„Ukraina persilaužė, visiškas persilaužimas jau įvykęs. Tai nėra toks, kokio mes norėtume, deja, todėl, kad priešas turi daug fizinės jėgos, technikos tegul ir senos, žmonių – vyksta mobilizacija. Bet svarbiausia jėga yra pasiryžimas kautis, valia – bet kokiame kare pirmiausia laimi žmogus, jo valia priešintis.

Čia mes gi turime Ukrainos tautą, visuomenę, piliečius, ko nėra Rusijoje. Ir ši tauta – tai nėra V. Zelenskis ar jų kariuomenės vadai, nors žinoma jie yra lyderiai – visa tauta yra sutelkta. Čia yra jėga ir pergalės variklis. Rusijoje to nėra“, – „Žinių radijo“ laidoje „Persona grata“ pasakojo žvalgybininkas.

Gintaras Bagdonas

Rusijoje, pasak jo, gyvena zombių visuomenė ir dėl to ji negali laimėti karo Ukrainoje. Tai esą buvo aišku nuo pat pradžių.

„Kažkiek, žinoma, vykstanti mobilizacija sustiprins dalinai rusų, nenoriu sakyti gynybą, nes jie yra agresoriai, bet gynybines pozicijas užgrobtoje teritorijoje. Kokias paskutines kortas beturi V. Putinas be mobilizacijos, kuri akivaizdžiai sužlugusi, kur tik kažkiek laike uždels agoniją ir atsitraukimą iš užgrobtų teritorijų. Dar yra Baltarusija, kur bent sudarys įspūdį ukrainiečiams ir ukrainiečiai bus priversti laikyti atitraukę dalį pajėgų prie Baltarusijos, kur yra gana ilga teritorija“, – svarstė G. Bagdonas.

Teigia, kad rusų arsenalai eina į pabaigą

Visgi Baltarusijos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka, jo įsitikinimu, nesiryš stoti į atvirą karą Ukrainoje.

„Nemanau, kad A. Lukašenka ryšis jungtis [į karą] ir jo pajėgos yra labai silpnos, bet tai būtų papildomas koziris, kuriuo nieko nebūtų laimėta, bet uždelstų“, – kalbėjo pašnekovas.

Dar viena Rusijos prezidento V. Putino korta – informacijos apie branduolinį ginklą eskalavimas.

Rusijos kariuomenė

„Nemanau, kad jis gali būti panaudotas realybėje, nors atmesti negalima. Vėlgi desperacijoje į kampą įspeisto diktatoriaus elgesys kartais sunkiai suprantamas ir prognozuojamas. Bet, racionaliai mąstant, V. Putinas tuo nieko nelaimėtų, nes karinių pergalių su taktiniu branduoliniu ginklu nedidelės galios susprogdinus Ukrainos teritoriją nieko to nepasieksi“, – teigė G. Bagdonas.

Atsargos pulkininko teigimu, jei Rusija per dieną Ukrainoje paleis 5–10 raketų, per pusmetį, iki pavasario Rusijos arsenalai turėtų ištuštėti.

„Esu įsitikinęs, kad Rusijos arsenalai turėtų eiti į pabaigą. Tai daugelio žvalgybų publikuojama žinutė. Ji indikuoja, kad, skirtingais skaičiavimais, iki pavasario jie turėtų užsibaigti. Bet nenuvertinkim“, – pridūrė jis.

Ukrainos kariai

Atsinaujinęs plataus masto Rusijos puolimas Ukrainoje, G. Bagdono įsitikinimu, sukels tik stipresnį ukrainiečių norą priešintis ir vienytis, remti kariuomenę, prisidėti prie krašto išlaisvinimo.

„O Rusija, jos veikėjas ir aplink V. Putiną esantys veikėjai, jeigu pas vieną yra desperacija, pas kitus – noras įtikti jam, ir kad kažką reikia daryti. Tikėtina, vakarykštis masyvus Ukrainos civilių taikinių apšaudymas buvo nukreiptas galbūt net vidinei auditorijai“, – svarstė pašnekovas.

Visą pokalbį su juo galite rasti čia: