R. Šimašius, klausdamas vilniečių nuomonės, paaiškino, kodėl savivaldybės taryba priėmė tokius sprendimus.

„Šventinis koncertas Katedros aikštėje, Kalėdų pasaka, šventinės instaliacijos mieste, naujametinė projekcija ant varpinės, kalėdinis traukinukas, tiltų ir aikščių papuošimas, Kalėdinių vitrinų konkursas, čiuožykla, Katedros ir Rotušės aikštės eglės – kurie šventės atributai jums svarbiausi, o kurie – ne tokie būtini?

Milijardinį biudžetą pirmąkart istorijoje šiemet pasiekęs Vilnius, įžengdamas į jubiliejaus metus, buvo suplanavęs viską, ką čia suminėjau, ir suplanavęs įvairiems skoniams. Tai nereiškia, kad ruoštasi švaistyti. Pirmiausia noriu patikslinti viešojoje erdvėje minėtą skaičių – Kalėdų eglės projektas miestui turėtų kainuoti 190 tūkst. eurų be PVM (ne 250 tūkst., kaip minima viešai). Taip, ši suma didesnė nei pernai, ir tam yra loginių priežasčių.

Galima skaičiuoti ir kitaip – vienam vilniečiui ši eglė kainuoja 40 centų. Palyginimui – ukmergiškiui jo eglė kainuos 2,43 euro, marijampoliečiui 1,69 euro, kauniečiui – panašiai kaip ir vilniečiui. Nepamirškime praktinės naudos, kurią sukuria išskirtinės eglės trauka, kai Vilnių aplanko tūkstančiai turistų, kurie čia palieka savo finansus. Ta visa konkurencija su kitais miestais man mažiausiai svarbi ir įdomi – Vilnius Kalėdas švenčia tikrai ne dėl to“, – feisbuke ketvirtadienį rašė R. Šimašius.

Jo teigimu, savivaldybė, svarstydama, kaip sumažinti išlaidas šventiniu laikotarpiu, įvertino penkis galimus scenarijus.

„Tiesą sakant, įvertintas net galimybė sumokėti netesybas viešąjį konkursą laimėjusiai įmonei „Švenčių studija“. Kiek žinome, ji šiuo metu jau yra investavusi į projektą 125 tūkst. eurų savo lėšų (jau gaminamos konstrukcijos ir kt.). Šias išlaidas bet kuriuo atveju turėtume padengti, net jei pavyktų geranoriškai susitarti dėl simbolinės sutarties nutraukimo sumos. Gyvename civilizuotais laikais, sutarčių turime laikytis. Tokiu atvejui liktume šiek tiek „pliuse“, bet be pagrindinės eglės ir šventinės nuotaikos“, – rašė sostinės meras.

R. Šimašius aprašė ir savivaldybės siūlymą.

„Aš labai tikiuosi, kad jūs palaikysite sprendimą, dėl kurio mums vakar pavyko preliminariai susitarti Vilniaus miesto Tarybos koalicijoje. Jo esmė – šiemet Vilniuje statysime ne dvi egles, o vieną – tik Katedros aikštėje (dar tikimės rasti sprendimų jos kainos šiokiam tokiam sumažinimui). Trimatę pasaką iš Kalėdų programos perkelsime į Vilniaus gimtadienio šventimą sausį. Paliksime šventinį skverų apšvietimą, tačiau neapšviesime tiltų. Visa tai leis sutaupyti 157 tūkst. eurų iš Kalėdų sostinėje biudžeto“, – rašė meras.

Be to, pasak jo, bus vertinama, ar šiemet įrengti tradicine jau tapusią ledo čiuožyklą miesto centre.

„Galbūt geriau pagelbėti dėl išaugusios elektros kainos sunkiai besilaikantiems baseinams, Ledo arenai ar skirti kitoms reikmėms – o ką manote jūs?

Mieste liks ir Kalėdų eglutė, ir jos įžiebimo šventės koncertas bei transliacija. Šios Kalėdos Vilniuje, tikiu, taps platforma paramos Ukrainai rinkimo akcijai.

Kitaip tariant – Kalėdos bus. Kuklesnės, šventiškos, bet galvojant apie Ukrainą ir renkant jai lėšas. Palinkėkime to paties ir Ukrainai. Žinau, kad ši galingos dvasios valstybė ir puošis, ir švęs, jei tik bus nors menkiausia galimybė“, – pridūrė R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją