„Aš savo ambasados darbuotojų, tų, kurie dar nebuvo spėję atvykti į darbą, paprašiau likti jų namuose, šiandien dirbti iš namų. Miesto centre yra ribojamas transporto eismas, metro buvo sustabdytas, nes tai tiesiog veikė kaip slėptuvės. Šią savaitę taip pat paskelbta, kad mokyklos dirbs tik distanciniu būdu“, – apie situaciją Ukrainos sostinėje pasakojo V. Sarapinas.

Jo teigimu, elektros sutrikimų mieste nėra.

„Prieš mūsų ambasadą, netoliese, irgi buvo susprogdinta šiluminė elektrinė, bet pačioje ambasadoje pilnai viskas yra: elektra, šildymas, viskas veikia“, – kalbėjo jis.

Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje V. Sarapino teigimu, sunku pasakyti, kaip buvo pasirinkti objektai Ukrainos sostinėje.

„(Atakuotas, aut. p.) pats centras, Ševčenkos parkas, kuris yra prie pat Ševčenkos universiteto, prie mokytojų namų. Galima įtarti, kad gal buvo taikytasi į saugumo tarnybos centrines būstinę, nes ji yra visai šalia. Sunku nuspėti, kokie buvo pagrindiniai tikslai – ar į Kyjivo simbolius, ar į kitus. Viena aišku – dėl energetikos infrastruktūros.

Čia ne tik Kyjive, bet per visą Ukrainą tos atakos visų pirma buvo nukreiptos į energetinę infrastruktūrą“, – sakė V. Sarapinas.

Jis teigė, jog paskutinės atakos, kurių taikinys buvo Kyjivas – paskutinį kartą vyko birželio mėnesį.

„Šiandien žmonės slepiasi – taip prašė ir miesto vadovybė, šalies – kad visi liktų namuose, slėptuvėse. Kalbėti apie kažkokią kitą reakciją būtų sudėtinga.

Miestas, mano žiniomis, natūralu, gerokai ištuštėjęs – visi stengiasi likti namuose, likti slėptuvėse“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje V. Sarapinas.

Delfi primena, kad pirmadienį Rusija paleido 75 raketas į įvairius Ukrainos miestus, tokį skaičių vidurdienį pateikė aukšto rango Kyjivo pareigūnas, 41 iš jų buvo numušta oro gynybos sistemos.

Šiuos skaičius „Telegram“ kanale pateikė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas. Ant šalies pasipylusią raketų krušą jis pavadino „sužeisto gyvulio mirties konvulsijomis“.

Smūgiai į Ukrainos miestų centrus dar kartą parodė „teroristinę Rusijos režimo prigimtį“, tęsė jis. „Kaukės nukrito: tai tikslinis masinis civilių žudymas ir civilinės infrastruktūros naikinimas“.

M. Podoliakas pridūrė, kad su sunkumais susidurianti Rusijos kariuomenė neturi supratimo, kaip kautis mūšio lauke, todėl šaudo į žmones raketomis.

Pirmadienio rytą į Ukrainos sostinės Kyjivo centrą smogė kelios raketos, pranešta apie sprogimus kituose didžiuosiuose miestuose. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad tarp taikinių buvo ir energetikos infrastruktūra. Jis paragino gyventojus likti slėptuvėse, nes oro antskrydžių pavojus paskelbtas visoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)