Oro uoste kalbinti Lietuvos emigrantai pasakojo dirbti vykstantys į Angliją.

„Išvažiavau užsidirbti mašinai, nes buvau pradėjusi Lietuvoje laikytis teises. Pagaliau po 13 metų ją nusipirkau“, – pasakojo emigrantė Anglijoje Sigita.

Emigrantas Škotijoje Olegas svetur išvyko 2010 metais.

„Radau gerą darbą, karjeros tikslais išvykau“, – sakė jis.

Emigrantas Anglijoje Aleksandras teigė, kad išvykti į užsienį jam pasiūlė draugai.

„Nuvažiavau ir pasilikau“, – pažymėjo gyventojas.

Tendencijos kelia nerimą

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, šiemet nuo sausio iki rugpjūčio iš Lietuvos išvyko jau 30 tūkst. asmenų – dukart daugiau nei pernai tuo pačiu metu. 18 tūkst. iš jų – Lietuvos piliečiai.

Pernai tautiečių išvyko pusantro karto mažiau.

Žygimantas Mauricas

„Tai yra nerimą keliančios tendencijos, nes migracijos balansas, ypatingai Lietuvos piliečių, pradėjo prastėti jau praeitais metais“, – „LNK Žinioms“ komentavo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Emigracijos priežasčių keletas: daugiau išvyksta iš šalies, nes ir COVID-19 pandemijos ribojimų sumažėjo, įtakos turi nuotolinis darbas – ar dirbti iš namų Lietuvoje, ar saulėtoje Ispanijoje nėra skirtumo, dalį veikia ir geopolitinė situacija, karas, tad užtikrintumo ieškoma užsienyje.

Emigruoti tenka ir dėl kainų šuolio.

„Augantys pragyvenimo kaštai Lietuvoje gali priversti ne vieną, siekiantį save ir savo šeimą išlaikyti asmenį, kurie sunkiau vertėsi, priimti šį sprendimą ir išvykti šiuo laikotarpiu“ , – kalbėjo Vilniaus universiteto docentė, sociologė Irma Budginaitė-Mačkinė.

Emigruoja dėl kainų

Ž. Mauricas teigė, kad kainos Lietuvoje nėra stabdis nuo emigracijos, o taip nėra ir tas veiksnys, kuris privilioja imigrantus.

Gyventi Lietuvoje atrodo kur kas brangiau ir daliai emigrantų, todėl artimiausiu metu grįžti į tėvynę neplanuoja.

„Vis tiek [Anglijoje] pigiau negu čia. Paprasti dalykai, tokie kaip čipsų pakelis, į ką vaikai žiūri iš karot grįžę, visur 30 proc. pigiau pas mus ten. Vien tik benzinas: man buvo šokas, aš negalėjau patikėti, kad lygiai tokia pati kaina, kaip ir pas mus “, – sakė Sigita.

Olegas jai antrino:

„Daugelis kainų Britanijoje yra mažesnės negu Lietuvoje. Tai yra faktas. Iš fermerių pirkti tas pačias bulves žymiai pigiau galima.“

Bagažas

Aleksandras kalbėjo priešingai: jo įsitikinimu, pigiau Lietuvoje.

Kaip ir pernai, taip ir šįmet, laimės svetur ieško vyrai. Tik skirtumas tas, kad šiemet išvyksta vyresni: nebe 20–24 metų, o jau sulaukę 30 metų ir daugiau.

Išvyksta vyresni vyrai

Šiemet Lietuvą paliko kone 10 tūkst. moterų ir 20 tūkst. vyrų.

„Šeimos sukūrimas, vaikų susilaukimas Lietuvoje yra vėlesniu metu negu prieš dešimtmetį. Šeimą sukūrę vyresnio amžiaus vyrai gali būti paskatinti šiuo laiku išvykti“, – svarstė sociologė I. Budginaitė-Mačkinė.

Emigrantų skaičius – didžiausias nuo 2019 metų rugsėjo, bet ekonomistas abejoja, ar tai pabaiga.

„Darbuotojų ir apskritai gyventojų migracija didės, nereik turėt iliuzijų, kad ji mažės, ir, matyt, kad mes turėsime rekordinius migracijos tarp ES šalių, viduje ES srautus“, – prognozavo Ž. Mauricas.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie išaugusią emigraciją iš Lietuvos žiūrėkite čia: