimo nariai gali teikti pasiūlymus. Po to biudžetas dar bus apsvarstytas komitetuose ir, aišku, grąžintas Vyriausybei tobulinti. Vis tiek viskas vėl atsiduria į Vyriausybės rankas.

Ką finansų ministrė pasakė: jeigu teikiami pasiūlymai, turi būti nurodytas šaltinis, iš kur papildyti biudžetą. Aš galvoju, kad trečiadienį svarstydamas Biudžeto komitetas pateiks tuos papildymus“, – teigė K. Starkevičius.

Kazys Starkevičius

Jo matymu, konservatorių prezidiumo sprendimas skirtas tam, kad kolegos frakcijoje negriautų Vyriausybės biudžeto projekto ateityje, tai yra priiminėjant biudžeto projektą.

„Prezidiumo sprendimas, kad ateity tų pasiūlymų nebūtų. Pasižiūrėkim, Susisiekimo ministerija sako reikia 5 mln. eurų aviacijai. Čia tų pasiūlymų bus, mes turime juos gerai išnagrinėti <...>. Jeigu Seimo nariai, komitetas nurodytas šaltinius, tai kodėl nepadiskutavus. Nematau kažkokios didžiulės bėdos“, – kalbėjo K. Starkevičius.

Iniciatyvos atsisakys su sąlyga

Jei Vyriausybė, net ir nurodžius PVM lengvatos finansavimo šaltinius, vis tiek iniciatyvai nepritars, konservatoriai, pasak politiko, savo iniciatyvos atsisakys.

„Bus dar diskusija, dar tik pateiktas biudžetas, biudžetą priiminėsim gruodžio mėnesį. Jeigu nebus šaltinių, negalima ir taip aklai siūlyti“, – dėstė K. Starkevičius ir paminėjo, kad priiminėjant biudžetą svarbu „nenukrypti nuo bendros krypties“.

Kalbėdamas apie platesnį 9 proc. PVM lengvatos taikymą maitinimo, kultūros ir sporto paslaugoms, K. Starkevičius pažymėjo, kad vieni ar kiti lengvatiniai tarifai minėtoms paslaugoms yra taikomi kaimyninėse šalyse.

„Kaip mums tada išsilaikyti tarp kaimyninių rinkų? Panašios sąlygos turėtų būti, bet, sakau, turi būti nurodytas šaltinis. Ne tai, kad šaltinis – skolinimosi limito didinimas“, – sakė Ekonomikos komiteto pirmininkas.

Siūlytų įvesti rimtesnę apskaitą turguose

Jis svarstė, kokie galėtų būti platesnės PVM lengvatos taikymo šaltiniai. Vienas jų – šešėlio mažinimas turguose.

„Galbūt bus didesnė apyvarta ir tie 9 proc. padengs netekimus? Ir tai sudarys sąlygas išlikti verslui. Nes visas verslas, apie kurį mes kalbam, yra smulkus. 13 tūkst. mes turime įmonių, įmonėlių, turime tai matyti <...>.

Jeigu verslas išliks, darbo vietos išliks, bus pritraukti, pavyzdžiui, kultūros srityje kažkokie renginiai, kurie konkurencijos sąlygas atlaikys ir atvažiuos į Lietuvą. Viena grupė („Rammstein“ – Delfi) atvažiuos, jau 15 tūkst. užsieniečių atvažiuoja. Pasižiūrėkim mes ir į užimtumą: turėsim viešbučių užimtumą, maitinimo vietų, kitų paslaugų. Reikia žiūrėti kūrybiškai.

Kai kur reikia susitvarkyti. Turime apskaitą ir elektroninę apskaitą, turgaus prekyboje [galima] įdiegti elektroninę apskaitą. Ten ne viena dešimtis milijonų atsirastų“, – komentavo K. Starkevičius.

Delfi kalbintas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys A. Čepononis teigė, kad idėja dėl lengvatos politikams kilo dar prieš prezidiumo sprendimą.

„Traktavimas, kad dabar kažkas kažką darė prieštaringai, tikrai to nėra. Prezidiumo posėdis įvyko vėliau. Kada [siūlymas] registruojamas, sunku pasakyti, bet mes jau buvome priėmę, sutarę, parašai buvo surinkti“, – sakė politikas.

Nuobaudų nebijo

Jo matymu, nepritaikius PVM lengvatos maitinimo, sporto ir kultūros paslaugoms tai būtų galima traktuoti kaip mokesčių didinimą.

„Aš turiu savo matymą, įžvalgas, kad jeigu mes nueitumėm tuo keliu, turėtumėm didesnį praradimą valstybės biudžete“, – sakė A. Čepononis.

„Mūsų pasiūlymas dabar yra pateiktas. Galbūt diskusijose, pokalbiuose atsiras alternatyvų, kažkokių pasiūlymų, kurie tenkins tiek vienas, tiek kitas puses. Reikia kalbėtis. Niekada nebuvau užsispyręs ir niekada nebūsiu, jeigu matau, kad yra pasiūlymai logiškesni“, – pridūrė jis.

Ar dėl savo elgesio nesibaimina nuobaudų?

„Visą gyvenimą nieko nebijojau ir dabar nebijau. Ne tas žmogus, kuris pagal baimę dirba. Dirbu pagal protą ir supratimą, ir pagal jausmus. Baimės neturėjau ir neturėsiu niekada“, – atsakė A. Čepononis.

Antanas Čepononis

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau teigė, kad bendražygiams nuobaudos už prezidiumo sprendimo nesilaikymą nėra numatytos.

„Aš manau, kad bendruomenė pati įsivertins matydama vienus ar kitus balsavimus, nes turim veikti sutelktai. Nepaisant, kad vienoms ar kitoms grupėms norisi pagerinti jų situaciją, nesinori, kad kiti kolegos būtų pastatyti į poziciją tarsi mes čia kažko vieniems ar kitiems Lietuvos žmonėms geresnio nenorime. Turime įsivertinti bendrą situaciją ir laikytis vieningo požiūrio“, – „Žinių radijui“ komentavo parlamentarė.

Majauskas: norėtųsi dalykinės diskusijos

Su M. Skritulsku Delfi susisiekti nepavyko.

Seimo narių grupė, tarp kurių yra ir konservatorių, teikdami siūlymą dėl neterminuotos 9 proc. PVM lengvatos taikymo maitinimo, sporto ir kultūros paslaugoms, aiškino, kad minėti sektoriai itin nukentėjo per COVID-19 pandemiją ir atsigauti nespėjo, yra rizika, kad padidinus mokesčius verslai pereis į šešėlį.

Be to, lengvatinius PVM mokesčio tarifus minėtoms paslaugoms, tautos atstovų teigimu, taiko dauguma Europos Sąjungos valstybių.

„Siūloma maitinimo, meno, kultūros ir sporto paslaugų sektoriams įtvirtinti stabilią, palankią mokestinę aplinką, skatinant pridėtinės vertės kūrimą, tuo pačiu skatinant gyventojus lankytis viešojo maitinimo įstaigose, kultūros renginiuose ir lankytis sporto įstaigose“, – teikdami siūlymą raštu argumentavo parlamentarai.

Mykolas Majauskas

Yra politikų manančių, kad dėl paramos iniciatyvoms, nesuderintoms su Vyriausybe, M. Majauskas turėtų pasitikrinti pasitikėjimą frakcijoje.

Pats M. Majauskas teigė, kad tokių raginimų nesureikšmina.

„Į politinius pasiūlymus žiūriu ramiai ir toliau dirbu savo darbą“, – teigė M. Majauskas, kurį cituoja ELTA.

Jo nuomone, apie mokesčius derėtų diskutuoti dalykiškai.

Komitetasuž neterminuotą 9 proc. PVM restoranams, kultūrai, pramogoms, sportui

„Norėtųsi dalykinės diskusijos mokesčių klausimais. Prisimenant 2009 m. siūlau nelipti ant to paties grėblio, kai krizės metu didinome mokesčius. Tuomet nebuvo kitos išeities ir rezultatas buvo priešingas nei mes tikėjomės. Ekonomika krito, nedarbas siekė rekordines aukštumas ir biudžeto pajamos reikšmingai traukėsi.

Šiandien situacija nėra tokia sudėtinga, tačiau nesinorėtų kartoti panašių sprendimų, kurie nedavė teigiamo rezultato“, – Delfi komentavo M. Majauskas.

Jo matymu, ekonominio sunkmečio metu didinti mokesčius smulkiam verslui yra neišmintinga:

„Maitinimo, kultūros ir sporto sektoriuje yra apie 13 tūkst. įmonių iš kurių 99 proc. yra smulkus verslas. Sąžiningoms įmonėms tai bus išlikimo klausimas, o kita dalis tiesiog grįš atgal į šešėlį. Todėl planuojamų papildomų pajamų surinkti nepavyks.

Finansų ministerija skaičiuoja net 60 mln. eurų pusmečiui padidinus mokesčius, tačiau tai yra gyvenimo realybės neatitinkantis skaičius.“

Trečiadienį posėdžiavęs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė tam, kad nuo 2023 metų 9 proc. PVM lengvata restoranams, kultūros, pramogų ir sporto veiklai būtų taikoma neterminuotai. Vyriausybė tokią lengvatą siūlo taikyti tik viešbučiams.

Minėtą komiteto siūlymą svarstys Seimas, balsuodamas dėl kitų metų valstybės biudžeto ir jį lydinčio PVM bei kitų įstatymų pataisų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)