Pastaraisiais metais į iškvietimus ar viešus renginius pareigūnus lydi policijos rėmėjai ir šauliai.

„Trečio ketvirčio ataskaitos duomenimis, Vilniaus apskritis suteikė policijai 4109 valandas paramos. Iš jų 168 šauliai suteikė tą paramą“, – komentavo Karaliaus Mindaugo šaulių rinktinės vadas Mindaugas Milius.

Nors policijos rėmėjų ir šaulių veikla savanoriška, Šaulių sąjunga tikina, kad norinčių padėti pareigūnams netrūksta.

„Tos patirtys nėra vien tik, kad padėti policijai. Tas pats pažinojimas bendruomenės, pažinojimas teritorijos gali praversti, kai reikės, teritorinei gynybai“, – pažymėjo M. Milius.

Netenkina algos

Patys pareigūnai tvirtina, kad savanorių pagalba tik prevencinė.

„Reikia vykdyti tam tikras prevencines priemones, aiškintis tam tikras latentines nusikalstamas veikas. Papildomų užduočių yra kiekvieną dieną“, – teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Mindaugas Stravinskas.

Mindaugas Stravinskas

Tačiau policininkų profsąjunga tokį bendradarbiavimą vertina skeptiškai. Esą šauliais ir policijos rėmėjais bandoma užlopyti tuščias policininkų darbo vietas. Dar šią vasarą buvo pradėta pertvarka ir didžiųjų miestų policijos komisariatuose buvo panaikinti keli padaliniai.

„Anksčiau vykdyta ankstesnių vadovų policijos reforma visiškai nepasisekė ir nepavyko“, – teigė Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė.

Skaičiuojama, kad šiuo metu visoje Lietuvoje laisvų policijos pareigūnų darbo vietų – beveik 2 tūkst., o ir likę darbuotojai ilgai nedirba, nes atlygis menkas.

„Policijos pareigūnai masiškai palieka tarnybą, o neatėjo nauji, jiems profesija neatrodo tokia patraukli, kaip galbūt atrodė žiūrint į važiuojantį troleibusą su reklama“, – kalbėjo policininkų atstovė.

Pažeidėjai situaciją išnaudoja

Trūkstant pareigūnų, jie į iškvietimą neretai vyksta dviese su savanoriu. O tuo bando pasinaudoti nusikaltėliai.

„Kada mato, kad tik vienas pareigūnas, iš pažeidėjų pusės visiškai aišku, [kad yra nusiteikimas] gintis arba eiti į priešpriešą ir net išprovokuoti kažkokį konfliktą“, – kalbėjo Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas.

Panašiai kalbėjo ir R. Katinienė: kai į iškvietimus vyksta tik vienas policijos pareigūnas su savanoriu grėsmė, pasak jos, kyla ir tam pačiam pareigūnui, ir visuomenei.

Tiesa, Šaulių sąjunga tikina, kad pavojus nei pareigūnams, nei visuomenei nekyla. Kad nesėkmių nebūtų, šauliai eina specialius mokymus.

Kontrolės postai Kaune

„Ginklo panaudojimas, spec. priemonių panaudojimo kursai, ne tik praktika, bet ir teorija. Toliau pasirengimas medicinoje, ypatingai dėmesys skiriamas – specializuoti kursai – bendravimui su pažeidėjais“, – šaulių pasiruošimo priemones vardijo M. Milius.

Policijos atstovai ramina

Matydama savanorių pagalbos mastą, profsąjunga baiminasi, kad ilgainiui pagalbos gyventojai lauks eilėje. Policijos atstovai puola raminti.

„Tai šiek tiek sutirštinta. Jau kokius tris ar penkis metus policijos veikla yra prioritetizuojama“, – sureagavo M. Stravinskas.

Policijos kaltinimai krenta Vidaus reikalų ministerijai: esą tai ji turi užtikrinti pakankamą pareigūnų atlyginimą bei suvaldyti darbo krūvius.

Roma Katinienė

Ministerija komentuoti situaciją atsisakė. Anot ministerijos atstovų, tai išskirtinai policijos problema.

„Aš manau, tiesiog trūksta politinės valios paimti ir spręsti problemą, kad būtų skirta tiek lėšų, kiek yra reikalinga“, – vertino Policijos profesinės sąjungos vadovė R. Katinienė.

Jeigu situacija nesikeis, policijos pareigūnai žada protestuoti.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie problemas policijoje galite rasti čia: