Apie tai per surengtą spaudos konferenciją pareiškė Baltarusijos gynybos ministerijos Tarptautinio karinio bendradarbiavimo departamento vadovas Valerijus Revenka, rašo „Obozrevatel“. Atskirai oficialus pareigūnas paminėjo iš Lietuvos pusės kylančią grėsmę.

„Lietuvos teritorijoje, be to, tiesiogiai palaikant Lietuvos valdžiai, buvo sukurta ir funkcionuoja vadinamoji Vieningoji pereinamoji vyriausybė, išsikėlusi tikslą nuversti šiuo metu veikiančią Baltarusijos Respublikos valdžią“, – pareiškė V. Revenka.

Jis pabrėžė, kad Baltarusija gins savo nacionalinius interesus, o tuo tikslu pasinaudos visomis turimomis galimybėmis, įskaitant ir karinės jėgos panaudojimą.

„Baltarusija pasilieką teisę imtis strateginio pobūdžio prevencinių priemonių, kurių tikslas – užkirsti kelią užpuolimui arba neutralizuoti ginkluotą vidinį konfliktą“, – pridūrė Baltarusijos gynybos ministerijos atstovas.

Maskvos sąjungininkės Baltarusijos teritorijoje bus dislokuota iki 9 tūkst. Rusijos karių ir apie 170 tankų, kad būtų sukurtos naujos bendros pajėgos, pirmadienį pranešė Baltarusijos gynybos ministerija.

Apie naujų pajėgų, kurioms pavesta ginti Baltarusijos sienas nuo numanomos Ukrainos grėsmės, sukūrimą buvo paskelbta praėjusią savaitę po to, kai Rusija patyrė pralaimėjimų puolant Ukrainoje.

Pasak platformoje „Telegram“ kalbėjusio Baltarusijos gynybos ministerijos patarėjo tarptautinio karinio bendradarbiavimo klausimais Valerijaus Revenkos, „bendras (Rusijos karių), kurie atvyks į Baltarusiją, skaičius siekia 9 tūkst.“

V. Revenka sakė, kad Rusija taip pat atsiųs į Baltarusiją „apie 170 tankų, iki 200 (kitų) šarvuočių ir iki 100 ginklų bei minosvaidžių, kurių kalibras viršija 100 mm“.

Rusijos daliniai bus dislokuoti keturiuose poligonuose Baltarusijos rytuose ir centre, kur jie dalyvaus pratybose, kurių metu visų pirma bus vykdomas „kovinis ir priešlėktuvinių raketų šaudymas“, teigė V. Revenko.

Baltarusija tvirtina, kad šios pajėgos bus išimtinai gynybinės ir skirtos jos sienoms apsaugoti.

Praėjusią savaitę Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Ukraina rengia sąmokslą užpulti jo šalį, ir paskelbė apie bendras pajėgas su Maskva.

Jis apkaltino Lenkiją, Lietuvą ir Ukrainą treniruojant baltarusių radikalus „vykdyti sabotažą, teroristines atakas ir organizuoti šalyje karinį sukilimą“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Didžiojo septyneto (G-7) susitikime antradienį apkaltino Rusiją „mėginant tiesiogiai įtraukti Baltarusiją į karą“.

Jis ragino organizuoti tarptautinę stebėtojų misiją Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje.

A. Lukašenka yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir jis leido Maskvos pajėgoms pasinaudoti Baltarusijos teritorija vasarį pradedant karinę operaciją prieš Kyjivą.

Tačiau Baltarusijos pajėgos puolime iki šiol nedalyvavo.

Baltarusija yra politiškai ir finansiškai priklausoma nuo Rusijos, savo pagrindinės sąjungininkės.

Vasarą Rusija pažadėjo Baltarusijai, kad per kelis mėnesius pristatys raketas „Iskander M“, galinčias nešti branduolines kovines galvutes, ir modernizuos karo lėktuvus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)