Audrą sukėlusi prezidento frazė buvo pasakyta trečiadienį publikuotame interviu BNS. Jį galite skaityti čia.

„Vokietijos kariuomenė, žinote, nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi. Tai yra rimta kariuomenė, kuriai reikia pasiūlyti vedybų sutartį ir toje vedybų sutartyje turi būti labai aiškiai numatyti Lietuvos įsipareigojimai, ką mes padarysime, nes kitaip Vokietijos kariuomenė savo įsipareigojimų mums taip pat negalės vykdyti“, – agentūrai sakė G. Nausėda.

Netrukus tai sukėlė įvairias reakcijas feisbuke. Konservatorius Mindaugas Lingė teigia, kad tokia retorika nedaro garbės šalies vadovui ir priminė, kad tai – ne pirmas panašus kartas.

„Nežinau, kaip merginoms tokie palyginimai, bet iš Prezidento lūpų, panašu, prasprūsta ne pirmą kartą ir tas garbės nedaro.

Dar vasario mėn. lrytas.lt rašė apie Prezidento argumentaciją saugumo konferencijoje Miunchene, kalbant su JAV viceprezidente K. Harris:

„G. Nausėda, norėdamas blykstelėti humoru, kreipėsi į viceprezidentę ragindamas pasiųsti į Lietuvą daugiau karių ir dėl to, kad čia yra labai daug gražių moterų. Suprask, jos tikrai patiktų amerikiečių vaikinams“, – pastebėjo Seimo narys.

„Norėtųsi atsiprašymo už moteris, merginas žeminantį komentarą, kuris jas sudaiktina ir padaro ne subjektais, bet objektais, kurie neturi savo balso. Nesinori apie galimas kitas pasekmes tokios siunčiamos žinutės komentuoti, bet gal reikėtų, nes tai galimai siunčia irgi žinią, kad šiaip tai nereikia net ir merginos sutikimo prie to ežero kviečiant“, – sakė komentare LRT sakė Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Dėmesį į prezidento pareiškimą atkreipė ir Laisvės partijos atstovė Ieva Pakarklytė.

„Kai galvoji, kad gausis gera metafora, bet gaunasi kasdienis seksizmas“, – rašė ji.

Situaciją pakomentavo ir Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė.

„Berniukų bajeriai?

Jei LR Prezidentas Gitanas Nausėda Vokietijos gynybos ministrei Christine Lambrecht irgi tokiais seksistiniais palyginimais kalba, matyt, vestuvių sutarties, kalbant Prezidento žodžiais, niekas sudaryti ir neskuba – vertybės ir požiūris į lyčių lygybę smarkiai išsiskiria“, – rašė ji.

Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė juokavo, kad šalies vadovas šiandien „laimėjo internetą“.

„O pakvietimas geram laikui prie ežero, tai jau sutikimas, ar dar ne? Prezidentas šiandien laimėjo internetą“, – rašė parlamentarė.

Čmilytė-Nielsen sureagavo į Nausėdos pareiškimą: tikiuosi, tai liks tik vidaus politikos juokeliu

Į tokią šalies vadovo retoriką sureagavo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Jeigu dabar Briuselyje Europos parlamento pirmininkė Roberta Metsola ar kitų parlamentų pirmininkės paklaustų, ką Lietuvos tarptautiniuose santykiuose reiškia „merginos vežimas prie ežero“ ar „vedybinė sutartis“, būtų sudėtinga paaiškinti.

Tikiuosi, kad tai liks tik vidaus politikos juokeliu. Nevykusiu dėl to, kiek jame stereotipų dėl lyčių. Dėl kurių moterys (ir vyrai) Lietuvoje vis dar patiria daug problemų“, – feisbuke rašė politikė.

Konservatorė sako, kad prezidento palyginimai diskriminuoja: tarsi parodoma, kad moterys yra mažiau vykusios

Konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad vaizdingi prezidento Gitano Nausėdos palyginimai siunčia moteris diskriminuojančias žinutes.

Komentuodama prezidento žodžius, kad Vokietijos kariuomenė nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero, konservatorė pažymi, jog tai ne pirmas kartas, kada G. Nausėda pasirenka nekorektiškus, iš sovietinių laikų atėjusius palyginimus.

„Turbūt yra pomėgis rinktis tokius keistesnio pobūdžio palyginimus ir metaforas kur, galbūt, kažkam yra juokinga. Gal būtent tuo tikslu yra renkamasi. Bet tai tikrai nėra nei juokinga, tai nėra ir korektiška. Man yra įstrigę prezidento pasisakymai apie pusiau nėščias moteris... Tai labai jautru, ypač turint galvoje moteris, bandančias susilaukti vaikelio“, – Eltai sakė konservatorių frakcijos Seime seniūnė.

Jos teigimu, paskutinis diskusijas sukėlęs prezidento pasisakymas, kai Vokietijos kariuomenę jis palygino su merginomis, labai panašus į ankstesnius viešai išsakytus palyginimus. „Buvo palyginimas apie iš vonios išpiltą kūdikį. Nežinau, ar tai yra gero tono ženklas. Paskutinis pasisakymas atsiduria toje pačioje kategorijoje“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.
Pasak jos, tokie pasisakymai nors ir yra vaizdingi, bet siunčia netinkamas ir moteris diskriminuojančias žinutes.

„Išskirtinai apeliuojama į moteris, tarsi parodant, kad jos yra mažiau vykusios. Aš tokių juokų potekstę taip perskaitau. Nemanau, kad tai yra korektiški palyginimai ir verti prezidento lūpų“, – sakė politikė.

Konservatorė sako nemananti, kad kritikos sulaukę prezidento pasisakymai kyla dėl to, ką iš tikrųjų apie moteris mano šalies vadovas.

„Galbūt yra įaugę tokie gajūs ir keisti juokeliai iš sovietinių laikų, tokie užstalės juokeliai ir posakiai, kurie, mano požiūriu, yra nederami ir neturi būti vartojami“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Svarsto, kad tai – iš anksto paruoštas pasisakymas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institututo (VU TSPMI) docento Mažvydo Jastramskio vertinimu, tai – iš anksto paruoštas pareiškimas.

„Pernelyg logiškai ir piariškai sudėliotas pareiškimas, kad būtų prezidento sugalvotas impulsyviai. Reikštų, kad jį kažkas sudėliojo, pasiūlė prezidentūros viduje ir jis praslydo pro visus patarėjų filtrus. Žinoma, jeigu pasiūlo vyriausiasis patarėjas, tiek ten ir tų filtrų belieka.

Pareiškimas yra seksistinis. Kategorizuojantis moteris. Mažų mažiausiai. Važiavimas prie ežero gali turėti prievartos implikacijų. Visuomenėje, kurioje smurto prieš moteris problema yra dar labai opi.

Diplomatiniu, žmogišku, filosofiniu požiūriu tai pareiškimas, tiesiog neleistinas valstybės vadovui“, – feisbuke rašė politologas.

Pasakymas, pasak jo, skirtas išskirtinai vidaus auditorijai, suprantant jo galimas pasekmes.

„Manau, kad jis paleistas žinant: bus vadinamojo burbulo pasipiktinimas. Kartu žinant, kad žymiai didesnei visuomenės daliai visai gerai surezonuos tokie palyginimai.

Nausėdos vis išlendantis polinkis išnaudoti ne pačius geriausius dalykus, glūdinčius mūsų visuomenėje, yra šios prezidentūros didžiausias minusas, kuris dabar palaikys reitingus, bet ateityje neleis vertinti kadencijos aukštesniu pažymiu. Deja. Prezidentas turi būti virš to.

Kita vertus, galima įžvelgti ir silver lining (angl. geroji pusė). Lietuva mūsų kalboje yra moteriška giminė. Vokietija irgi.

Principe Nausėda kalba apie tos paties lyties santuokų įteisinimą“, – juokaudamas pridūrė M. Jastramskis.

Ne pirma prezidento frazė, sulaukianti aštrių reakcijų ir kritikos

Kritikos dėl kontroversiškų pareiškimų prezidentas sulaukia ne pirmą kartą. Kiek anksčiau kritikuodamas siūlymą koreguoti Seimo pirmininkės ir premjerės saugojimo režimą, prezidentas situaciją prilygino buvimu „truputį nėščiam“.

„Negalime tokių žaidimų žaisti, čia kaip būti truputį nėščiam“, – sakė G. Nausėda.

Jis taip pat susilaukė audringų reakcijų, kai, praėjus vos dienai po tragiško įvykio, kai su naujagimiu ant rankų nuo tilto nušoko moteris, prezidentas, kalbėdamas apie valstybės reformą, sakė bijantis, kad „kartu su vandeniu iš vonelės neišpiltume ir kūdikio.“

Prezidentūra sureagavo į kritiką dėl G. Nausėdos seksistinių pasisakymų: kiekvienas įžvelgia tai, ką nori įžvelgti

Prezidentūra atmeta viešojoje erdvėje išsakytą kritiką dėl prezidento Gitano Nausėdos komentaro, kad Vokietijos kariuomenė nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi. Prezidentūra teigia, kad kiekvienas tekste įžvelgia tai, ką nori įžvelgti.

„Prezidento tekste kiekvienas įžvelgia tai, ką labai nori įžvelgti.

Prezidentas kalbėjo apie tai, kad Lietuva turi kuo greičiau atlikti visus savo įsipareigojimus, kad būtų priimta Vokietijos brigada.

Deja, daliai politikų atrodo, kad šią temą galima bandyti paslėpti, perkeliant diskusiją į kalbotyros sritį“, – Eltai perduotame komentare nurodo prezidento komunikacijos grupė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)