Kaip jau Delfi rašė ne kartą, panašiai anksčiau buvo pasielgta Žygimantu Pavilioniu, įsivėlusiu į ginčus su prezidentūra. Tačiau šįkart, panašu, situacija priešinga - politikas gali būti baudžiamas, be kita ko, ir už pernelyg gerus santykius su Gitanu Nausėda.

Klausimų ir aštrių diskusijų frakcijoje sukėlė su projektuojamu 2023 m. biudžetu nesuderinti M. Majausko siūlymai dėl PVM lengvatų.

M. Majauskas kartu su valdančiųjų ir opozicinių frakcijų atstovais registravo siūlymą neterminuotai pratęsti 9 proc. PVM lengvatą maitinimo, kultūros ir sporto paslaugoms. Taip pat antradienį per pateikimą Seime parėmė ne Vyriausybės, bet Laisvės partijos atstovų teiktą siūlymą dėl PVM lengvatos maitinimo paslaugoms.

Tai veikiausiai ir buvo kibirkštis, įžiebusi aštrų ginčą valdančiosios frakcijos viduje. Kaip rašė portalas lrytas.lt, M. Majauskui dėl minėtų sprendimų teko išgirsti itin aštrios kritikos iš partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio.

Pastarojo teigimu, frakcijos nariai privalo palaikyti biudžetą. Tokią pačią žinutę pasiuntė ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas. Jis įpareigojo Seimo konservatorius neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų.

Ingrida Šimonytė, Mykolas Majauskas

Ar nemalonėje ir NSGK pirmininkas?

Konservatorių gretose įtampa auga ne tik dėl M. Majausko ir Vyriausybės, bet ir dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno priešpriešos. Ji kilo po A. Anušausko pasisakymo dėl vokiečių karių brigados dislokavimo – esą užtenka to, kad krizės atveju Lietuvoje ji būtu dislokuojama per 10 dienų, o ne būtų nuolat.

TS-LKD garbės pirmininko Vytauto Landsbergio įsitikinimu, vieša diskusija įsižiebė siekiant pradėti kelti klausimą dėl ministro A. Anušausko pakeitimo.

Ministras, jo vertinimu, dirba gerai, o L. Kasčiūnas, prieš pradėdamas „trimituoti“ apie netinkamą A. Anušausko komunikaciją, pirma esą galėjo paskambinti A. Anušauskui ir pasiteirauti, ką jis savo teiginiu apie Vokietijos brigadą konkrečiau turėjo omenyje.

Stebės Majausko ir kitų kolegų veiksmus

Jei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas ir toliau sieks praplėsti lengvatinio PVM taikymą ir taisyti biudžeto projektą, telks tam palaikymą Seime, jis gali netekti komiteto pirmininko pareigų, Delfi teigė Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas.

„Ne pirmą kartą, prieš biudžeto svarstymus yra prezidiumo priimtas kolegas drausminantis sprendimas, atkreipiantis dėmesį į tai, kad biudžetas yra svarbiausias metų dokumentas, kurį reikia priimti, priimti būtinai, nes kitaip galima skaityti, kad Vyriausybė neturi pasitikėjimo. Tas biudžetas, kurį sukūrė, subalansavo Vyriausybė turėtų turėti pasitikėjimą. Ir bet kas, kas išbalansuoja, neįneša pliusų priėmimui <...>.

Mums reikia pasižiūrėti, kaip toliau ir tas pats M. Majauskas elgsis, gal atsiras kitų žmonių, kurie džiazuos arba nedžiazuos. Dabar kaip ir buvo toks pavadinkime „padžiazavimas“, kad yra PVM, vieni turi vienokią nuomonę, kiti – kitokią, bet sprendimas turi būti vienas. Neprisiimsi iš karto visų sprendimų <...>.

Man atrodo, jeigu toliau sprendimai bus toliau priimami vieningai ir darniai kryptimi to biudžeto, kurį pasiūlė Vyriausybė, taip ir gyvensime toliau. Jeigu toliau bus daromi kitokie, individualūs judesiai, tada reikėtų svarstyti šį klausimą iš naujo ir frakcijoje, ir prezidiume“, – dėstė parlamentaras.

Didelę įtaką tam, ar M. Majauskas galės tęsti darbą komiteto pirmininko pareigose, pasak jo, turės ir konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, ir premjerės Ingridos Šimonytės žodis.

Mykolas Majauskas

„Žinoma, kad nuo jų labai stipriai priklauso visi sprendimai, susiję su frakcija ir kitais Seime priimamais sprendimais“, – pažymėjo P. Saudargas.

Lietuvos naujienų portalų žiniomis, Lietuvai renkantis kandidatą į Europos Audito Rūmus tarp svarstomų kandidatų buvo M. Majauskas. Tačiau į šias pareigas jis deleguotas nebuvo.

Gal tai yra viena iš priežasčių, kodėl politikas elgiasi nedrausmingai ir teikia su Vyriausybe nesuderinus siūlymus?

„Aš į žmogaus dūšią neįlįsiu dėl ko, kas ir kaip įsižeidę, ar neįsižeidę. Bet akivaizdu, kad Mykolas šiais PVM lengvatų klausimais jau kuris laikas turėjo tarsi savo matymą ir bandė įtikinti kolegas.

Gali būti taip, kad mes visi einam ta kryptimi, tinka ir I. Šimonytei, ir G. Landsbergiui ir visiems kitiems, bet buvo pasirinktas kitas modelis. Aš pavadinčiau tai užsitęsusios diskusijos finaliniais akordais.

Tikiuosi, kad diskusija dabar turėtų išeiti į vieningą sprendimą. Iki tol, matyt, buvo tam tikras savo matymo demonstravimas, bandymas galbūt ir kolegas įtikinti. Bet jeigu dabar mes sutariam, kad darom vienaip, tai bandome eiti į priekį vienaip ir žiūrėsim, kaip seksis“, – komentavo P. Saudargas.

Tikisi, kad konfliktas išsispręs ir Majauskas liks pareigose

Frakcijos atstovo, BFK nario Mato Maldeikio nuomone, minėta situacija – normalios politinės derybos iki pačio biudžeto priėmimo.

„Aš labai tikiuosi, kad tai yra tam tikras derybų derinimas iki biudžeto normalaus svarstymo Seime, kurį mes turėsime ir kurio metu visi šie skirtingi požiūriai į vieną ar kitą klausimą bus užglaistyti, ir mes turėsime vieną bendrą poziciją kaip frakcija, kaip valdantieji“, – Delfi sakė parlamentaras.

Jis teigė besitikintis, kad šito konflikto nebebus. M. Maldeikio vertinimu, anksčiau konfliktų su partijos vadovybe M. Majauskas neturėjo.

„Nemanau. Jis yra tikrai geras BFK pirmininkas pagal tai, kaip jis veda posėdžius ir atstovauja pozicijoms, kaip pirmininkauja. Aš tikiu, kad jis liks pirmininku. Ankstesni klausimai nerodė, kad būtų judama link to, jog jam grėstų netekti posto“, – sakė M. Maldeikis.

Seimo narys sakė negirdėjęs ir nežinantis, ar M. Majauskas gali turėti kokių nors nuoskaudų dėl ankstesnių nesutarimų su partijos vadovybe – pavyzdžiui, po to, kai jis nebuvo pasiūlytas kaip kandidatas į Europos Audito rūmus, nors apie tai plačiai buvo kalbama viešojoje erdvėje.

„Tikrai negirdėjau. Negaliu komentuoti ko negirdėjau. Manau, kad jis geras pirmininkas ir bus rastas geriausias sprendimas partijai bei valstybei“, – pridūrė TS-LKD frakcijos narys M. Maldeikis.

Mykolas Majauskas, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

Ar vertėtų pasitikrinti pasitikėjimą?

M. Majauskui nepanorus besąlygiškai sureaguoti į vadovybės siunčiamus signalus, konservatorių gretose pasigirdo raginimų BFK pirmininkui pasitikrinti pasitikėjimą. Konservatoriams priklausantis Justas Džiugelis sako, kad šią savaitę frakcijoje kilusio ginčo metu pats M. Majauskas iškėlė šią mintį ir, pažymi jis, visai gerai būtų ją realizuoti praktikoje.

Tai, kad politikoje gyvenimas būna nenuspėjamas, tvirtina ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, paklausta, ar reikėtų tikėtis BFK pirmininko rotacijos artimiausiu metu. Tačiau tiek jos, tiek kolegos Jurgio Razmos nuomone, nors susiklosčiusi situacija ir nėra maloni, kol kas anksti kalbėti apie tai, ar virš M. Majausko susitvenkė pakankamai juodų debesų, kad būtų galima kalbėti apie didesnius pokyčius BFK. Apie tai rašė Elta.

Džiugelis BFK pirmininko posto pats nesiekia, bet kompetencijų vadovauti – turėtų

J. Džiugelis mato prasmę kelti klausimą dėl pasitikėjimo BFK pirmininku. Nors Seimo salėje jis pats palaikė „laisviečių“ teiktą pasiūlymą dėl PVM lengvatos, jo teigimu, tai, kokią laikyseną užėmė M. Majauskas, stebina.

Politikas pripažino, kad, jo vertinimu, viešojoje erdvėje sukritikuotas konservatorių prezidiumo sprendimas įpareigoti frakcijos Seime narius neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų yra susijęs būtent su M. Majausko pozicija dėl PVM lengvatų.

„Manau, kad tam tikri BFK pirmininko veiksmai per šią savaitę ir anksčiau galėjo inspiruoti tokius dalykus. Tuo labiau kad yra teikiamos pavienės iniciatyvos, nesuderintos su frakcijos vadovybe, o kartu ir su Vyriausybe dėl PVM lengvatos kultūros sektoriui. Būtent į tai buvo orientuotas prezidiumo sprendimas“, – Eltai sakė J. Džiugelis.

Politikas iš esmės pripažino, kad šią savaitę konservatorių frakcijoje būta rimto konflikto dėl PVM lengvatos galiojimo maitinimo paslaugoms.

Kaip rašė lrytas.lt, konservatorių lyderis G. Landsbergis frakcijos posėdyje aiškino, kad Seimo konservatoriai, svarstant 2023 m. biudžetą, privalo remti Vyriausybę ir jos pateiktą biudžeto projektą.

Mykolas Majauskas

Ir šios partijos pirmininko replikos, panašu, buvo taikytos daugiausia M. Majauskui, kuris viešai neslepia turįs kiek kitokią nei Vyriausybė nuomonę PVM lengvatų klausimu. Kaip rašė šaltiniais besiremdamas portalas, M. Majauskas, reaguodamas į pakeltu balsu išsakytus G. Landsbergio raginimus, užsiminė, kad jeigu kam nors nepatinka jo darbas komitete – yra nepasitikėjimo procedūra.

Šios M. Majausko užuominos J. Džiugelis pro ausis nepraleido. Politikas teigė, kad jei BFK pirmininkas pats apie tai leptelėjo kilusio ginčo frakcijoje metu, tai reikėtų to ir nepalikti tik retorikai. Anot jo, atsižvelgiant į tai, kad M. Majauskui neišeina „plaukti“ sinchroniškai su partija, pasitikrinti pasitikėjimą frakcijoje būtų pravartu.

„Pats Mykolas frakcijoje kėlė pasitikėjimo klausimą. Tai, mano nuomone, yra normalu. Mes esame kadencijos viduryje ir, regis, komiteto pirmininkui kilo noras pasitikrinti pasitikėjimą.
Komiteto pirmininkas kėlė klausimą, kad jei pavienės jo iniciatyvos nėra palaikomos, galbūt verta jam pasitikrinti pasitikėjimą. Manau, kad tai yra normalus pasirinkimas“, – sakė J. Džiugelis.

Jo teigimu, M. Majauskas savo galimybes toliau eiti užimamas pareigas turėtų pasitikrinti ne komiteto, bet pusšimtį narių turinčios konservatorių frakcijos lygiu.

„Logiška pasitikrinimo procedūra yra frakcijoje, nes būtent frakcija ir deleguoja į vadovaujamas pozicijas pagal kvotas“, – teigė jis ir neslėpė, kad pačiam ne visi M. Majausko poelgiai atrodo suprantami.

„Jo sprendimai buvo vienasmeniai, kartais stokojantys pagrįstumo, nesulaukiantys gal ir frakcijos palaikymo“, – sakė parlamentaras.

Politikas tikino, kad pats iniciatyvos nerodo užimti vieno iš svarbiausių Seimo komitetų vadovo postą, tačiau, neslėpė parlamentaras, situacijai susiklosčius jis kompetencijų tokiam darbui turi pakankamai.

„Proaktyvių veiksmų aš tam nededu, bet jeigu taip atsitiktų, kad keistųsi komiteto pirmininkas, manau, kad galėčiau prisiimti atsakomybę – kompetencijų turiu,“ – teigė J. Džiugelis.

Majauskas partijos kolegos pasiūlymo nevertina: į politinius pasiūlymus žiūriu ramiai ir toliau dirbu savo darbą

BFK pirmininkas M. Majauskas nesuskubo reaguoti į bendrapartiečio pasiūlymą. Politikas Eltai pakartojo argumentus, kurie gina su biudžeto projektu nederančius pasiūlymus.

Mykolas Majauskas

„Mano galva, krizės metu mokesčiai neturėtų didėti nei verslui, nei gyventojams. Aštuoni iš vienuolikos Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narių bei Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas pasirašė atitinkamą pasiūlymą į teikiamą įstatymo projektą ir aš jį palaikau“, – sakė politikas ir nedaugžodžiaudamas pridūrė, kad pasigirdusių raginimų pasitikrinti pasitikėjimą nesureikšmina.

„Į politinius pasiūlymus žiūriu ramiai ir toliau dirbu savo darbą“, – Eltai teigė M. Majauskas.

Ar BFK pirmininkas gali pasikeisti?

Visgi panašu, kad bent jau tarp G. Landsbergio ir M. Majausko yra perbėgusi juoda katė. Šie politikai, kaip galima išgirsti Seimo koridoriuose, išskyrus minėtus kivirčus frakcijoje, jau ilgą laiką apskritai nebendrauja. Tačiau, konservatorių frakcijos lyderių nuomone, kalbėti apie didesnius drebėjimus partijoje kol kas dar anksti.

Pavyzdžiui, ar visa tai gali paskatinti plačiau partijoje kalbėti apie naują BFK pirmininką, neskuba tvirtinti ir konservatorių seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Politikė sako, kad tiki, jog kilusios bangos frakcijoje nurims ir biudžetas bus priimtas pagal Vyriausybės siūlomą įsivaizdavimą.

„Svarbiausia dabar koncentruotis į biudžeto svarstymą ir jo priėmimą, pagal tai, kaip yra įpareigojęs vienas pagrindinių partijos valdymo organų. Reikia čia dėti akcentą“, – Eltai sakė ji.

Kita vertus, kalbėdama apie J. Džiugelio siūlymą M. Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą, konservatorė užsimena, kad politiniame gyvenime nutinka visokiausių dalykų.

„Politikos gyvenimas yra lankstus, kartais galbūt ir nenuspėjamas, o tai yra neatsiejama šios profesijos dalis“, – tarsi užuominą išsakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visą Eltos tekstą apie situaciją TS-LKD ir partijos vadovybės ginčus su M. Majausku skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)