Kitų metų biudžete 9 proc. PVM lengvatą maitinimo paslaugoms planuojama pratęsti pusei metų. Seimo Laisvės frakcijos atstovai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė lengvatą siūlo taikyti iki 2023 metų gruodžio 31 dienos, dėl to antradienį per pateikimą bus balsuojama Seime.

„Tai yra projektas, kuris registruotas jau kurį laiką, kad visiems kitiems metams galiotų lengvatinis PVM tarifas restoranams. Mes matėme duomenis, kuriuos pristatė Valstybinė mokesčių inspekcija ir Lietuvos bankas, kad apyvarta padidėjo gerokai to sektoriaus pritaikius šią lengvatą ir gali būti, kad padidėjo dėl to, kad dalis sektoriaus išėjo iš šešėlio“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo V. Mitalas.

Rizika, kad verslas pasitrauks į šešėlį

Lengvatos pratęsimas, pasak jo, svarbu tam, kad smulkūs verslai nebankrutuotų, nepasitrauktų į šešėlį.

„Šio sektoriaus didžiulė dalis yra smulkaus verslo nusėta, tai yra smulkieji verslininkai, kurių energetikos išlaidos išaugo bent kelis kartus. Yra restoranų, kurie anksčiau už elektrą ir dujas mokėjo 1–1,2 tūkst. eurų per mėnesį, dabar moka po 7 tūkst. eurų. Dėl to, man atrodo, svarstydami kitų metų klausimus, mes turime labai aiškiai pasirinkti, ar rizikuosime, kad tas sektorius didele dalimi arba bankrutuotų, arba pasitrauktų į šešėlį.

Matant kitų metų skaičius, spėjant energetikos ir kitų išteklių kainas, aš manau, kad verta tą lengvatą pratęsti visiems metams“, – teigė V. Mitalas.

Lengvatos finansavimo šaltinių politikas neįvardijo.

„Vis tiek anksčiau ar vėliau mes turėsime balsuoti dėl to, ar pusei metų, ar visiems metams [pratęsti PVM lengvatą]. Tai gali įvykti komitete, tai gali įvykti Seimo salėje. Dėl to aš tą projektą vis dar teiksiu“, – teigė V. Mitalas.

Skaistė: lengvatos bus lengviau atsisakyti vasarą

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad lengvatos pratęsimas pusei metų yra kompromisas. Ji pabrėžė, kad ši lengvata laikina.

„Buvo sutartas tam tikras kompromisinis susitarimas Vyriausybėje pratęsti šią lengvatą pusei metų tam, kad būtų galima užtikrinti, kad žiemos periodo metu, kai šildymo kainos yra didesnės ir dar nėra prasidėjęs aktyvaus vaikščiojimo į kavines sezonas, manom, kad tos lengvatos atsisakyti lengviau galbūt būtų vasaros viduryje.

Bet bet kokiu atveju noriu priminti, kad ši lengvata buvo įvesta kaip parama verslui COVID-19 pandemijos metu, kuomet buvo ribojimai visam maitinimo sektoriui. Tuo tarpu šiuo metu energetinė krizė visiems verslams yra sudėtinga vienodai, todėl yra pasiūlytas 2,5 mlrd. eurų vertės paketas verslo situacijai spręsti: kalbam tiek apie elektros kainos dalinį kompensavimą <...>, tiek ir mokestinius atidėjimus pusei metų energetiškai imliems sektoriams, taip pat subsidijas itin energetikai imliems sektoriams, kurie yra įvardyti karo komunikate ir tam tikros papildomos investicinės priemonės į atsinaujinančią energetiką“, – vardijo G. Skaistė.


Anksčiau tiek ji, tiek premjerė Ingrida Šimonytė skeptiškai kalbėjo apie galimybę nors kiek pratęsti PVM lengvatą maitinimo paslaugoms. Lengvata, jos nepratęsus, galiotų iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)