Asociaciją vienijantys naujienų portalai šventės organizatoriams primena: laisvoje demokratinėje šalyje negali būti trukdoma žurnalistų darbui ir suteikiamos išskirtinės teisės rodyti šį renginį tik nacionaliniam transliuotojui - Lietuvos radijui ir televizijai (LRT).

Taip pat šį kreipimąsi IŽA adresuoja ir Seimui, Vyriausybei bei Seimo Biudžeto ir finansų komitetui, pastaruoju metu nemažai dėmesio skiriantiems futbolo klausimams.

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, asociacijos nariai, susipažinę su Lietuvos futbolo federacijos nustatyta akreditavimo tvarka žiniasklaidai per Kauno Dariaus ir Girėno futbolo stadiono atidarymą, ją griežtai smerkia ir ragina kuo greičiau atsisakyti.

„Numatytos taisyklės ne tik riboja žodžio laisvę, kuri yra įtvirtinta Lietuvos Konstitucijoje, galimybes žiniasklaidos atstovams dalyvauti atidarymo šventėje visose bendrose stadiono erdvėse, filmuoti, fotografuoti, rengti tiesiogines transliacijas, bet ir diskriminuoja šalies žiniasklaidos priemones, kadangi išskirtines teises dirbti šio renginio metu suteikiamos tik visuomeniniam transliuotojui“, - sako L. Bušinskaitė.

Pasak jos, stadiono atidarymo šventės organizatoriai turėtų nepamiršti, kad Kauno Dariaus ir Girėno stadionas yra nacionalinės svarbos objektas ir pirmasis futbolo stadionas šalyje, kurio statyboms buvo naudojami mokesčių mokėtojų pinigai.

Tad negali būti net kalbos apie trukdymą dirbti žiniasklaidai renginio metu ir dirbti bendrose stadiono erdvėse, iš kur galima fiksuoti įdomiausius momentus.

Pagal nustatytas taisykles, televizijoms ir naujienų portalams nebus galima filmuoti ir rengti tiesioginių transliacijų iš bendrų stadiono erdvių, t.y. iš ten, kur žiniasklaidos atstovai galėtų patraukliau pateikti informaciją žiūrovams ir skaitytojams.

Tai daryti bus galima tik iš tam tikrų vietų, kurias nurodo organizatoriai. Tai reiškia, kad akredituotas žiniasklaidos atstovas negalės filmuoti ir kalbinti atėjusių svečių bendrose erdvėse, nebent vaizdo siužetą darytų už stadiono tvoros.

Taip pat nesudarytos galimybės žiniasklaidos atstovams stebėti Kauno mero priėmimo ir į jį atvyksiančių svečių.

IŽA narių nuomone, šalies žiniasklaidos priemonių atstovams turi būti sudarytos vienodos galimybės dalyvauti stadiono atidarymo šventėje, leidžiama fotografuoti, filmuoti ir transliuoti pasirinktose stadiono bendrose erdvėse, jokiu būdu nesukuriant jokių išskirtinių teisių nacionaliniam transliuotojui ar kuriai nors kitai žiniasklaidos priemonei.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją