Pirmadienį Rusija Ukrainoje įvykdė raketų atakas, pirmą kartą per kelis mėnesius smogta ir sostinei Kyjivui.

Rusijos ataka prasidėjo po to, kai Kremlius šeštadienį įvykusį sprogimą ant didžiulio tilto, jungiančio Rusiją su jos aneksuotu Krymu, pavadino „teroristiniu aktu“ ir dėl to apkaltino Ukrainos specialiąsias tarnybas.

V. Putinas

Politologas A. Medalinskas teigė, kad prasidėjo naujas karo Ukrainoje etapas, o V. Putinas nusiteikęs eskalacijai.

„Tai yra dar vienas, naujas etapas šio karo, kada tiek raketų yra paleista į Ukrainos teritoriją. Ir ne tik, kad Ukrainos teritoriją, bet taip pat į sostinę Kyjivą, kitus svarbiausius miestus. Kai kalbame apie sostinę Kyjivą, kalbame ne apie kokius nors pakraščius arba teritoriją šalia kokios nors gamyklos, kur pataikė į namą, nes taikė į karinę gamyklą ir nepataikė.

Šiuo atveju – Vladimirskaja gatvė, kaip pranešė ukrainiečiai, [joje] yra saugumo tarnybos būstinių, kitų institucijų, apie jas gal nenorėčiau kalbėti, bet tai praktiškai pats centras ir V. Putinas rodo, kad jis nusiteikęs eskalacijai“, – pirmadienį komentavo jis.

Grasina išjungti elektrą, šildymą

A. Medalinskas svarstė, kad pirmadienį įvykusi Rusijos ataka yra susijusi ne tik su Krymo tilto sprogdinimu, bet ir su bandymu gadinti Ukrainos infrastruktūrą.

„Manau, kad ši raketų ataka yra susieta su Krymo tilto sprogdinimu ir V. Putinas priėmė tai kaip asmeninį įžeidimą. Bet, kita vertus, vyks Saugumo tarybos posėdis, kuris bus Kremliuje ir V. Putinui reikia parodyti, kad jis kažką daro.

Ką iš jo reikalauja daryti jėgos struktūrų žmonės R. Kadyrovas, J. Prigožinas: jie akcentuoja, kad reikia daužyti Ukrainos infrastruktūrą. Ir, aišku, akcentuoja, pavyzdžiui, vienas jų parodė tiltų nuotraukas, kuriuos galima sprogdinti. Pavyzdžiui, per Dnieprą Kyjive [eina] trys pagrindiniai tiltai, sako, štai, šituos tiltus, arba Dniepro mieste šituos tiltus.

Bet kartu eina kalba apie energetinę infrastruktūrą. <...> Kokia informacija ateina iš Ukrainos: daugelyje miestų, tame tarpe svarbių, stambių miestų, dingo elektra“, – pastebėjo politologas.

Alvydas Medalinskas

Tai, pasak jo, yra signalas: karas nepasibaigė, ateina šaltasis sezonas, Rusija grasina išjungti šildymą, elektrą, tai yra kritinę infrastruktūrą.

„Ką pasakė V. Putinas, komentuodamas Krymo tilto situaciją, jis pasakė, jog tai yra smūgis per kritinę infrastruktūrą. Dabar, aš manau, jis mano, kad jam atrištos rankos daužyti infrastruktūrą Ukrainoje“, – svarstė A. Medalinskas.

Stiklinė pusiau pilna

Rusija, su raketomis pasiekusi Kyjivo centrą ir tokius objektus kaip valstybės saugumo tarnyba, pasak jo, parodė, kad yra tam tikri plyšiai, per kuriuos paleidus daugiau raketų, Ukraina jų gali nesustabdyti.

Pirmadienį buvo atakuotas ir toli nuo fronto esantis Lvivas. Tai, pasak A. Medalinsko, ženklas, kad atakuojami ir sprendimų priėmimo centrai.

„Lvivas, Lvivo sritis yra atakuojama dėl to, kad, viena vertus, yra pirmasis taškas vežant visą ginkluotę. Antras dalykas, Lvive yra ir tam tikrų karinių struktūros elementų, aš čia irgi nenoriu detalizuoti, ir sprendimų priėmimo elementų. O ką sakė Rusija, ką sakė įvairūs V. Putino šalininkai, kad reikia atakuoti sprendimų priėmimo centrus.

Lvivui ir Kyjivui smūgis buvo ne tik per energetinę infrastruktūrą, bet taip pat parodant, kad gali būti atakuojami sprendimų priėmimo centrai. Tai, kad iš 75 [raketų] 41 numušta, yra kaip pusiau pilna stiklinė. Iš vienos pusės, tai tikrai gerai, kad 41 buvo numušta, nes žalų būtų buvus daug didesnė, kita vertus, apie pusė raketų praskrido, kai paleidžiamas spiečius. Galima įsivaizduoti, kas bus, jei skris dar daugiau raketų“, – kalbėjo politologas.

Rusija atakavo Ukrainą

Ar yra tikimybė, kad tame spiečiumi bus raketa su branduoliniu užtaisu, kuri skreitų, tarkime, į Kyjivą?

To, pasak A. Medalinsko, reikėtų klausti karo ekspertų. Bet esą faktas, kad Rusija svarsto taktinio branduolinio ginklo panaudojimą.

„Man krito į akis toks vienas labai įspūdingas pasvarstymas, kad tai labai purvinas ginklas, palieka labai daug radiacijos. Ir jeigu jis bus panaudotas prieš miestus, paskui į tuos miestus tu nebeįeisi“, – pažymėjo A. Medalinskas.

Lukašenka įspraustas į kampą

Ir tai, pasak jo, būtų sunku paaiškinti miestų išvadavimu.

Kalbėdamas apie Baltarusijos įsitraukimą į karą, A. Medalinskas svarstė, kad šiuo klausimu dar ne viskas nuspręsta.

„A. Lukašenka nebūtų A. Lukašenka, jeigu jau būtų sutikęs. Bet jis stipriai įspraustas į kampą ir tai yra faktas. Ataka į Kyjivą turėjo dar du stiprius signalus: vienas dalykas ji turėjo [signalą] diplomatinei bendruomenei. Štai, diplomatinė bendruomenė sugrįžo į Kyjivą, tai dabar sako, o ką darysite. O antras dalykas yra signalas A. Lukašenkai: aš jau atakuoju Kyjivą, trūksta tik tavęs“, – pažymėjo pašnekovas.

Visas „LNK Žinių“ pokalbis su A. Medalinsku – čia: