Naujai savo gyvenamąją vietą Vilniuje deklaravę gyventojai kalio jodido tabletes vaistinėse gali atsiimti nuo šiandien, spalio 18 dienos.

Receptas galios 30 kalendorinių dienų, todėl gyventojų prašoma nedelsti.
„Jas atsiimti galės nuo 2021 m. sausio 1 d. iki šių metų liepos 31 d. savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste deklaravę gyventojai. Tarp jų ir ukrainiečiai, nurodytu laikotarpiu deklaravę savo gyvenamąją vietą Vilniuje“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Kaip rašoma pranešime, elektroninius receptus, bendradarbiaudama su Registrų centru, centralizuotai išrašė VšĮ „Centro poliklinika“, todėl kreiptis į gydymo įstaigą jau nebereikia: „Belieka nueiti į vieną iš sąraše esančių didžiųjų sostinės vaistinių, parodyti asmens tapatybės dokumentą ir nemokamai atsiimti kalio jodido tabletes“.

Asmenims, kurie deklaravo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste iki 2020 m. gruodžio 31 d. ir neatsiėmė kalio jodido tablečių pagal anksčiau išrašytą receptą, šiuo metu receptai nebus atnaujinami.

Vilniaus savivaldybė primena, kad kalio jodido tabletės apsaugo skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio. Šias tabletes reikia vartoti tik po specialaus SAM pranešimo. Laiku suvartojus kalio jodido, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos.

„Branduolinės avarijos atveju skydliaukės neapsaugo jokie kiti jodo preparatai – nei spiritiniai jodo tirpalai ar jodo purškalai, skirti burnos gleivinei gydyti, nei maisto papildai su jodu“, – įspėjama pranešime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją